EN facebook

Fémkeresősök segítik a Göcseji Múzeum régészeti munkáját

2019-03-07 16:00

Fémkeresősök segítik a zalaegerszegi Göcseji Múzeum régészeti osztályának munkáját, az intézménnyel hivatalos szerződésben álló fémkeresősökk tevékenységét és az általuk megtalált régészeti leleteket - bronzedényt, bronzkori, római kori és középkori érmeket, pénzeket - szerdán sajtótájékoztatón mutatták be.

 

A múzeumbarát fémkeresősök a közgyűjtemény szakmai segítségével legálisan, a jogszabályok betartásával élhetnek hobbijuknak - mondta el Simmer Lívia, a múzeum régészeti osztályának vezetője.  

 

Eke István régész-muzeológus, térinformatikus kiemelte: a fémkeresősök szabadidejükben, saját eszközeikkel segítik a régészek munkáját. Nagyon sok római kori és középkori lelettel gazdagították a múzeum gyűjteményét, tevékenységükkel nagyon sok krajcár, magyar királyi váltópénz is felszínre került, Zalalövőn például eb-bárcát (kutyaazonosító fémkorongot) is találtak - sorolta.

 

Kitért arra is, hogy a muzeológusok nagyon sokat tanulhatnak a fémkeresősöktől: elsajátíthatják az eszközök használatát, megtanulhatják, hogy mit jelentenek a műszer hangjelzései és többek közt azt is, hogy milyen öltözékben kell fémkereső útra indulni.  

 

A múzeummal szerződésben álló egyik fémkeresős, Andri Zsolt gépészmérnök szerint a fémdetektorozás intellektuális hobbi, amely a keresés élményéről és a megtalálás izgalmáról szól. A megtalált régészeti tárgy a múltunk egy darabja, amelyet meg kell őrizni - fogalmazott Andri Zsolt, akinek két legértékesebb lelete a Zala folyó menti dombokon talált bronzedény és egy római kori lófigura volt.

 

Kardos Tamás Kanadából költözött a családjával Zalalövőre, amely a római korban a Salla nevet viselte. A multinacionális cég igazgatója is hobbiszinten foglalkozik fémkeresőzéssel: kutatásai során számos római kori pénzt és néhány kisebb ékszerdarabot talált, emellett rábukkant egy római fibulára is. Rengeteg lelet van a földben, ezek feltárása sokkal többet ér, mint a kincskeresés. A legfontosabb, hogy ezek az értékek a múzeumokba kerüljenek, és ezeken keresztül jobban megismerjük a történelmünket - hangsúlyozta Kardos Tamás.

 

A 2015 januárjától hatályban lévő törvény szerint fémkereső műszert csak engedéllyel szabad használni. A szigorú szabályok ellenére nagyon sok illegális fémkeresős tevékenykedik az országban, a számuk a becslések szerint 3-5 ezerre tehető - közölték a múzeum munkatársai.

 

 

 

Kép: Szabó Máté (illusztráció)

helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
örökségvédelem, régészet
2018-03-20 14:00