EN facebook

Bestiarium Ciganorum – Legendás roma lények enciklopédiája

KÖTET

2020-09-20 16:00

A XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete (Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 2020 nyarán a roma legendáklényeitbemutató könyvet jelentetett meg. A magyarországi és erdélyi roma csoportok tárgyi- és szellemi kultúrájából merítő kötet bevezeti az Olvasót a roma folklór egy még feltáratlan világába, miközben érinti a cigány irodalom és zene szerepét.

 

„Ha ösvényre lel a bolyongó
az magával viszi az emlékeket.
A szürkét, a fehéret, a vöröset
és a sorsszínűt…”
(Rostás-Farkas György: Elsüllyedt emlékek)

 


A XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete 2016. március 8-án alakult. Nyíregyházi központjukban azon dolgoznak, hogy minden cigányasszony és nő megvalósíthassa álmait, megvalósíthassa önmagát. Fő céljuk, hogy felkutassák és bemutassák roma hagyományaikat, évszázados értékeiket. Több hónapos gyűjtőmunka után 2020 derekán adták ki második könyvüket Bestiarium Ciganorum címmel, melyben a kihalóban lévő legendás roma lényekből állítottak össze egy kötetre valót.

 

 

 

Napjaink diákjai J. K. Rowling írónő varázslatos világában, legendás állatai között élnek. A roma gyermekek körében is népszerűek a brit írónő mágikus történetei. Ezzel szemben nagyon kevesen hallottak a cigány hiedelmek csodáiról. Szeretnénk, hogy a Kárpát-medencében élő roma és nem roma gyermekek a közismert antik és angolszász mesék-regék mellett, a cigányság kiveszőben lévő kulturális értékei közé tartozó legendás lényeket is megismerjék. Reméljük, a roma témájú grafikákkal, fotókkal, Balázs János roma művész festményeivel illusztrált könyvünk a nemzetiségi oktatatók, pedagógusok, etnográfusok mellett az egyéb diszciplinák kutatói számára is hasznos lesz, s segítségül szolgál mindazoknak, akik személyes indíttatásból vagy foglalkozásukból eredően meg akarnak ismerkedni a cigány népi kultúra örökségével.

 

A kiterjedt gyűjtőmunkán alapuló figyelemfelkeltető és vélhetően gondolatébresztő Bestiarium műfaját nehéz meghatározni. Képes olvasókönyv, mely egyfelől tankönyv, amely a Nagy Háború idején élt cigányság történetébe, hitvilágába nyújt bepillantást. Másfelől szöveggyűjtemény, amely irodalmi és tudományos szövegidézeteket tartalmaz, és a példák erejével hozza közelebb az Olvasókhoz a kihalóban lévő legendás lényeket. A 160 oldalas kötet több, mint 200 szócikket és144 színes és fekete-fehér illusztrációt tartalmaz.

 

 

A könyvben közöltek hihetőségét – minden egyes Olvasó másként fogja megítélni, ezért szándékosan törekedtünk a pártatlanságra, a rendelkezésre álló adatok, pontos, szöveghű közlésére.

 

A Bestiarium Ciganorum lapjain felsorakozott lényekről a tudomány keveset tud. A kötethez a már megjelent szakirodalmak – többek között: Ámi Lajos, Bari Károly, Erdős Kamill, Nagy Olga, Szécsi Magda, Vekerdi József írásai – mellett több múzeum és könyvtár adattárából, valamint a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum kincseiből válogattunk. A maga nemében unikális kiadvány különlegessége, hogy a magyar Olvasók először tekinthetik meg színesben a Kolozsváron őrzött ezüst vajdapoharakat és díszítéseiket.

 

A kiadványhoz tervezett előadások, rendhagyó tanórák elősegíthetik a hazai romák kulturális örökségének és múltjának megismerését, megismertetését. A Nyíregyházán, Balmazújvárosban és Rakamazon bemutatott kötet tevékenyen hozzájárul a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai identitás erősítéséhez. Eredményeink a romológiai képzés mellett az általános- és középiskolák tanóráin egyaránt felhasználhatók.

 

“Kedves szervezők!
Nagyon sok sikert kívánok a további munkájukhoz, hogy minél több emberrel, fiatallal megismertessék a múltunkat, a cigányság értékeit! (Nagykálló)”

emlékezet, fénykép, helytörténet, kiadvány, néprajz, történelem
2020-06-19 07:00
emlékezet, helytörténet, kiállítás, látogató, néprajz
2020-07-30 18:00