EN facebook

REJTETT DIMENZIÓK - Farkas-Kovách Réka és Tóth Zsombor hanginstallációjának avatása a Kassák Múzeum udvarán

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-05-07 07:00

Egy várost a térszerkezet és az építészeti látvány mellett a különböző hangok, illatok, textúrák alkotta jellegzetes szövedék tesz egyedivé. Ezen belül, az egyes helyszínek mikroklímája rejtett dimenzióként befolyásolja a mindennapjainkat, hangulatainkat és érzéseinket.

 

FARKAS-KOVÁCH RÉKA az akusztikai és a vizuális tér összefüggéseit kutatta a városi környezet egységesnek érzékelt hangtöredékeit rögzítve. A létrejött gyűjteményből TÓTH ZSOMBOR közreműködésével egy olyan élményszerű hanginstallációt alkotott, amely ráirányítja a figyelmünket az észrevétlenül ható vagy éppen zavaró hangokra, beszédtöredékekre, áthallásokra, és az így véletlenül létrejött zenei élményre.

 

2023. május 7., vasárnap 16:30,
Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély udvara

 

A Zichy-kastély udvarán felállított interaktív mű szerves része a Hangszínek – Új zene a történeti avantgárdban című időszaki kiállításunknak is. A Rejtett dimenziók alapötlete azokhoz az 1920-as és 30-as évekbeli avantgárd elképzelésekhez kapcsolódik, amelyek a városi környezet és az új technikai eszközök – a távírótól a szirénákon át a kocsikerekek csattogásáig – zajaival tágította ki a zene fogalmát.


A műalkotást Csatlós Judit, a kiállítás kurátora mutatja be.

 

 

ÓBUDAI HANGSÉTA

 

A hanginstalláció felavatása és használatba vétele után, 17 órakor óbudai hangsétára indulunk. Érzékeink vezetője HAJNÓCZY CSABA zenekutató-zenész lesz, aki hangökológiai kutatásai mellett a Kampec Dolores és a Kontroll Csoport zenekarok alapítójaként lehet ismerős a közönségnek. A séta során a testünkön és fülünkön keresztül fedezzük fel Óbuda mikrotereit, hangtájait, hangkeltő eszközeit és a hangokból kibontakozó történeteket.

A hanggyűjtő sétánk az Óbuda napja 2023 rendezvénysorozathoz kapcsolódik.


A sétán való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

irodalom, képzőművészet, múzeumpedagógia, tárgy, téma
2019-10-24 10:00
felhívás, pályázat
2023-04-04 18:00
Az év múzeuma, irodalom, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, Pulszky Társaság
2021-06-09 17:00