Perspektívák / Székely Zoltán

Pintér Noémi
2020-11-06 17:00

A Magyar Múzeumok OnLine oldalán elindul Perspektívák című interjúsorozatunk, amelyben a múzeumi és kulturális élet résztvevőit kérdezzük arról, hogyan élték meg a járványhelyzet okozta változásokat, milyen projektekkel tudtak aktívak maradni, mi jelentett számukra inspirációt, vagy éppen nehézséget és milyen tervekkel, elképzeléssel vágnak neki a jövőnek?

 

Székely Zoltánt, a a győri Rómer Flóris Történeti és Művészettörténeti Múzeum igazgatóját Pimtér Noémi kereste meg, s kérdezte a jelenlegi helyzetről. Az interjú elérhető a Magyar Múzeumok OnLine SoundCloud oldalán:

 

 

„Minden egyes napra jutott valami olyan poszt, amit a Facebookon osztottak meg; minden szakág: képzőművészet, iparművészet, régészet, történeti és néprajzi szakág folyamatosan rakta fel a posztjait, tehát tartották a kapcsolatot a látogatókkal.”

 

Székely Zoltán a karantén ideje alatt még nem volt a győri Rómer Flóris Történeti és Művészettörténeti Múzeum igazgatója, de kollégáitól jól értesült mindenről; a rendszeres posztok mellett a múzeumi dolgozók kisfilmeket készítettek, amik a múzeumi gyűjteményeket mutatják be, ezzel is megteremtve a múzeumi élményt az érdeklődők számára.  

 

Kép forrás: Győr Plusz

 

„Ez Győr történetében egy rendkívül fontos határvonal, úgyhogy az egész város és annak minden intézménye, az egész intézményrendszer készül erre.”

 

2021-ben ünnepli Győr a 750 éves évfordulóját annak, hogy szabad királyi városi jogot kapott. A város 2014 óta nem rendelkezik helytörténeti kiállítással, így az egyik elsődleges feladat ennek visszaállítása és megnyitása. A múzeum mellett a városi levéltár, illetve könyvtár is sok érdekes programmal készül. 

 

„A múzeum inkább egy olyan kiállítással készül, amely a városi léthez kapcsolódik, azaz olyan polgárok, családok karrierjét szeretnénk bemutatni, akik fontos szerepet játszottak Győr történetében.”

 

A nagyszabású kiállítások mellett helyet kapnak a kisebbek is, amik nem csak kizárólagosan a város, hanem az ország történetének fontos stációit is bemutatja. A programok keretein belül megrendezésre kerül egy tudományos konferencia is, ami Győr regionális és országos történelemben betöltött szerepével foglalkozik. 

 

 

Az év kiállítása, Az év múzeuma, Múzeumok Őszi Fesztiválja, Perspektívák, Pulszky Társaság - 30 év, konferencia, múzeumpedagógia
2020-10-09 08:00
képzőművészet, Perspektívák, interjú, muzeológia, múzeum
2020-10-16 20:30
MúzeumTrip, Perspektívák, interjú
2020-09-15 07:45