EN facebook

Rendhagyó történelemórák és tárlatvezetések a Múzeumok Éjszakáján a Terror Háza Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-06-22 20:00

Június 24-én, az idei Múzeumok Éjszakáján 18 órától éjjel kettőig várja az érdeklődőket a Terror Háza Múzeum. A látogatók megtekinthetik állandó tárlatot, részt vehetnek az igazi hősökről és a kommunista diktatúra valódi történetéről szóló rendhagyó történelemórákon és tárlatvezetéseken is, ahol megismerhetik Slachta Margit szerzetesnővér, az első magyar női parlamenti képviselő élettörténetét. Akik ellátogatnak az Andrássy úti múzeumba, ez alkalommal megtekinthetik a Magyarországról utolsóként távozó szovjet katonatiszt, Viktor Silov díszegyenruháját is.

 

Vöröscsillag, sarló-kalapács, Lenin- és Marx-szobrok, Che Guevara-arckép, propagandaplakátok, szovjet nosztalgia. Látszólag a kommunista diktatúrák megannyi elavult szimbóluma, valójában azonban a mai napig használt és kedvelt jelképek a világ számos helyén. De mi az oka annak, hogy a kommunista diktatúrák jelképei és „ikonikus” személyei a mai napig a trend részét képezik, holott világszerte több mint százmillió ember halála fűződik hozzájuk? Miért hordanak Nyugaton a fiatalok Che Guevara arcképével ellátott, vagy éppen vörös csillaggal, CCCP-felirattal nyomtatott pólókat?

 

Miért tekintik coolnak a kommunista tömeggyilkos ideológia atyját, Marxot, vagy éppen a szovjet diktátor Lenint, akinek az elmúlt időszakban a szobrát is felállították Németországban? Velük szemben kik voltak azok a valódi hősök, akik bátor kiállásuk miatt a diktatúra áldozataivá váltak, vagy éppen 1956-ban életüket adták a magyar szabadságért?

 

Az intézmény történészeinek előadásai igazi hősökről és a kommunista diktatúra valódi történetéről szólnak majd. Az előadásokat a múzeum harmadik emeleti nagytárgyalójában hallgathatják meg az érdeklődők.

 

19.00 Békés Márton: A legfiatalabb hős – Mansfeld Péter (1941–1959)

 

20:00 Farkas Sebestyén: Marxista-leninista reneszánsz

 

21:00 Dudás Bertalan: A manipuláció művészete – kommunista propagandaplakátok

 

22:00 Lakatos Dorina: Csillaghullás ’89

 

23:00 Balogh Gábor: A mi hősünk – Brenner János (1931–1957)

 

19:30 és 21.00 órától Apor Attila, a XX. Század Intézet történésze A legmodernebb magyar nő – Slachta Margit című időszaki kiállításunk földszinti termében tart rendhagyó tárlatvezetést.

 

 

 

Az idei rendezvény kiemelt műtárgya: Viktor Silov díszegyenruhája. Az éjszaka folyamán a múzeum harmadik emeleti előadótermében kiállítjuk Viktor Silov altábornagy, a hazákból 1991. június 19-én utolsóként távozó szovjet katonatiszt díszegyenruháját, amelyet 2021-ben adományozott múzeumunknak. Az érdeklődők az egyes előadások közötti szünetekben megtekinthetik a Silov altábornaggyal készített korábbi videóinterjút is.

 

A múzeum előtti sétányon továbbra is várja az érdeklődőket az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című kültéri tablókiállításunk.

 

 

A múzeum rendes nyitvatartása június 24-én annyiban módosul, hogy 18.00 óra helyett 17.00 órakor bezár. A múzeum éjszakai nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat.

 

Az utolsó belépés ideje: éjjel 1 óra 30 perc.

 

Belépő karszalagok ára:

Felnőtt: 2500 Ft

Gyermek (6-18 éves korig): 1200 Ft

Szakmai belépő: 200 Ft

 

A 6 év alatti gyermekek, valamint a fogyatékkal élők részére a belépés ingyenes.

 

A jegyek múzeumunk jegypénztárában vagy a jegymester.hu oldalon válthatók meg.

emlékezet, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2022-06-23 07:00
látogató, múzeumpedagógia, pedagógus, programajánló, tanulás, történelem
2022-02-16 20:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2022-02-06 20:00