EN facebook

Reneszánsz emlékévre készül Vác

TÉMA

2024-03-03 07:00

Reneszánsz emlékévre készül Vác, melynek keretében időszaki kiállítások, gasztronómiai programok, hagyományőrző bemutatók és előadások mutatják majd be a korszak jellegzetességeit  - adta hírül a vac.hu. A rendhagyó eseménysorozatról a főszervező, Fehérváriné Tóth Helga, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója számolt be.

 

Vác barokk városként él a köztudatban. Kiemelt látványosságai, mint a Diadalív, a főtéri épületek jelentős része, vagy a Kőszentes híd is a 18. században épültek. Hogyan kapcsolódik Vác Magyarország reneszánsz virágkorához?

 

A város 15. századi arcát valóban sokkal kevesebben ismerik, és a hazai reneszánszt elsősorban Mátyás király és Beatrix királyné budai palotájához, illetve Visegrádhoz kötik. Vác azonban, ha lehet így fogalmazni, nem sokban maradt el a két nagy központtól. A későbbi hadi események miatt viszont szinte minden akkori váci építmény és emlék a földdel vált egyenlővé.

 

 

Mi adja az emlékév apropóját?

 

Vác reneszánsz korszakának meghatározó alakja Báthori Miklós püspök volt, akit 550 évvel ezelőtt iktattak be hivatalába. Tanulmányait Itália legjobb egyetemein végezte, és az ott megszerzett műveltség egész életére hatással volt. 1474-től 1506-ban bekövetkezett haláláig volt a váci egyház püspöke, ez idő alatt pedig itáliai kapcsolatait is megmozgatva alakított ki egy virágzó, Mátyás király udvarával is vetekedő humanista székhelyet, amely a művészetek és a tudományok fellegvára volt. Kiváló szobrászokat, kőfaragókat, festőket, építészeket hívott Vácra, akikkel újjáépíttette a palotát és a székesegyházat.  A belső tereket gyönyörű, reneszánsz szobrokkal, domborművekkel és padlótéglákkal díszítették. A meghívott mesterek irányításával halastavakat, függőkerteket is kialakítottak.

 

Mi maradt meg a munkásságából, mit lehet ma megmutatni?

 

Nagyon kevés a kézzelfogható reneszánsz örökség Vácon, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne látványosan és hitelesen ábrázolni a kort. Kiemelkedő jelentőségűek a váci balusztrádtöredékek: a hagyomány úgy tartja, a 18. században elkészült és ma is álló székesegyházban beépített, szentélykorlátként funkcionáló reneszánsz balusztrádosztók is a váci várból kerültek elő. A biztosan ásatásokból származó és múzeumunkban őrzött töredékek azonban részleteikben eltérnek ezektől, ezáltal a székesegyházi darabok származása kérdésessé válik. A váci múzeum gyűjteményében találhatóak eredeti, reneszánsz kőfaragványok és padlótéglák, edények, pénzérmék, használati tárgyak, de az emlékévhez kapcsolódó, A reneszánsz sárkány – Báthori Miklós és kora címet viselő történeti kiállításhoz Visegrádról és Diósgyőrből is kölcsönzünk olyan műtárgyakat és enteriőröket, amelyek segítenek átfogó képet adni Vác reneszánsz virágkoráról.

 

Hogy kerül a képbe a sárkány?

 

Báthori Miklós a szerteágazó Báthori dinasztia ún. ecsedi ágának a tagja, és felmenőihez hasonlóan az ő címerében is megjelenik a legendás sárkány. A történet szerint az ország keleti felében lévő ecsedi láp mocsarában egy sárkány lakozott. Szent István királyunk (1000/1001-1038) idején történhetett, hogy a család egyik ősének tartott, Opos nevű vitéz legyőzte a láp sárkányát és tettének bizonyságául kitörte a sárkány három fogát. A király tettéért méltón megjutalmazta. A legenda szerint tehát ebből a három sárkányfogból alakult ki a Báthori féle sárkányos címer.

 

Milyen programokra számíthatunk az emlékév folyamán?

 

A már említett régészeti, időszaki kiállítás mellett egy képzőművészeti tárlattal is készülünk. Pályázatot hirdettünk Reneszánsz – Újjászületés 2024 címmel, melyre friss alkotásokat várunk március 3-ig. A zsűri által beválogatott munkákat március 9-től a Pannónia Házban állítjuk majd ki. Az emlékév központi rendezvénye a 2024. április 13-14-re meghirdetett Reneszánsz Napok, melynek célja, hogy életre keltsük Báthori Miklós reneszánsz világát: táncosokkal, hagyományőrző egyesületek által megelevenített korabeli mesterekkel, vívókkal és tudós elmékkel, korhű vásári forgataggal, kézműves-foglalkozásokkal, zenével és kóstolóval. A két nap keretében marionettbáb-játék és zenetörténeti stand-up is várja az érdeklődőket. Az év további részében tudományos konferencia és ismeretterjesztő előadások, reneszánsz koncert és jelmezverseny szerepel a programban.

 

 

A reneszánsz sárkány éve – Báthori 550 évforduló eseményeiről további információ a muzeumvac.hu, vagy a visitvac.hu oldalon, illetve a közösségi médiában.

helytörténet, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-02-01 19:48
gyűjtemény, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-02-03 20:00