EN facebook

Perspektívák / Bereczki Ibolya

2020-10-09 08:00

A Magyar Múzeumok OnLine oldalán elindul Perspektívák című interjúsorozatunk, amelyben a múzeumi és kulturális élet résztvevőit kérdezzük arról, hogyan élték meg a járványhelyzet okozta változásokat, milyen projektekkel tudtak aktívak maradni, mi jelentett számukra inspirációt, vagy éppen nehézséget és milyen tervekkel, elképzeléssel vágnak neki a jövőnek?

 

Dr. Bereczki Ibolyát, Pulszky Társaság elnökét Szakács Emese Bíborka kérdezte arról, hogyan élte meg az elmúlt időszakot, a munkáin és feladatain keresztül hogyan látta a múzeumi világot, milyen pozitívumai vannak a jelenlegi nehéz helyzetnek, illetve milyen lehetőségeket, reményeket tartogat a következő időszak. A beszélgetés kitért a 2020. október 9-i Múzeumi ReStart konferenciára és a szervezés folyamatáról.

 

 

 

 

 

„Egy hatezer fős szakmában egy olyan

szakmai szervezet élére kerülhet az ember,

amelynek ezer tagja van,(…) ez egy hatalmas

felelősség, hatalmas kihívás – és a műsor

címére hagy utaljak –, egy perspektíva

és egy lehetőség is, hogy tegyek ezért

a szakmai közösségért ezen a helyen is”

 

Nehezen élte meg a válsághelyzetet, ugyanakkor úgy gondolja, hogy az elmúlt időszak nem csak rossz következményeket hozott. Olyan kihívásokat, ami kinyithatott kapukat, és az együttműködésre is jobban felhívta a figyelmet, áthelyezte a fókuszt olyan dolgokra, amelyekre nem volt idő korábban. Egy kicsit lassabbra fogta mindenki a tempót, amire szükség is volt már.

 

„Megismertük, hogy milyenek az üres terek."

 

„Ugyanakkor nagyon hamar kialakult az,

egy-két napon belül, hogy mi mindent lehet

és kell ilyenkor csinálni."

 

Hangsúlyozta, hogy fontos megtanulnunk, hogy növeljük a hozzáférés lehetőségét ilyen speciális helyzetben, megértenünk azt, hogy a köznevelést hogyan tudják a múzeumok segíteni. Talán az is jobban láthatóvá vált az elmúlt időszakban, hogy melyek a valós szükségletek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy sok digitalizált tartalom volt korábban is a magyar múzeumokban, ugyanakkor ezeket nem használták eléggé, a virtuális kiállítás műfaja pedig nehezen és lassan fejlődött. A mostani időszak ezeket helyezte előtérbe, megmutatta az ezekben rejlő lehetőségeket.

 

Elmondta, milyen új terv és lehetőség van az élő történelem múzeumi terekbe történő beemelésére, a műfaj online terjesztésére, alkalmazására.

 

„Most már tudom, milyen a sportolóknak

a majdnem üres nézőtér előtt..."

 

 

A ReStart konferenciával kapcsolatban beszélt a tervezésről, Az Év Múzeuma és Az Év Kiállítása díj újragondolásáról. Elmondta, hogy már a járvány előtt milyen új szempontokkal fogalmazták meg a pályázatot, majd a karantén időszakot követően hogyan ismerték meg a jelentkező intézményeket, kiállításokat, s végül milyen formában tervezték meg az elmaradt Múzeumok Majálisát pótló, az elmúlt időszak kihívásait, eredményeit bemutató online konferenciát, a Múzeumi ReStartot.

 

Az év múzeuma, műhely, Pulszky Társaság
2020-03-02 14:00
Az év kiállítása, díj, gyűjtemény, látogató, Pulszky Társaság
2020-06-25 07:00
kiállítás, múzeum, Perspektívák, tárgy
2020-07-17 17:00