EN facebook

Pulszky Károly-díjjal ismerték el Turcsányi Eszter munkáját

Elismerés

2023-04-19 13:30

A Pulszky Károlyról elnevezett díj a Pulszky Társaság által adományozott szakmai elismerés a 40 évesnél fiatalabb muzeológusoknak, restaurátoroknak vagy közművelődési szakembereknek. A 2004-es díjalapítás óta 24-en kapták meg a kitüntetést, Varga Éva szobrászművész bronzplakettjét.

 

A Pulszky Károly-díjat 2023-ban

 

Turcsányi Eszter

 

történész muzeológus, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársa, a Múzeumszakmai és Tudományos Igazgatóság irodavezetője kapta.

 

Gratulálunk!

 

 

Turcsányi Eszter 2007 óta dolgozik múzeumi szakterületen. Adminisztrátor, kiállításszervező majd a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum – legfiatalabb – vezetője, aki 2021 novemberétől a Tartalomfejlesztési és Kiállításszervezési Főosztályt irányítja. Kulcsszerepet látott el a múzeum kiállításainak megújulásában, és most is ő felelős a tárlatok működtetésének minőségéért. Eszter a Pulszky FIAT titkáraként, a Pulszky Társaság választmányának tagjaként a magyar múzeumügy aktív részese, a szakma fiatal generációjának kiváló képviselője. 

 

Turcsányi Eszter 2012-ben végzett az ELTE történelem-muzeológia szakán, diplomamunkájában Szentendre múzeumvárosi identitásának kialakulását vizsgálta. Erasmus ösztöndíjasként Prágában járt. Előbb a Magyar Nemzeti Múzeum Históriás Történeti Játszóházában dolgozott külső munkatársként, majd három évig a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításszervezője volt, ahol mind a tárlatok létrehozásában, mind a műtárgyakkal kapcsolatos konkrét feladatokban szerzett tapasztalatot.  2017-től máig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársa, ahol az intézmény vándorkiállítás programjának megújítása lett a feladata. A kurátorokkal és a múzeumpedagógusokkal együttműködve interaktív elemekkel gazdagítottak és korszerűsítettek több kiállítást.  

 

Két éve fontos vezetői feladatot kapott: ő fogja össze, menedzseli főosztályvezetőként a Múzeum kiemelt tartalomfejlesztési és kiállításszervezési projektjeit – ezek közé tartozik az új állandó kiállításának tervezése, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény megújuló kiállításának rendezése, a munkacsoportok koordinálása. Ezen kívül az időszaki és vándorkiállítások programtervének kialakítása és a sikeres megvalósítás, amiben a szervezeti kommunikáció, a folyamatos szakmai egyeztetés, a határidők betartatása az igazi kihívás. Másik feladatköre a Múzeumszakmai és Tudományos Igazgatóság vezetése, ügymenetének koordinálása, a projektszerződések szakmai adminisztrációjának kézbentartása, a társterületekkel történő kapcsolattartás, a főigazgató-helyettes munkájának támogatása.

 

Eszter a Pulszky FIAT titkáraként, több mint három éve meghatározó módon vesz a tagozat stratégiaalkotásában, programjainak megvalósításában.  Ebben az időszakban számos kitűnő esemény zajlott le, közös kiállításlátogatás, szakmai fórumok, kérdőíves felmérések, valamint stratégiai együttműködés kiépítése a Fiatal Levéltárosok Egyesületével.

díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2022-07-01 17:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-30 16:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-28 16:00