EN facebook

A 2021-es Pulszky Károly-díj kitüntetettje: Németh Szandra

ELISMERÉS

2021-09-28 16:00

A harmincadik születésnapját ünneplő Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 2021. szeptember 16-ai közgyűlésén került sor a Társaság elismeréseinek átadására a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Idén - tekintettel a kerek évfordulóra - két Éri István-, két Pulszky Ferenc- és három Pulszky Károly-díj talált gazdára. PULSZKY30 sorozatunk következő fejezetében a hét díjazottal ismerkedünk meg, őket kérdeztük a Társasággal kapcsolatos élményeikről és szakmai tapasztalataikról.

2021-ben DR. NÉMETH SZANDRA történész muzeológus, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyűjteményi osztályvezetője Pulszky Károly-díjban részesült.

 

 

Mikor és miért lépett be a Társaságba? Mióta dolgozott már akkor a szakmában?

 

Egyetemistaként csatlakoztam az Egyesülethez. Az ELTE-n végeztem történelem és történeti muzeológia szakon, kifejezetten azzal a céllal, hogy egyszer múzeumban dolgozhassak. Az egyetemen hallottam először az Egyesületről, sőt tanáraim között többen tisztségviselői és tagjai is voltak a szervezetnek.

 

Melyik volt a legnagyobb élménye eddig a Pulszky Társaság tagjaként?


Amikor 2016 februárjában megalakítottuk a Pulszky Fiat-ot és az ezt követő egy-két év, amikor meghatároztuk a céljainkat, tagokat toboroztunk, és sokat gondolkodtunk együtt a szakma jövőjéről, az előttünk álló kihívásokról.

 

Melyik Pulszky-projekt segítette Önt leginkább szakmai munkájában?

 

Nagyon szerettem a 2017. évi Múzeumok Majálisát, amikor Pulszky először jelent meg a rendezvényen önálló sátorral, illetve az ehhez kapcsolódó szakmai kutatást, ami a múzeumok 21. századi változó szerepére fókuszált.


Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

 

Jókor voltam jó helyen. Nagyon köszönöm a díjat és jólesik az elismerés, ugyanakkor azt gondolom, hogy a múzeumi területen nagyon sok jelentős kvalitásokkal bíró fiatal van, akiknek jó a látásmódja, ügyesek, okosak. Épp ezért fontosnak tartom, hogy a Pulszky Fiat folytassa, és erősítse a közösségteremtő szerepét, mivel sok fiatal még mindig elszeparáltan dolgozik. Amíg a Pulszky törzsgárdája örömmel vesz részt közgyűléseken, konferenciákon, és ott nem csak kollégákkal, de barátokkal is találkozik, sőt életmódja része a múzeum, ami szabadidejét is meghatározza. Addig a húszas-harmincas éveikben járók más társadalmi életet élnek és másképp kapcsolódnak. Az új generáció - sőt lassan már generációk - becsatolása a szakmai közösségbe a Fiat mindenkori feladata és kihívása, nemcsak a szakma fennmaradása és utánpótlása miatt, de a fiatalok szakmai identitásának erősítése miatt is.

 

Mit javasol a Társaság most belépő tagjainak?

 

Éljenek a Társaság adta lehetőségekkel, mind intézményi, mind egyéni szinten; mind a fejlődés, a napi munkavégzés, mind pedig a szakma revitalizációja miatt.

 

 

Németh Szandra az ELTE BTK történelem és muzeológia mesterképzésein diplomázott, majd az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskolájában szerzett PhD fokozatot. Kutatási témája a szocializmus kori társadalomtörténet, a magánüdülők és a vendéglátás világa, e témákban több helyen publikál. Három évig az MTA Történettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa volt.

 

2013 és 2016 között volt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa, a „Vendéget látni, vendégnek lenni” című új állandó kiállítás kurátora. 2016 óta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum muzeológusa, majd gyűjteményi osztályvezető, az Erdély tájegység városi épületegyüttesének egyik kurátora. Mindkét intézményben rendezett időszaki kiállításokat, részt vett az ismeretátadási munkában, oktatott az SZNM-MOKK Kiállításrendezés A-Z-ig című képzésén, és az általa a gyakorlaton vezetett csapat 2020-ban Az Év Kiállítása pályázaton okleveles elismerést kapott.

 

Múzeumi pályafutásának kezdete óta tagja a Pulszky Társaságnak, alapító tagja és titkára a Pulszky FIAT-nak, tagja a választmánynak. Több országos konferencia szervezője, résztvevője. Jelenleg GYED-en van, másfél éves kisfiával tölti idejét, azonban emellett is dolgozik, részt vesz az Erdély tájegység megvalósításában.

 

Kitüntetéséhez szeretettel gratulálunk!

 

 

Az év kiállítása, emlékezet, kiállítás, Pulszky Társaság, történelem
2020-09-24 07:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-24 18:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-23 16:00