EN facebook

Sehol a világon nincs ilyen! Igazi különlegesség a boltmúzeumok hálózata Magyarországon

Az MKVM muzeális „üzletei” a szakoktatás,- szakképzés és a látogatók szolgálatában

2022-11-15 19:00

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak saját állandó kiállításán bemutatott sokszínű boltjai mellett külső helyszíneken kihelyezve is több boltmúzeumi állandó kiállítása van. A boltmúzeum speciális műfaj és egyedülálló. Nem is nagyon jellemző másutt. Európában és a világon zömmel állandó várostörténeti kiállítások tereiben vagy szabadtéri múzeumok egy-egy enteriőrjében vagy épületében kapnak külön helyet, de nem önállóan jelennek meg mint nálunk. A „hétköznapi élet múzeumának” különleges enteriőrszerű hiteles az adott térség és település üzletét pontosan bemutató, eredeti műtárgyakkal korhűen berendezett üzletei az egykori kereskedelmi élet hangulatát idézik meg.

 

Jelenleg tartós kölcsönzésben három állandó üzlet,- és bolttörténeti kiállítása van a múzeumnak. A különleges boltmúzeumokat zömmel a szakképzéssel, azaz a szakiskolákkal együttműködve üzemeltetjük, nyitvatartásuk korlátozott, de előre egyeztetett időpontban látogathatóak a boltmúzeumok és azok a helyi idegenfogalom részét is képzik. A múzeum országos szakmúzeumként kiemelt és fontos kapcsolatot ápol a kereskedelemi és vendéglátóipari szakképzés különböző ágaival. Ezért támogatja azt, hogy a kihelyezett boltmúzeum a képzés helyén legyen és pótolja a már nem létező kereskedelemtörténeti oktatási tanagyagot és különleges múzeumi helyszínként oktatási célokat szolgáljon. Hogy a múzeum ne csak Budapesten szolgálja szakképzést, hanem távolabbi vidékekre is eljusson. A boltmúzeumok jelenleg Békés és Heves megyében vannak.


A szakiskolák mellett országos gyűjtő- és hatókörű intézményként számos muzeális intézménynek kölcsönzünk múzeumi boltberendezést vagy kiegészítő tárgyakat, eszközöket, árukészletet vagy reklámanyagot. Örömmel visszakölcsönözzük az egykori gyűjtőterületről érkező műtárgyakat. Így a múzeum a műtárgyak országos széleskörű hozzáférését biztosítja


A fővárosban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállítására kölcsönöztünk egy Hangya Szövetkezeti boltberendezést. Vidéken pedig Solymáron a helyiJablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításán látható 1978 óta Vermes Lőrinc, egykori solymári kereskedő vegyesboltja, komplett berendezéssel, és árukészlettel és, reklámanyagokkal kiegészítve. Jánossomorja város Helytörténeti Gyűjteményének állandó kiállításán pedig az ott lévő fűszerbolt bútort egészítette ki a múzeum muzeális árukészlettel, eszközökkel és reklámanyagokkal.

 

 

A legfrissebb és legújabb közösségi összefogásból megépült boltmúzeumunk a Jászapáti Szatócsboltból lett boltmúzeum:

 

A Jászapáti Városi Önkormányzat és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum együttműködésének eredményeként 2021 őszén megnyitotta kapuit a Jászapáti Szatócsbolt, amely boltmúzeumként és kézműves-házként ápolja tovább a település hagyományait. Az állami támogatásból megvalósult településfejlesztési projekt külső közreműködőjeként, múzeumunk egy egykor a városban működő kereskedő, Perlaky József (1895 – 1972) fűszer- csemege üzletét rendezte be újra. A boltberendezés és a múzeum által kölcsönzött tárgyak az egykori üzlet hangulatát idézik. A kereskedés, 1929 és 1949 között működött. A boltmúzeum tárgyai is ebből asz időszakból kerültek kiválasztásra. A múzeum és közösségi ház, nem csupán a kereskedelem történetének bemutatására vállalkozik, hanem a közösségfejlesztés fontos fóruma is kíván lenni a városban. Ahogyan egykor az üzletek és a kistelepülések társadalmi életének fontos színterei voltak. Az épület telefonos egyeztetést követően látogatható, és folyamatosan várja a helyi és az idelátogató vendégeket kézműves gyermekprogramokkal.

