EN facebook

Régészetünk jelentős feltárásai – második hullám

KIÁLLÍTÁS

2020-08-04 10:00

A szolnoki Damjanich János Múzeum új időszaki kiállítással várja a látogatókat Régészetünk jelentős feltárásai – második hullám címmel.

 

Idén márciusban nyílt volna a múzeumban az a numizmatikai kiállítás, amely a Kunmadaras határában fekvő gabonasiló víztározójának ásásakor előkerült tizenegy kilogramm lengyel származású ezüstérme anyagát mutatta volna be. Az elmaradt kiállítást a jövőben pótolják majd a szervezők, viszont addig sem szeretnék régészet nélkül hagyni az érdeklődőket, ezért a járványhelyzet okozta több hónapos leállást követően az elmúlt évek különleges leletanyagaiból válogatva rendeztek alkalmi gyűjteményt a múzeum munkatársai.

 

A szolnoki múzeum régészei három különböző egységből összeállított tárlattal készültek a nagyközönség számára az időszaki kiállítások termében. A 2020. július 31-től látogatható kiállítás átfogó képet ad nem csak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, hanem az ország híres régészeti lelőhelyeiről. A korszakokat átívelő anyag része az ország legnevezetesebb és legérdekesebb leletanyagot produkáló lelőhelyeit bemutató tablókiállítás. A múzeumban korábban már bemutatott tablók nagyított fotóin az elmúlt évtizedek legnagyobb, egyben a legtöbb ásatási eredménnyel zárult magyarországi lelőhelyek ismerhetők meg a mezolitikumtól kezdődően egészen a középkorig bezárólag. Különös jelentősége van köztük a Túrkeve-Terehalom bronzkori tell-telepén előkerült edénykészletnek.

 

 

 

A régészeti témában berendezett tárlatban felfedezhető továbbá a Magyarország területén lakott népek kultúrája. A jelenleg felújítás alatt álló régészeti állandó kiállítás ritkaságnak számító tárgyai szintén helyet kaptak a tárlatban. Az egyedülálló leletek között találhatunk gepida edényeket, ruhakapcsoló tűket, az avar korból fülbevalókat, arany hajdíszeket, díszes vereteket a honfoglalás korából és bizánci aranypénzt is. A szarmata temetőkből származó fibulák, azaz ruhakapcsoló tűk és a borostyán, karneol és ezüst gyöngysor szintén ékes tárgyai a kiállításnak. A jászsági lelőhelyekről előkerült leletek közül megtekinthető a Jászalsószentgyörgyön talált éremlelet és a Jászdózsa-Jászapáti éremkincs. Egyedülállónak tekinthetőek Hunyadi Mátyás és Károly Róbert aranyforintjai, szarmata edények, újkőkori állatszobrok, bronzkori kerámia-együttesek, római luxusedény töredékei, egy római bronzszobor és mécses. A tárlat részei ezenkívül az állatfejjel díszített szkíta edény, kettő díszített edény a bronzkorból, szilánkok, magkövek és három darab nyílvessző rekonstrukció.

  

A Szolnoki Ipari Park területén végzett megelőző feltárások során egy Árpád-kori falu részletét tárták fel a múzeum régészei az elmúlt években. Az itt talált leletanyag nagyobb része még restaurálás alatt áll, viszont a napvilágra került legritkább leletek már helyet kaptak a kiállításban, így például egy Árpád-kori harangtöredéket láthatnak a régészet iránt érdeklődők.

 

A kiállítás 2020. augusztus 23-ig tekinthető meg a Damjanich János Múzeumban, hétfő kivételével minden nap 9-17 óra között. A szervezők múzeumpedagógiai foglalkozással is készültek az időszakos tárlathoz, hogy a nyári táborozó gyermekcsoportok az iskolai tanmenettel szoros összhangban ismerjék meg elsősorban a megye régészeti ismeretanyagát. További információ az intézmény honlapján és Facebook oldalán érhető el.

 

 

Fotók: Simon Ferenc