EN facebook

Fotográfiák, képeslapok anno - a Göcseji Múzeum kezdeményezése

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2020-11-09 14:00

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai már két éve alkalmazkodnak a sors kihívásaihoz. Az intézmény több milliárd forintos fejlesztésen esik át, kívül-belül megújul a múzeum, s egy új, modern épületszárnyat is kap Mindszenty József hercegprímás, bíboros, érsek emlékére. A jelenlegi helyzetben, kiállító- és előadótermek hiányában nem kevés kreativitásba kerül, hogyan szólítsuk meg a közönségünket. Idén a pandémiás időszak pedig tovább szűkíti a lehetőségeket.

 

A legkedveltebb közösségi oldalon egy új felületet indítottak a kollégák: Zala megye régi fotókon és képeslapokon címmel.

 

Zalaegerszeg

 

A múzeum idén augusztustól kezdte meg az együttműködést a Forum Hungaricum Nonprofit Kft-vel, nekik köszönhetően egyre több Zala megyei fotó és képeslap válik online elérhetővé. A közönség azon része, akik érdeklődnek a megye történelme iránt, akik szívesen nézegetnek régi fotográfiákat, akiknek családi kötődése van Zalához vagy a megye bármely településéhez, azok szívesen csatlakoznak az újonnan létrehozott közösséghez. A délutáni, illetve az esti órákban beszélgetünk, régi családi történeteket osztunk meg egymással, együtt kinyitjuk a családi fotóalbumot, gyerekkori emlékeket idézünk fel, melyeket egy-egy utcajelenet vagy esemény csalogat elő az emlékezetünkből. Hamarosan új ötletekkel is jelentkezünk. Neves papírrestaurátor lesz például a csoport vendége, aki szívesen segít abban, hogyan tároljuk, mivel kezeljük otthon a nagy becsben tartott régi fotográfiákat. A szakembertől kérdezni is lehet, hiszen kevesen gondolnak arra, hogy a fénykép is műtárgy, amit időről időre restaurálni kellene.

 

Keszthely


A csoport tagjaival eddig Keszthelyen, Lentiben, Nagykanizsán, Pölöskén és Zalaegerszegen jártunk virtuálisan, s közben örömmel vettünk minden hozzászólást, s személyes történet megosztását.

 

Pölöske


Talán Önök, az olvasók között is akadnak néhányan, akiknek az élete valamilyen szálon kötődik Zalához. Várjuk Önöket is szeretettel csoportunkban, az online térben!

 

 

A borítóképen Nagykanizsa:

kiállítás, programajánló
2020-02-11 07:00
látogató, örökségvédelem, régészet, tárgy, természet, történelem
2020-10-06 16:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2020-08-05 14:00