EN facebook

Perspektívák / Székely Zoltán

2020-11-06 17:00

A Magyar Múzeumok OnLine oldalán elindul Perspektívák című interjúsorozatunk, amelyben a múzeumi és kulturális élet résztvevőit kérdezzük arról, hogyan élték meg a járványhelyzet okozta változásokat, milyen projektekkel tudtak aktívak maradni, mi jelentett számukra inspirációt, vagy éppen nehézséget és milyen tervekkel, elképzeléssel vágnak neki a jövőnek?

 

Székely Zoltánt, a a győri Rómer Flóris Történeti és Művészettörténeti Múzeum igazgatóját Pimtér Noémi kereste meg, s kérdezte a jelenlegi helyzetről. Az interjú elérhető a Magyar Múzeumok OnLine SoundCloud oldalán:

 

 

„Minden egyes napra jutott valami olyan poszt, amit a Facebookon osztottak meg; minden szakág: képzőművészet, iparművészet, régészet, történeti és néprajzi szakág folyamatosan rakta fel a posztjait, tehát tartották a kapcsolatot a látogatókkal.”

 

Székely Zoltán a karantén ideje alatt még nem volt a győri Rómer Flóris Történeti és Művészettörténeti Múzeum igazgatója, de kollégáitól jól értesült mindenről; a rendszeres posztok mellett a múzeumi dolgozók kisfilmeket készítettek, amik a múzeumi gyűjteményeket mutatják be, ezzel is megteremtve a múzeumi élményt az érdeklődők számára.  

 

Kép forrás: Győr Plusz

 

„Ez Győr történetében egy rendkívül fontos határvonal, úgyhogy az egész város és annak minden intézménye, az egész intézményrendszer készül erre.”

 

2021-ben ünnepli Győr a 750 éves évfordulóját annak, hogy szabad királyi városi jogot kapott. A város 2014 óta nem rendelkezik helytörténeti kiállítással, így az egyik elsődleges feladat ennek visszaállítása és megnyitása. A múzeum mellett a városi levéltár, illetve könyvtár is sok érdekes programmal készül. 

 

„A múzeum inkább egy olyan kiállítással készül, amely a városi léthez kapcsolódik, azaz olyan polgárok, családok karrierjét szeretnénk bemutatni, akik fontos szerepet játszottak Győr történetében.”

 

A nagyszabású kiállítások mellett helyet kapnak a kisebbek is, amik nem csak kizárólagosan a város, hanem az ország történetének fontos stációit is bemutatja. A programok keretein belül megrendezésre kerül egy tudományos konferencia is, ami Győr regionális és országos történelemben betöltött szerepével foglalkozik. 

 

 

Az év kiállítása, Az év múzeuma, konferencia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, Perspektívák, Pulszky Társaság
2020-10-09 08:00
interjú, képzőművészet, muzeológia, múzeum, Perspektívák
2020-10-16 20:30
interjú, MúzeumTrip, Perspektívák
2020-09-15 07:45