 


A boltmúzeum újjáélesztésében a település és Perlaky József unokája valamint az egykori gyűjtő muzeológusunk S. dr. Nagy Anikó és maga a szerző valamint további muzeológusok vettek részt. Az egykor onnan begyűjtött műtárgyak visszakerültek eredeti helyükre és egy rekonstrukciós boltberendezésben kapott helyet, kiegészítő tárgyakkal és a múzeum történeti interjúkat is készített. A helyiek lelkesedéséből a boltmúzeum másik terében a további egykori helyi kereskedők történeti hagyatéka és műtárgyai is helyet kaptak, mindemelett az egykori szatócs, majd fűszer-csemege üzlet szecessziós épülete teljes egészében megújult, itt volt az üzlet és itt élt egykor a Perlaky család is.

 

Kapcsolat:

5130 Jászapáti, István király út 26.
+36 30 955 4989
info@jaszapatiszatocsbolt.hu

Web: www.jaszapatiszatocsbolt.hu

 

 

 

További boltmúzeumaink:


Hangya Boltmúzeum, Békéscsaba

 

A Békéscsabai Hangya Boltmúzeum jelenlegi formában 1996-ban nyílt meg a Békéscsabai BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolájának aulájában. 1987 végén a Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ Szociálpolitikai Osztálya Boltmúzeum létrehozására gyűjtőmunkát hirdetett meg. A munkában Békés megye 16 Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezetének dolgozói vettek részt, melynek eredményeként sok korabeli tárgy, egy teljes bolti berendezés került összegyűjtésre (boltberendezés, kiszolgálópult, pénztárgép, eredeti árukollekció, közel 2000 darab, 200 fajta árucikk). A tárgyak-eszközök begyűjtését,elhelyezését, számbavételét Buka Jenő, Rózsa Attila és Seleszt László vezetésével 1988. március 30-án fejezték be.

 

A tárgyak rendszerezésében nagy segítséget nyújtott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Ahhoz, hogy a Boltmúzeum hűen tükrözze az 1920-1930-as évek kereskedelmi egységét, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum további tárgyi eszközökkel kölcsönzéssel járult hozzá. A Boltmúzeum az ÁFÉSZ-ek Szövetsége békéscsabai székházában került elhelyezésre (Békéscsaba, Andrássy út 6.) és 1989. június 6- án nyílt meg a nagyközönség előtt. Az idő múlásával a körülmények is változtak. A Békéscsaba és Vidéke ÁFÉSZ feloszlása miatt helyet kellett keresni a múzeumnak. Az akkor még döntési helyzetben lévő vezetőség a békéscsabai Zwack József Szakképző Iskolának ajánlotta fel a múzeum gondozását, gyarapítását.

 

Az iskola élt a lehetőséggel, hiszen a boltmúzeum sehol nincs megfelelőbb és jobb helyen, mint egy kereskedelmi és vendéglátóipari iskolában. A boltmúzeum egyetlenként a múzeumboltok között 1989 ótamuzeális kiállítóhelyként hivatalos múzeumi működési engedéllyel is rendelkezik.A jelenleg is létező iskolai kiállítóhely: 1996. február 29-én ünnepélyes keretek között új helyén, a békéscsabai Zwack József iskolában. Nyugdíjba vonulásáig Bagyinka Erzsébet szakképző tanár fogadta a látogatókat és oktatta, a diákokat a boltmúzeumban, amelynek 20 éves évfordulójára 2016-ban egy szakoktatási kiadványt is készíttet a tanár kolléga: „20 éves a Keri Boltmúzeum” címmel, amelyet a múzeum lektorált. Nyugdíjazása után Kispál Péter szaktanár és a kereskedelmi munkaközösség fogja össze a boltmúzeumi feladatokat.


Az évek alatt az iskola tanulói lehetőségeikhez mérten gyűjtőmunkával járultak és járulnak hozzá a múzeum tárgyainak, eszközeinek gyarapításához. Ezek a szerzemények zömmel az MKVM gyűjteményébe kerülnek és kerültek beleltározásra, akár az egykori boltberendezést is.


Lehetőség van arra, is hogy a kívülálló nagyközönség is megtekintse a múzeumot, hiszen Békéscsaba különleges turisztikai helyszíneként kiállítóhelyként várja látogatóit.

