EN facebook

A Múzeumok Éjszakáján is várja a látogatókat a 20 éves Terror Háza Múzeum

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-06-23 07:00

2022. június 25-én este 18 órától hajnali 2 óráig várja az érdeklődőket a Terror Háza Múzeum. A látogatók megtekinthetik állandó tárlatot és rendhagyó történelemórákon vehetnek részt.

 

Február 24-én ünnepelte megnyitásának 20. évfordulóját a Terror Háza Múzeum. A kommunizmus bukása után alig több mint egy évtizeddel olyan múzeum jött létre Magyarországon, amely méltó emléket állít a nyilas és a kommunista terror áldozatainak, nevükön nevezi a tetteseket és bemutatja a 20. századi totális diktatúrák emberellenes tetteit. Egy olyan emlékhely, ahol végre szabadon megemlékezhetünk áldozatainkról és hőseinkről.

 

Jöjjenek el hozzánk a Múzeumok Éjszakáján is, ahol megtekinthetik a 20 éve töretlenül népszerű állandó kiállításunkat és érdekes előadásokat is meghallgathatnak többek között Slachta Margit szerzetes nővérről, az első magyar női parlamenti képviselőről, Magyarország 1945 utáni újabb kirablásáról, az 1945–48 közötti kommunista hatalomátvételről, a civilekkel szemben alkalmazott szovjet terrorról, valamint a nők a rettegett kommunista államvédelmi szervezetben, az ÁVH-ban betöltött szerepéről.

 

 

Rendhagyó történelemórák:

 

19:00   Apor Attila, történész, XX. Század Intézet: Slachta Margit, a legmodernebb magyar nő

 

Slachta Margit a XX. századi magyar történelem kimagasló alakja. Egész életét a szegények, elesettek és szenvedők segítésének szentelte. Első magyar női parlamenti képviselőként nem csak hazájáért, hanem a nők jogaiért is sokat tett. Az általa alapított Szociális Testvérek Társaságának elévülhetetlen szerepe volt a korabeli szociális feszültségek enyhítésében.

 

20:00   Balogh Gábor, történész, Terror Háza Múzeum: Magyarország újabb kirablása 1945 után

 

Magyarország 1945 utáni újabb kirablása és a gazdaság szovjetizálása a kommunista diktatúra kiépítésének eszközeként szolgált.

 

21:00   László Bernadett, történész, Terror Háza Múzeum: A kommunista hatalomátvétel 1945–48

 

A második világháború befejeztével a Magyar Kommunista Párt a politikai rendőrség, valamint a szovjetek segítségével, három év alatt vette át hatalmat az ország vezetése fölött. Kiépítették azt az egypártrendszert, amely aztán, hasonlóan a többi szatellit országhoz, egészen a rendszerváltoztatásig jellemezte Magyarország működését.

 

22:00   Farkas Sebestyén, történész, Terror Háza Múzeum: Szovjet terror Magyarországon 1944–45

A civilekkel szemben alkalmazott terror a világtörténelmet végig kísérő jelenség. Hazánk lakói ezt a leginkább a második világháborúban a keleti front átvonulása következtében tapasztalták meg. A náci megszállás, a holokauszt és a nyilas agresszió után megkezdődött a Vörös Hadsereg terrorja.

 

23:00   Lakatos Dorina, történész, Terror Háza Múzeum: Nők az ÁVH-ban

1945-ben, a szovjet megszállást követően Magyarországon is megalakult a politikai rendőrség, mely a következő években a terror eszközeként a kommunista párt hatalmát hivatott biztosítani. A szervezet nem csupán a férfiak, de a nők szolgálataira is igényt tartott és széleskörben alkalmazta őket az állambiztonsági feladatok ellátására.

 

 

A múzeum rendes nyitvatartása június 25-én annyiban módosul, hogy 18.00 óra helyett már 17.00 órakor bezár. A múzeum éjszakai nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat.

 

Az utolsó belépés ideje: éjjel 1 óra 30 perc.

 

Az időszaki kiállítás a Múzeumok Éjszakáján technikai okokból kifolyólag zárva tart.

 

 

Bővebb információ

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2022-02-06 20:00
látogató, múzeumpedagógia, pedagógus, programajánló, tanulás, történelem
2022-02-16 20:00