EN facebook

Perspektívák / Rosta Szabolcs

A Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója

2020-09-15 07:45

A Magyar Múzeumok OnLine oldalán indult el a Perspektívák című interjúsorozatunk, amelyben a múzeumi és kulturális élet résztvevőit kérdezzük arról, hogyan élték meg a járványhelyzet okozta változásokat, milyen projektekkel tudtak aktívak maradni, mi jelentett számukra inspirációt, vagy éppen nehézséget és milyen tervekkel, elképzeléssel vágnak neki a jövőnek? PODCAST!

 

 

Beszélgetés Rosta Szabolccsal, Soundcloud

 

 

Rosta Szabolcsot, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóját Gáva Szabina kérdezte arról, hogyan élte meg személyesen a karantén időszakát és hogyan reagált az általa vezetett intézmény a vírushelyzet okozta kihívásokra.

 

“Ez egy teljesen új helyzet, de ez nemcsak minket érintett, hanem mindenkit, aki ebben az országban és ebben a világban él.”

 

Rosta Szabolcs az elmúlt időszak pozitív és negatív oldaláról beszélt, kifejtette, hogy a magyar múzeumok ebben az eddig ismeretlen helyzetben gyorsan és rugalmasan váltottak.

 

“Az ember jobban elmélyedhetett a saját tudományos dolgaiban, mint addig.”

 

Rosta Szabolcs

 

 A beszélgetés során felmerült, hogy az egyénnek és a társadalomnak is szüksége volt egyfajta leállásra. A leállás-megállás miatt a múzeumoknak új kihívásokkal kellett szembenéznie. 

 

“Az online térben való megjelenésünket erősíteni kell.”

 

Az karantén miatt létrejött új projektekről Rosta Szabolcs elmondta, hogy az egyik legfontosabb a közönségkapcsolat, a múzeum közösségi oldalainak fejlesztése, az új módszerek kialakítása.

 

“Abban reménykedem, hogy a látogatókkal való személyes találkozás és kapcsolat fogja meghatározni a jövő éveket.”

 

A múzeumok jövőjével kapcsolatban az is elhangzott, hogy az online tér jelentősége emelkedik, de remélhetőleg nem kerül ki minden a virtuális térbe.

 

kiállítás, múzeum, Perspektívák, tárgy
2020-07-17 17:00
kiállítás, múzeumpedagógia, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-09-13 20:15