EN facebook

Rézkori tárgyak a kirakatban - A hónap műtárgyegyüttese Zalaegerszegen

LELET

2023-02-26 20:00

Egy rézkori áldozati gödörben talált leletegyüttes lett a kiválasztott néhány műtárgy, amit nemrég helyeztek ki a Göcseji Múzeum munkatársai a zalaegerszegi városháza aulájában lévő üvegvitrinbe.

 

A közönség már megszokta, hogy időnként új csodás tárgyat mutatunk meg a múzeum gyűjteményéből, amely vagy egy jeles ünnep emblematikus kelléke, vagy az adott időszak új szerzeménye. Két hónappal ezelőtt egy barokk puttófejpár volt a fókuszban, múlt hónapban a báli szezonhoz igazítva egy szecessziós ihletésű alkalmi táskát láthattak az érdeklődők.

 

A most bemutatott régészeti leletek a nemrég előkerült, új szerzemények kategóriát gyarapítják. Az elmúlt esztendő egyik legnagyobb Zala vármegyei ásatása Sármellék határában zajlott közel tíz hektáros területen, és a vitrinkiállításon látható tárgyak az utolsó pillanatban kerültek felszínre. A legkorábbi földművelők házai közel nyolcezer évvel ezelőtt álltak itt azon a folyóparton, amit ma Zalának nevezünk. A települést még további öt őskori korszak követte az évezredek alatt, majd a keltákat felváltották a rómaiak, később a germán törzsek. A területen sok izgalmas felfedezés, rengeteg lelet, temérdek információ várta a múzeum régészeit.

 

 


A feltárás déli részén egy késő rézkori település nyomaira bukkantak Eke István régész-térinformatikus kollégánk vezetésével. Házhelyeket, ételtároló vermeket és temetkezési helyeket is találtak a munkatársaink. Egy áldozati gödörben összesen 2 kőbaltát, 5 nagyobb méretű kerámiaedényt és 48 mericéttaláltak, ezekből mutatunk meg a zalaegerszegi közönségnek most néhányat a belvárosi vitrinkiállításunkon.

 

 

A három mericét (folyadék mérésére használt ivóedényeket), a halbárka alakú edényt (amit feltehetően vaj készítésére használtak) és a füles fazekat március közepéig tekinthetik meg az érdeklődők a városháza aulájában.

 

 


Mire esik majd akkor a választás? Húsvét ünnepéhez közeledve egy népművészeti tárgy ékesíti majd a teret.

látogató, néprajz, régészet, tárgy, természet, történelem
2021-08-05 20:00
régészet, tárgy, természet, történelem
2020-05-23 16:00
emlékezet, helytörténet, régészet, tárgy, téma, természet
2021-09-30 07:00