EN facebook

A 6500 éves Zalaegerszegi Vénusz

LELET

2020-07-23 19:00

Amikor bő egy héttel ezelőtt a Göcseji Múzeum régészei bemutatták a világnak a Zalaegerszegen talált őskori idolt, csak úgy záporoztak a múzeumbarátok hozzászólásai a közösségi oldalon. Többen nehezen is tudták korba beilleszteni, mi történt abban a távoli múltban a világon.


A franciaországi Lascaux-i barlangban talált bikákat és lovakat ábrázolt rajzok 17000 évesek lehetnek. Egyiptomban a gízai piramisok legnagyobbika, a Kheopsz-piramis a legfrissebb elmélet szerint 4490 éves, amelyet a csillagok évi járását és a Nílus áradását figyelembe véve kezdték el építeni. A legősibb maja települések, amelyeknek összeomlásuk okait még ma is vitatják a tudósok, 3000 évvel ezelőtt jöttek létre. Mindezek jól szemléltetik, hogy időben és gondolatban nagyon távol kell utaznunk, hogy a Zalaegerszegi Vénusz születéséről beszélni tudjunk.

 

A Göcseji Múzeum munkatársai három éve folyamatosan figyelemmel kísérik a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya építéséhez kapcsolódó földmunkákat, mely során a terület keleti részén, a Nagypáli-patak felett, az Kr.e. ötödik évezredben kialakult lengyeli kultúra nagy kiterjedésű települése tárult fel apránként. Egy július eleji napon azonban egy nem várt, az elmúlt időszak legszebb leletével ajándékozta meg a régészeket egy ásatási gödör.

 

 

Az őskori kultúrák egyik különleges alkotása, egy művészien megformázott női agyagszobrocska, egy idol több töredéke került elő, mely az évezredekkel ezelőtt élt emberek szellemiségének lenyomatát őrizte meg. A tenyérnyi nagyságú kúpos felsőtest vízszintesen álló karokkal, finoman formált mellekkel rendelkezik. A nyakon hátul karcolt díszítéssel ékszert vagy a ruha kivágását jelezték. A női nemi szervet háromszögletes karcolással jelölték. Feje hiányzik, azonban közvetlenül a felsőtest mellett feküdt az idolhoz tartozó hangsúlyos kialakítású fenék, valamint a külön formált, kiszélesedő talpú láb.

 

 

 

 

Az őskori ember mindennapjaiban és ahhoz szorosan kapcsolódó hitvilágban fontos szerepet tölthetett be a feltáráson előkerült agyagszobrocska, amely a közösség szimbolikus tevékenységének, rítusának eszköze lehetett. Az idolok a világon szinte mindenhol töredékes formában kerülnek elő. Ennek oka az lehet, hogy az egykor élt emberek ezeket a szobrocskákat szándékosan törték össze. A figurákkal együtt a nekik tulajdonított erő és hatalom elpusztítása, megsemmisítése lehetett a cél.

 

A 6.500 éves Zalaegerszegi Vénusz aprólékos megformálása miatt a korai lengyeli kultúra és nőiesség megjelenítésének kiemelkedő darabja, s mi zalaiak méltán vagyunk büszkék rá.

felhívás, kiállítás, örökségvédelem, tárgy
2020-07-16 18:00
helytörténet, kiadvány, muzeológia, néprajz, természet, történelem
2020-05-10 15:00
képzőművészet, kiadvány, könyvbemutató
2020-07-15 18:00