EN facebook

Rippl-Rónai Zalaegerszegen

KIÁLLÍTÁS

2022-07-01 07:00

A májusi múzeumi újranyitás és négy állandó gyűjtemény bemutatása után a Göcseji Múzeum először jelentkezik időszaki kiállítással. Július 1-jén, pénteken nyílik a Rippl-Rónai Zalaegerszegen című tárlat, aminek az anyaga a kaposvári múzeumból érkezik, és azokban az órákban rendezik be a kollégák a kiállítóteret, amikor ez az írás is készül.

 

Az időszaki tárlat Rippl-Rónai József, a 19-20. század fordulójának egyik legnagyobb hatású, nemzetközi szinten is jegyzett festőóriásának művészetét mutatja be. Rippl-Rónai a magyar festészet első modern művésze a 19. század végén Párizsban vált újító alkotóvá. Kezdetben Munkácsy tanítványa volt, majd csatlakozva a Nabis csoport köréhez, újító festő, grafikus és iparművésszé vált. Tizenhárom év után tért vissza szülővárosába, Kaposvárra. Az 1906-os Könyves Kálmán Szalonban rendezett tárlat sikere hozta meg számára a szakmai és egyben az anyagi elismerést országos szinten is.

 

A Rippl-Rónai kiállítás reményeink szerint méltó és nagyszabású eseménye lesz a Göcseji Múzeum 2022-es évadának. A kiállítási anyag 55 képzőművészeti alkotást és 6 egyéb, a hagyatéki anyagból származó tárgyat ölel fel, ami lehetővé teszi az egész művészi életpálya bemutatását. A múzeum időszaki kiállítótermében az alkotások bemutatásán túl megidézzük a mester villájának a hangulatát is.

 

Rippl-Rónai József: A kaposvári műterem

 

A tárlat érdekességét fokozza, hogy a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban csaknem négyévi szünet után, május közepétől újra látogatható A klasszikus szépség mestere című Kisfaludi Strobl Zsigmond emlékkiállítása. Bár a két művész születése között bő két évtized telt el, mégsem túlzás őket kortársnak mondani, és érdemes egymás után megtekinteni az akadémikus-klasszicizáló szobrász és a bimbózó avantgárd felé nyitott, modern felfogású festő legjobb alkotásait.

 

 

A kiállítás rendezője, szakmai kurátora Pál-Simon Kornélia, a Rippl Rónai Múzeum művészettörténész muzeológusa, míg a Göcseji Múzeum részéről Dr. Kostyál László művészettörténész, igazgató a projekt felelőse.

 

A Rippl-Rónai Zalaegerszegen című időszaki kiállítás három hónapon keresztül, vagyis 2022. július 1-jétől október 2-ig látogatható. Várunk minden érdeklődőt Zalaegerszegen, a mester „műtermében”!

 

 

Borítókép:

Rippl-Rónai József: Festő a modellekkel

gyűjtemény, kiállítás, látogató, műhely, néprajz, programajánló
2022-05-31 18:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiadvány, kortárs, könyvbemutató, művészettörténet
2021-05-27 07:00
emlékezet, gyűjtemény, muzeológia, tárgy
2022-03-01 20:00