EN facebook

Rippl-Rónai Zalaegerszegen - különleges tárlatvezetések a Göcseji Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-07-22 07:00

Rippl-Rónai Zalaegerszegen - adja hírül több plakát, internetes hirdetmény, sajtómegjelenés a nyár eleje óta. Három hónapon át, 2022. október 2-ig a zalaegerszegi és a városba látogató közönség csodás kiállítást tekinthet meg a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében.

 

De hogy fokozzuk az élményt, időnként tematikus tárlatvezetésekkel is jelentkezünk. Ugyanis egy vidéki városban ma már nem mindig elég, ha új kiállítással jelentkezik egy múzeum. Az élményadás és -szerzés szinte elengedhetetlen tartozékai egy-egy rendezvénynek.


Július elején Dr. Kostyál László művészettörténész, a kiállítás helyi kurátora tartott előadást a gyűjteményben, július végén pedig két alkalommal Pál-Simon Kornélia művészettörténész, a tárlat kaposvári kurátora tart vezetést a Rippl-Rónai Zalaegerszegen című kiállításon. A jórészt a somogyi megyeszékhelyről érkezett festményekhez érdekes történetek, titkok és legendák is kapcsolódnak. A július 29-én, pénteken 14.30 órakor kezdődő könnyed, nyári programra is - amire elsősorban a fiatalabb generációt várjuk - meglepetéssel készülünk,a 16.30 órakor kezdődő tárlatvezetésre pedig vendéget is hívunk.

 

 

Pampetrics György, az ismert zalai borkereskedő háromféle bort kínál majd a látogatóknak, a művészettörténész pedig a témához illeszkedő történeteket mesél, ugyanis Rippl-Rónai egy jókedélyű, barátságos és vendégmarasztaló ember volt, akit sok művészbarát és rokon vett körül.

 

A kaposvári Róma-villa kertjében gyakran került sor nagyszerű társasági eseményekre, a vendégek kedvelték a hely miliőjét és különösen szerették a közös beszélgetéseket, amiknek nem ritkán neves írók és költők, színészek is résztvevői voltak, miközben a háziak róma-hegyi bort kínáltak. Volt idő, mikor valóságos művészeti centrummá vált Rippl-Rónai otthona, ugyanis a fiatalok sokszor korrektúrára is betértek a Mesterhez. A vendégbejelentő, aki már messziről hallotta az érkező kocsi kerekeinek a hangját, nem más volt, mint Jankó, a páva. Ebben a bohém világban megfordult Ady Endre, Márffy Ödön, Móricz Zsigmond és Szabó Lőrinc, Medgyessy Ferenc, de egy angol énekes és gitáros lány Fenella is, aki a párizsi Montmarte varázslatos világát is elhozta erre a vidékre.


Augusztusban is készülünk programokkal, többek között szubjektív tárlatvezetésekre és tematikus vezetésre is jelentkezhetnek majd az érdeklődők, amiből megismerhetik, mekkora és milyen szerepet töltöttek be Rippl-Rónai József festőművész életében a nők.

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-07-01 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató
2022-03-22 19:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, műhely, néprajz, programajánló
2022-05-31 18:00