EN facebook

Rendhagyó iskolai múzeumi oktatási nap a Mozaik Múzeumtúrával

MOZAIK MÚZEUMTÚRA

2020-05-09 20:00

A Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából rendhagyó tanítási napot szervez 2020. május 18-ára a Mozaik Múzeumtúra a felső tagozatos általános iskolások számára. A DEMÓ névre hallgató program virtuális élményekkel szólítja meg az 5-8. osztályos tanulókat, egy digitális órarend, vidám edukációs applikációk, videók felhasználásával. A virtuális esemény fő célja, hogy népszerűsítse a múzeumpedagógia újdonságait, innovációit, megmutatva, hogy a múzeumok hogyan tudják segíteni az oktatás mindennapjait. A programban közel húsz múzeum vesz részt, ahol történelmi, irodalmi, néprajzi, zenei múzeumpedagógiai foglalkozások várják a regisztráló diákokat, tanárokat, iskolákat.

 

„DEMÓ – Digitális Edukációs Múzeumi Órák”
2020. május 18.

 

Mire számítsanak a résztvevők? Élményre, játékos tanulásra, erre az alkalomra összeállított filmekre, feladatokra egy digitális órarend keretében.


Számos izgalmas és exkluzív program vár a regisztráló diákokra, többek között Balatoni József, alias Jocó bácsi, rendhagyó interaktív vetélkedője, a Pákozdi Katonai Emlékpark huszárságról szóló filmje, a Leskowsky Hangszergyűjtemény kecskeméti bejelentkezésében pedig állatokból készült hangszereket mutat be. Szolnokról a REPTÁR jelentkezik, különleges repülőgépekkel, a Természettudományi Múzeum az állatvilágba kalauzol el minket, a Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális múzeumi túrát kínál megidézve Arany János életrajzát, érdekességeket.

 

 

 

Balatonfüredről kapcsoljuk a Zsidó Kiválóságok Házát, ahol 132 neves tudós életébe, találmányaiba nézhetünk bele. A Magyar Nemzeti Múzeummal a magyar lovagrendek világába cseppenhetünk bele, míg az érdi Magyar Földrajzi Múzeum 3 D-s virtuális múzeumi túráját kínálja megtekintésre. Az ország egyik legdélebbi pontjáról, Siklósról egy vidám, történelmi kalandozásokban és információkban gazdag videóklippet és bejelentkezést élhetünk át a várkapitány és udvartartása részvételével.

 

 

A Kecskeméti Katona József Múzeum Roldolfo bűvésztrükkjeit hozza el, a Bajor Gizi Színészmúzeum jóvoltából pedig beleshetünk a kulisszák mögé. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum azt mutatja meg a diákoknak, hogyan készítsenek Camera Obscurát a saját szobájukban, míg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az irodalmi kávéházak korát idézi meg. A Néprajzi Múzeum „Múzeum a karanténban” című sorozatuk epizódjaival jelentkezik, a Déri Múzeum a gyógyítás és patikusság témakörét járja körbe online feladatokkal.


A fentieken kívül online feladványokkal és különleges játékokkal vesz részt a Laczkó Dezső Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Herman Ottó Múzeum, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, valamint a Ludwig Múzeum is.

 

„Nagy öröm, hogy a Mozaik Múzeumtúra képes ilyen országos, digitális programot életre hívni ennyi múzeum közreműködésével, ebből is látszik, hogy milyen modern innovációk jönnek létre a múzeumokban. Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk a tanároknak és a diákoknak is egyaránt ezeket a hasznos és szórakoztató digitális tartalmakat, amiket az oktatásban is felhasználhatnak a különböző tantárgyak tanítása során. Ennek érdekében hoztuk létre a Virtuális Múzeumtúra weboldalt, ahol elérhetővé és kereshetővé tettük a hazai múzeumok digitális tartalmait. A május 18-án megrendezésre kerülő ’DEMÓ’ napunkon pedig, egy digitális iskolai nap keretében mutatunk be ízelítőt ebből a széles és izgalmas palettából.” - fogalmaz Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra programot koordináló Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.


„A Mozaik Múzeumtúra által szervezett DEMÓ program célja, hogy felhívja a figyelmet a múzeumpedagógia újdonságaira, innovációkra, melyek élményszerűvé teszik és összekapcsolják a múzeumi programokat a tantárgyakkal, tananyag bővítéssel. Továbbá szeretnénk a március közepe óta tartó online oktatást, otthon oktatást ezen tartalmakkal színesíteni, a tanárok, a szülők és a diákok örömére egyaránt, akik jelen helyzetben a virtuális időbeli és térbeli utazás segítségével juthatnak élményekhez. Sokaknak szolgálhat ez, akár az elmaradt osztálykirándulás kárpótlásaként is.” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője, a Mozaik Múzeumtúra iskolai programjának vezetője.

 

2020. május 18-án, a DEMÓ program kapcsán több tucat videós film, applikáció, vetélkedő debütál. Mindenki számára lehetőség van a Mozaik Múzeumtúra közösségi oldalán nyomon követni az esemény napján a digitális órarend szerint az erre az alkalomra készült filmeket, játékokat, vagy regisztrációt követően előzetesen küldjük ki a menetrendet, annak érdekében, hogy a diákok közvetlenül a tanáruktól kaphassák meg az aznapi menetrendet, a már bevált kommunikációs csatornáikon – általában emailen.

 

A programban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Várjuk azon pedagógusok, iskolaigazgatók jelentkezését, akik szeretnének diákjaiknak egy élménydús, rendhagyó tanítási napot adni ajándékba, akár az elmaradt osztálykirándulások virtuális kárpótlása céljából.

 

Regisztrálni itt lehet!

 

Facebook esemény

 

További részletek a DEMÓ Nap-ról és a Mozaik Múzeumtúráról:
Web: www.mozaikmuzeumtura.hu

Facebook: @mozaikmuzeumtura

Instagram: @mozaikmuzeumtura

Youtube: Mozaik Múzeumtúra

 

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.

gyűjtemény, Mozaik Múzeumtúra, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-04-23 07:00
kiadvány, látogató, magazin, Mozaik Múzeumtúra, programajánló
2020-03-04 21:00
kiadvány, Mozaik Múzeumtúra, téma
2019-10-03 08:00