EN facebook

Pillanatképek - Szimpózium Zalaegerszegen

SZIMPÓZIUM

2020-01-19 18:00

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos kulturális rendezvények alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

 

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum Pillanatképek címmel szimpóziumot tart. Tíz érdekes téma, tíz előadó, tíz rövid előadás. Ezzel is kívánják jelezni az intézmény munkatársai, hogy bár épületükből ki kellett költözni egy időre a felújítás miatt, a szakmai munka nem állt meg. A program a múzeum legújabb kutatási eredményeibe enged bepillantást. Régészeti feltárásokról ugyanúgy szó lesz, ahogy történelmi, művészettörténeti, néprajzi, restaurátori munkával kapcsolatos témákról.

 

Béres Katalin történész egy kis Zala menti falu, Bagod életéről mesél. Marx Mária etnográfus a múzeum egykori igazgatója, Dr. Szentmihályi Imre hagyatékát ismerteti, ami 2017 nyarán került az intézménybe. Simmer Lívia régész a vállusi pálos kolostor feltárásakor talált sírok rejtelmeibe avatja be a közönséget. Orha Zoltán régész a türjei premontrei kolostor ásatásának eredményeiről beszél. Eke István régész pedig a civilekkel közösen végzett fémkeresős kutatások eredményeiről számol be. Kiss Nóra etnográfus a Göcseji Múzeumban új kolléganő, első alkalommal találkozik a zalaegerszegi múzeumbarát közönséggel, bemutatkozó előadását tartja. Az 1930-as évek végén induló Zala megyei kőolajipar hatásairól beszél. Megyeri Anna történész a régi fotográfiákat hívja segítségül, amikor a Margit napokat idézi fel. Dr. Kostyál László művészettörténész a múzeum képzőművészeti gyűjteményének új darabjait mutatja be az érdeklődőknek, a két restaurátor kolléga, Horváth Imre és Lebár Dávid pedig csupa érdekes történetet és műtárgyat hoz magával a restaurátorműhelyből. A szimpózium végén külföldre is kikacsintunk: Varju András falumúzeumi osztályvezető három nagyon érdekes határon átnyúló együttműködési programba avatja be a hallgatóságot.

 

A Göcseji Múzeum szimpóziuma január 23-án, csütörtökön 16.00 órakor kezdődik Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

képzés, látogató, műhely
2019-10-02 18:00
helytörténet, örökségvédelem, régészet
2019-03-07 16:00