EN facebook

Megjelent az Ötéves a Mozaik Múzeumtúra tanulmánykötet

2019-10-03 08:00

 

A Mozaik Múzeumtúra program 2019-ben lett ötéves, ennek apropóján egy reprezentatív kötetet jelent meg. Az Ötéves a Mozaik Múzeumtúra című kiadvány kettős célt szolgál és két nagyobb részre tagolható: az első egység az elmúlt öt évnek a tapasztalatait, eredményeit ismerteti a szervezők írásai, valamint a programban résztevők (múzeumok, iskolák, civil szervezetek) szubjektív beszámolóinak segítségével. A második részben – mivel a programnak fontos célkitűzése, hogy szakmailag is segítse a múzeumokat és mellettük az iskolákat, a tanárokat – olyan szakmai írások találhatóak, amelyek a legújabb trendek megismertetésével mutatják be a fiatal korosztály bevonásának, megszólításának lehetőségeit. Az elismert szakemberek által írt tanulmányok a különböző kommunikációs eszközök, a múzeumpedagógia, az élményátadás és a digitalizáció területeit érintve adnak hasznos és naprakész ismereteket múzeumi munkatársak és pedagógusok számára egyaránt.

A kötet Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjével és L. Simon László országgyűlési képviselő előszavával kezdődik. Ezt követi Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának eszmefuttatása a változó múzeumokról, s arról, hogyan helyezkedik bele a jelenlegi, múzeumlátogatások terén kihívásokkal teli helyzetbe a Mozaik Múzeumtúra. A kötet folytatásában Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója ismerteti részletesen a Mozaik Múzeumtúra program elemeit és mutatja be az eddig elért eredményeket, majd Haraszti Gábor, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület elnökének sorai olvashatók a két projekt együttműködéséről. A kötet első felének zárásaként a Mozaik Múzeumtúra programjaival ismerkedhetnek meg részletesebben az olvasók. Előbb a Kecskeméti Katona József Múzeum két munkatársa, Burovincz Laura múzeumpedagógus és Szabóné Bognár Anikó igazgatóhelyettes mutatják be a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-t és mondják el a rendezvény által megszerzett tapasztalataikat, majd az iskolai edukációs programsorozat kerül fókuszba: Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója szervezői szemmel, Pavletitsné Egressy Mária, a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott igazgatója pedig résztvevői szemmel készített beszámolót az iskolai sorozatról.

A kötet második részében a múzeumi szféra elismert szakemberei által készített tanulmányok olvashatók. Elsőként Berényi Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum kommunikációs és stratégiai főosztályának vezetője ír arról, hogyan célszerű kommunikálni a felnövő nemzedékkel, ha múzeumlátogatásról van szó. Ezt a témát folytatja Lovas Judit, a Néprajzi Múzeum kommunikációs főosztályának vezetője, aki bemutatja az aktuális trendeket és lehetőségeket, amelyeket a kiállítóhelyek tudatosan használhatnak kommunikációjukban a fiatal generációk megszólítására. Ezt követően Dr. Dominek Dalma Lilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának egyetemi tanérsegédje a múzeumi flow, a különleges élményszerzésben rejlő lehetőségekről ír, míg Joó Emese, a Magyar Cirkusz és Varieté múzeumpedagógusa a múzeumpedagógia szerepének fontosságát mutatja be a gyerekek és a kiállítóhelyek közötti kapocs létrehozásában. A tanulmánykötet utolsó fejezetét Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága Múzeumi Főosztályának vezetője jegyzi a digitális gyűjtemények szerepéről és a Nemzeti Adattár Projektről készített tanulmányával.

Az Ötéves a Mozaik Múzeumtúra kiadvány 200x200-as méretben, puha kötéssel készült, szerkesztési munkálatait az Örökség Kultúrpolitikai Intézet végezte.

A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, az érdeklődők számára a készet erejéig térítésmentesen megrendelhető (utánvéttel) vagy személyesen átvehető az Örökség Kultúrpolitikai Intézetnél. Rendelési, illetve átvételi igény esetén előzetes egyeztetés az info@mozaikmuzeumtura.hu e-mail címen lehetséges.