 

Kapcsolat:

BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolájá
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32.
+36 66 445 845
Web: www.zwackkeri.hu

 

 

 

Boltmúzeum a „Süvegcukorhoz”, Gyula

 

A boltmúzeum létrejötte a múlt megőrzésében fáradozó áldozatos gyulai polgároknak köszönhető. Alapítása egészen 1983-ig nyúlik vissza. Kezdeményezője Ábrahám György volt, az akkori Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója. A vállalat dolgozói, köztük Stiffler György, a szakma öregjeivel összefogva egy év alatt közel 500 tárgyat és dokumentumot gyűjtöttek össze. A legtöbb tárgyat Sal Lászlónak sikerült összegyűjtenie Mihalik János egykori gyulai fűszerüzletéből. Számos tárgyat adományozott Tarkó Gábor, Krauzler Márton, Pusztai Rezsőné, Kincses Dezsőné és Kincses Alajos gyulai, Balaj Pál békéscsabai, Jákri Rozália dévényi saját boltjából.

 

De a gyűjtés hírére megmozdultak a leszármazottak is, Felczán Mária és György szüleik békéscsabai fűszerüzletéből származóértékes adományokkal és emlékekkel gyarapította a kiállítást. Ábrahám György felkérésére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum örömmel csatlakozott a munkához. A múzeum egyik legszebb, a 19. század végén készült, a kor ízlésének megfelelő faragott oszlopokkal díszített budaörsi vegyeskereskedését ajánlotta fel a boltmúzeum számára. Néhány tárggyal pedig kiegészítette a gyulai és békéscsabai gyűjtést, és a megrendezéshez szakmai segítséget nyújtott. A boltmúzeum 1984. november 25-én nyitotta meg kapuit a gyulai Gábor Áron utcai 4. szám alatti tágas, kirakatos üzlethelyiségben. A kiállítást S dr. Nagy Anikó ny. igazgatóhelyettes rendezte. A boltmúzeumot ekkor az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat üzemeltette és működő boltként szuvenírt is lehetett kapni.


1991-ben a boltmúzeumot átvette a helyi Pro Mercatores, azaz a Kereskedőkért Alapítvány. A kiállítás a régi hangulatot megőrizve, szerényebb helyre költözött. Az új kiállítótérben egykor vegyeskereskedés működött. A boltmúzeum a 2000-es években sajnálatos módon bezárta kapuit. A tárgyak időszakosan Békéscsabára, a Zwack József Kereskedelmi szakiskolába kerületek. 2012-ben Gyula város kezdeményezésére a tárgyak ismét Gyulára kerültek. A következő évben a múzeum az összes ott lévő gazdátlan műtárgyat nyilvántartásba vette, s megkezdődtek a tárgyalások a boltmúzeum újranyitásáról. Az értéket mentő gyulaiak jóvoltából megkezdődtek a tárgyak, többek között a boltbútor restaurálása is.

 

A tárgyalások eredményeképpen a város egy szakképző iskolát jelölt ki, amelyet a múzeum elfogadott. 2015. év végén elindultak az előkészítő munkálatok. 2016 májusától új helyszínen, az egykori gyulai gyalogsági honvéd laktanyában nyitotta meg újra kapuit a „Süvegcukorhoz” címzett kereskedés, a gyulai Boltmúzeum. A projekt eredményeképpen felújításra került az egykori boltberendezés és az a tanterem, amelyben a boltmúzeum helyet kapott. A közös projektben a múzeum munkatársai (Kulich Julianna és dr. Török Róbert muzeológusok) és a szakképzési centrum mester tanárai és diákjai vettek részt. Ők a bútor újra flóderezésében, festésében illetve a korabelihez hasonló padló és fa radiátorburkolat kivitelezésében jeleskedtek.

 

 

 

A boltmúzeum az egykori honvéd kaszárnyában egy másik kiállítás mellett tudja fogadni a szakiskolásokat és a bejelentkezett látogatókat. A boltmúzeum Gyula városa turisztikai fejlesztésének és 19. századi hangulatának rekonstrukciójaként valósult meg. Amely kiegészíti a meglévő muzeális értékeket hiszen a 100 éves cukrászda, a Ladics-ház vagy az Almássy-kastély mellett egy újabb látogatókat is vonzó muzeális intézmény jött létre. A boltmúzeum bekerült a települési értéktára is.

 

Kapcsolat: Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma
5700 Gyula, Szent István út 38.
+36 66 561 420
Web: www.harruckern.hu

 

 

 

Borítókép: Boltmúzeum Gyulán

Fotó: Rosta Tibor/MTI