EN facebook

Rátka. Kalandos hagyományok - Interaktív képeskönyv a Tokaj-hegyaljai svábokról

KIADVÁNY

2022-01-23 14:00

Zemplén Német Iskolaegylet (Rátka, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 2021 telén egy kalandos útikönyvet jelentetett meg.

 

A „Kalandos hagyományok” című interaktív játékkönyv, egy lapozgatós útikönyv, mely a régióban egyedülálló módon mutatja be az érdeklődőknek a XVIII. század közepén, a Tokaj-hegyaljai Rátkán megtelepedő német ajkú, római katolikus vallású, sváb családok történelmét, hagyományait és napjainkig fellelhető szokásait.

 

A kötet nem egy átlagos útikönyv – mondta a szerző. Lapjain az Olvasó a főszereplő. Az ötven pontból álló utazás során az Olvasó egy-egy feladat sikeres megoldása után léphet előre, vagy hátra a következő ponthoz, a kezdettől egészen a célig, miközben tulajdonképpen falunéző túrán is részt vesz.

 

 

 

A Kalandos hagyományok című játékkönyv elősegíti a Tokaj-hegyaljai sváb hagyományok életben tartását, a korosztályok közötti párbeszédet. A játékosok és a helyi lakosok egyaránt új ismereteket, visszatérő "vendégeket" szerezhetnek.

 

A gazdagon illusztrált kötet képeit a Zemplén Német Iskolaegylet és a rátkai családok hagyatéka mellett a Herman Ottó Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Zempléni Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményéből válogattuk.

 

A kiadvány a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

 

 

emlékezet, kiadvány, természet, történelem
2020-09-20 16:00
emlékezet, fénykép, helytörténet, kiadvány, néprajz, történelem
2020-06-19 07:00