EN facebook

„ARCUKAT HOMÁLY FEDI MÉG…” – ROMA NŐK A NAGY HÁBORÚBAN

2019-12-19 17:00

A XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete (Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) szervezésében a roma nők első világháborús emlékét idéző kiállítás nyílt november 23-án, szombaton a Nyírség Könyvtár Alapítvány épületében (Nyíregyháza, Ungvár sétány 5.). A tárlat 2019 év végig megtekinthető az Üvegház nyitvatartási idejében.

 

„Lehet, hogy szokásaink mások,

lehet, hogy hangosabb a dalunk,

de mi is harcoltunk, harcolunk.

Mi is Emberek és Magyarok vagyunk!”

(Vágföldi Júlia: Mi is...)

 

 

A XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete 2016. március 8-án alakult. Nyíregyházi központunkban azon dolgozunk, hogy minden cigányasszony és nő megvalósíthassa álmait, megvalósíthassa önmagát. Fő célunk, hogy felkutassuk és bemutassuk a roma hőseinket. Kutatjuk a múlt és napjaink roma „hősnőit”, példaképeinket, akik a mindennapok harcmezején álltak és állnak helyt.

Számtalan kiadvány, kiállítás született már a „Nagy Háború”, azaz a I. világháború történéseiről, szereplőiről, hősökről és egyszerű emberekről egyaránt. Találkoztunk a „Hegedűvel és puskával” – A Nagy Háború elfeledett cigány katonái (1914-1918) című kiállítással, ami felvetett egy kérdést bennünk: Hol voltak a roma nők, miközben a roma férfiak harcoltak? A válasz az elkészült projektünkben található.

 

 

A kiállításról

Egyesületünk az I. világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából egy tudományos ismeretterjesztő kiállítással emlékezett meg a Nagy Háború idején élt cigány nőkről. Minden népnek, minden közösségnek szüksége van emlékeire, saját történetének rögzítésére, továbbörökítésére. A magyarországi romáknak feltáratlanok írásos dokumentumaik. Nem voltak történetíróik; a múlt homályába vesző történetük nem külön történelem, hanem szorosan összefügg a befogadó magyar nép történelmével.

 

Napjainkban a magyar általános iskolás diákok közel fele roma származású. Őseik történetének megőrzése, továbbörökítése ezért különösen fontos feladat. A gyakran mélyszegénységben élő, negatív jövőképpel rendelkező cigány fiatalok – lányok, asszonyok – számára az elődjeik történetei, a legnehezebb helyzetekben tanúsított kitartása példa értékű lehet, hogy méltók lehessenek elődjeikhez és példát mutassanak az őket követőknek.

 

A kiterjedt gyűjtőmunkán alapuló figyelemfelkeltető és vélhetően gondolatébresztő kiállításunk egy vándoroltatható képes “olvasókönyv”, amely egyfelől tankönyv, amely a Nagy Háború idején élt cigányság történetébe nyújt bepillantást. Másfelől szöveggyűjtemény, amely irodalmi és tudományos példák erejével hozza közelebb a látogatókhoz a száz évvel ezelőtti életet.

 

Kiállításunk elsősorban nem enciklopédikus ismereteket kíván nyújtani, helyette a korabeli cigány nők – leányok, asszonyok, feleségek, anyák – a hétköznapok hősnőinek történeteit, valamint számos érdekes, értékes és egyben humoros információt tesz közzé az Osztrák-Magyar Monarchia területén élt cigány nők mindennapi életéből. A felhasznált kordokumentumok bizonyítják, hogy a Nagy Háború idején élt cigányságról a környezetük által létrehozott források is nyújthatnak hiteles információkat, segíthetik a pozitív minták kialakítását. Jelenleg nem mondhatók soknak ezek az emlékek, azt azonban így is bizonyítják, hogy a kortársak egyaránt írtak a képzeletük szülte, és a valóságos cigány nőkről is. Meggyőződésünk szerint a valóságos csoportok konkrét történésein és esetein keresztül szüntethetjük meg a feledés homályát, s ismerhetjük meg a rendkívül szövevényes valóságot. Reméljük, kiállításunk segítségével, - amelyhez egy tudományos ismeretterjesztő kiadvány is megjelent („Arcukat homály fedi még” – Roma nők a Nagy Háborúban) - sikerül bemutatnunk, hogyan látta száz évvel ezelőtt a roma nőket a többség, s hogy a látogatók tapasztalatai nyomán kiegészíthető és tovább írható lesz.

 

 

A kiállítás Nyírmihálydi után november 23-án Nyíregyházán nyitotta meg kapuit. A bemutatott emlékeket több hazai múzeum, könyvtár és levéltár mellett Dr. Sőregi János hagyatékából, Babos Krisztina, Herrmann Attila és Kajon Árpád gyűjteményeiből válogattuk.

 

A kiállításnak köszönhetően az Érdeklődők a Nagy Háború egy kevésbé ismert és kutatott, mégis fontos szeletét ismerhetik meg. Eredményeink az általános és középiskolai oktatásban egyaránt felhasználhatók. A bemutatott, többségében ismeretlen kordokumentumnak és a legújabb kutatási eredményeknek köszönhetően a kiállítást a hazai- és a külföldi szakemberek is haszonnal látogathatják.

A kiállítás az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg. A kiállítást 2020-ban Debrecenben, Újpesten és Rakamazon tervezzük bemutatni.

emlékezet, helytörténet, kiállítás
2018-09-12 09:00
kiállítás, programajánló
2019-10-25 16:30
kiállítás
2019-10-16 10:15