EN facebook

Reflexiók - Mirosław Rymar plakátjai Zalaegerszegen

KIÁLLÍTÁS

2023-10-04 07:00

Kedveljük a plakátokat. A jó plakát lényegretörő, markáns, szókimondó, kreativitást tükröző, olykor nyers, azonban kedveli a humort. Az első művészeti plakátok a 19. század közepén születtek a litográfiának köszönhetően, amely lehetővé tette a szín és a szöveg kombinálását ugyanazon a felületen.

 

Az Art Nouveau elragadó díszítettségéből és finom színárnyalataiból adódóan a plakátok önálló műalkotásokká váltak. Hiszen eredetileg - az utcai reklámozás első virágzása idején - is az volt a cél, hogy a járókelők figyelmét megragadja egy-egy hír vagy termék. Ezért az alkotók nagy színfoltokkal, határozott körvonalakkal és egyszerűsített rajzokkal „beszéltették” a plakátot.

 

Aztán a 20. századtól karakteresebbé és merészebbé vált az ábrázolás, a politika pedig felhasználta az óriási kifejezőerejüket propaganda célokra. A század második felétől a grafikán megjelent a humor, a groteszk, a szimbólum, miközben a feliratok rövidebbé váltak. Az alkotók egyre jobban kiteljesedtek művészetükben, és arra törekedtek, hogy tartalmilag, színben és kifejezőerőben egyre intenzívvé váljon a mondanivaló. Az eredetiség és a frissesség hatásáraa lengyel plakátművészet és -iskola világszínvonalúvá vált, önálló fogalom lett.

 

Mirosław Rymar grafikusművész Zalaegerszeg lengyel testvérvárosa, Krosno szülötte. Tanulmányai során tökéletesen elsajátította a plakát meggyőző nyelvének használatát. Egyedi stílusával személyes kommentárt fogalmaz meg társadalmi kérdésekről, politikáról, kultúráról – különösen a filmről. Művészete nem ismeri a megalkuvást, állításai szókimondók és nyersen lényegre törők, gyakran sajátos humor kíséri őket. A rá jellemző formai megoldások - a sziluettek, a letisztult formák, a színfoltok használata - közvetlenné és teljesen világossá teszik az üzenetet.

 

Invitáljuk Önöket a Göcseji Múzeumba 2023. október 5-31. között Mirosław Rymar kiállításának megtekintésére, ismerjék meg a lengyel plakátművészet egy szeletét, és vigyék haza magukkal a grafikusművész gondolatiságát! Rymar ugyanis csak a társadalmi problémákra mutat rá. A megoldás a mi kezünkben van.

emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, múzeumandragógia
2022-12-17 07:00
Az év múzeuma, díj, látogató, múzeumtörténet, téma
2023-05-22 07:00
divat, gyűjtemény, kiállítás, látogató, muzeológia, téma
2023-07-10 14:00