EN facebook

Rendhagyó online programmal készül az adventre a Göcseji Múzeum

VIRTUÁLIS

2020-11-28 07:00

Rendhagyó, online programmal készül az adventre a zalaegerszegi Göcseji Múzeum: december elsejétől mindennap megnyitnak egy ablakot a közösségi oldalon és elmesélik a kiválasztott műtárgy történetét.

 

 

A tárgyleírások helyett az intézmény munkatársai a műtárgyakhoz kapcsolódó személyes élményeiket, megható vagy derűs történeteket teszik közzé - tájékoztatott Kostyál László múzeumigazgató.


Az őszi online programok közül kiemelte a weboldalon indított blogot, melyben a múzeumi gyűjteményhez kapcsolódó érdekes, informatív történetek olvashatók. A bejegyzésekben a leltárkönyvekből, gyűjtőnaplókból kimaradt mozzanatokról is beszámolnak.

 

A blogban emlékeztek meg a 400 esztendővel ezelőtt, a történelmi Zala vármegyében, Csáktornya városában született Zrínyi Miklósról. Részletes leírást adtak Zalaegerszeg első riportfotósa, Serényi Árpád életéről, a nemesrádói próbakutatásról, valamint felidézték a Szent Márton napjához köthető szokásokat.


A Facebook oldalon Zala megye régi képeken és képeslapokon névvel új csoportot hoztak létre, a kezdeményezéshez a gyűjtők is csatlakoztak, így tapasztalatcserére is lehetőség nyílik.

 

A virtuális térben újraindul a Múzeumi Találkozások című programsorozat: csütörtökön Lehmann Ágnes papírrestaurátor a régi képeslapok, fotográfiák tárolásához, kezeléséhez ad tanácsokat. Az iskoláknak online múzeumpedagógiai programokat ajánlanak, a diákok többek közt megismerhetik a Zala megyei Pákán született Öveges József (1895-1979) munkásságát és kísérleteit.


A Göcseji Falumúzeum honlapján a legkisebbeket mesékkel, az iskolásokat a Skanzen Tanodával szólítják meg. A felnőttek a Tudástárból tájékozódhatnak, a Skanzen Pillanatok programelemben a friss hírek, közzétett képek segítségével virtuális sétát tehetnek a skanzenben. A falumúzeumban tavasszal megkezdődik az új fogadóépület építése.


A következő év közepére várhatóan befejeződik a Göcseji Múzeum épületének felújítása. Gőzerővel zajlik az új, állandó - sok újdonságot megjelenítő - várostörténeti kiállítás szakmai előkészítése. A kiállításon lesz először látható Zalaegerszeg 19. századi piacteréről készült dagerrotípia nagyméretű, 2 méter magas változata. A múzeum jogot szerez arra, hogy az 1840-es években készült dagerrotípia nagyított változatát a következő 10 esztendőben bemutathassák.

 

Az építkezés alatt álló Mindszenty József Múzeum földszintjén a 14-15. századi, téglaégető kemencék kapnak helyet.

 

Nagy valószínűséggel az építkezés területén feltárt, középkori objektumokban készült téglákat használták a püspöki udvarház és a plébániatemplom gótikus átépítéséhez - hangsúlyozta Kostyál László.

látogató, örökségvédelem, régészet, tárgy, természet, történelem
2020-10-06 16:00
régészet, tárgy, természet
2020-07-23 19:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2020-08-05 14:00