EN facebook

5 ok, amiért szerethető a Göcseji Múzeum új várostörténeti kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2022-12-17 07:00

Idén májustól többévnyi külső-belső átalakítás, csaknem kétmilliárd forint összköltségű teljeskörű felújítás után ismét fogadja a látogatókat a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. Négy állandó és egy időszaki kiállítást tekinthet meg a helyi és a városba látogató közönség. Ezek közül az egyik leglátogatottabb tárlat az Elődeink élete című várostörténeti kiállítás, amely kronologikus sorrendben mutatja be Zalaegerszeg hajdani és mai polgárjainak évszázadokon átnyúló történetét, különös tekintettel az életmódjukra, a mindennapjaikra, a viseletükre, a munkájukra és a mindenkori szórakozási lehetőségeikre.

 

A múzeumlátogatókat gyakran megkérdezzük, milyennek találták a tárlatot, és így év vége felé közeledve, készítettünk egy listát, melyek azok az okok, amik miatt különösen kedvelik a kiállítást.

 

 

A vendég nincs egyedül, egy fiatal pár kíséri őt végig a tárlaton.

 

A termekben életre kel egy zalaegerszegi házaspár - Egerszegi Mihály és Boriska -, ők kalauzolják végig a látogatót korszakról korszakra. A középkori mezővárosban földművesként jelennek meg, a török időkben végvári katonaként küzd a férfi, a 18. században egy céhes iparos életébe pillanthatunk be, a 19. századi reformkorban városi köznemesként tevékenykedik, a dualizmus korában urbánus értelmiségiként, a 20. századi Horthy-korszakban hivatalnokként dolgozik Egerszegi Mihály. A Kádár-korszakban pedig egy közeli faluból a városba költözött gyári munkásházaspárként élik a mindennapokat. A két szereplő a mindenkori álruhában a Hevesi Sándor Színház két művésze, Ticz András és Dura Veronika.

 


Élménydús tárlat

 

Az állandó kiállítás közel 500 nm-en, öt egymásba nyíló teremben mutatja be a város történetét, s egy mellékszálon Zala megye története is felvillan. A kiállítás gazdag tárgyi anyagot vonultat fel, nagyméretű dekorációk, enteriőrök és digitális tartalmak (humoros animációk, filmek, hanganyagok, interaktív játékok) segítik a megértést. De nemcsak a gyerekek, a felnőttek is élvezik azt az interaktív felületet, ahol egy nagyméretű várostérképre lehet 3D nyomtatott maketteket a megfelelő helyre tenni, és nagy népszerűségnek örvendenek azok az installációból kihúzható fiókok (kincsesládák) is, amelyből csodás műtárgyak, értékes információk kerülnek elő.

 

 


Letisztult enteriőr, designelemekkel fűszerezve

 

A kiállítás belső terein a letisztultság uralkodik. Többnyire minimál elemek, átgondolt színpaletta, amelyben a szürke, a zöld, a sárga és a narancs uralkodik. A legeltaláltabb vitrin a megyeteremben álló olyan installáció, amely a padló felé leszűkülve, mint egy óriási körzőtű a szóban forgó városra irányítja a figyelmet.

 

 

 

 

Családi kötődések, személyes emlékek, ismerős nevek


A zalaegerszegiek lépten-nyomon olyan épületekkel és családnevekkel találkoznak, amik szívet-lelket megnyitnak, hiszen ki ne hallott volna Czobor Mátyás hajdani polgármesterről, a gyógyszerész Kaszter családról, Dandi-Kis Károly cigányprímásról vagy Gotthard János csizmadiamesterről. De élvezetes felkutatni, mely emblematikus épület mikor épült és mi állt azon a helyszínen korábban. A kiállítás vége felé bemutatott szocializmus éveiből pedig sokunknak vannak emlékei: május elsejei felvonulás, moziélmények, a könyvtár olvasóterme, a panellakás tipikus bútorai.

 

 

Szakmailag pontos és átgondolt kiállítás


Az időzítés tökéletes volt. Amíg a múzeum épülete felújítás alatt állt, azalatt a múzeum történészei és a kiállítás megálmodói kéz a kézben, együtt ötletelve, tapasztalatokat kicserélve haladtak előre a munkában, így mire a kivitelezésre sor került, a tervezőasztalon minden a helyére került. Béres Katalin és Megyeri Anna történészek, Simmer Lívia, Eke István és Orha Zoltán régészek és Kaján Imre nyugalmazott múzeumigazgató közös munkájának gyümölcse a végeredmény, amit a Konkrét Stúdió Építészeti Kft., a Pazirik Informatikai Kft. és a Stilfa-MI Kft. munkatársai tettek élővé. Érdemes több órát rászánnia annak, aki beveti magát a tárlók, tablók közé. Igaz, van gyorsítási lehetőség az időutazás során azok számára, akik szűkében vannak az időnek. Számukra egyes pontokon a padlón piktogram, stilizált óra rajza jelzi: itt sűrítve lehet hozzájutni a legfontosabb információkhoz. Segíti a további megértést a mobiltelefonra letölthető applikációs kalauzolás, hiszen a látogató 28 ponton kap kiegészítő tárlat vezetést. A kiállítás végén pedig az ötletfán bárki elhelyezheti a véleményét és a javaslatát, milyennek képzeli el a jövő Zalaegerszegét.

 

 

 

A sort persze lehetne még folytatni, és számos érvet lehetne hozzátenni miért is szerethető ez a tárlat, így nincs más hátra, mint invitálni az olvasót, hogy jöjjön el Zalaegerszegre és nézze meg alaposan a saját szemével a múzeumot és mondja el nekünk, miért kedveli az Elődeink élete című várostörténeti kiállítást.

beruházás, emlékezet, fénykép, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-05-10 07:00
beruházás, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, programajánló, téma
2022-10-23 16:00
emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, muzeológia, tárgy
2021-12-20 07:00