EN facebook

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díj jelöltjei

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020

2020-06-25 07:00

Második fordulójába érkezett a Pulszky Társaság Az Év kiállítása 2020 pályázatának értékelése.

 

A zsűri 2020. június 11-i ülésén kiválasztotta a továbbjutó kiállításokat (a kiírás szerint két kategóriában 6-6 jelöltet választhat ki). A továbbjutók listájának közzététele után a jelölt múzeumok használhatják AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díj jelöltje címet.

 

Az egyes rövid bemutatásokat Bajzáth Judit, Deme Péter, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mihalkov György, Rajcsányi Gellért, Vásárhelyi Tamás írták, a fotókat pedig a pályázó múzeumok bocsátották rendelkezésünkre. Írásunkban röviden megemlítjük a második fordulóba nem kerülteket, hiszen kétségtelenül fontos értékeket tudtak ők is felmutatni. Ezt követően a 2 millió forintnál drágábban készült hat, és a 2 millió forintnál kisebb költségvetésből készült három jelöltet méltatjuk. Minden esetben utalunk a kiállítások elérhetőségére.

 

Szeretnénk tehát először a tovább nem jutott kiállítások érdemeiről is röviden szólni.

 

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Az első falvak – az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon című kiállításának témája telitalálat: az elmúlt évtizedek felgyorsult, és a korábbi időknél jobban szem előtt volt régészeti munkájának összegzését tűzte ki céljául.

 

 

Külön említésre méltó a szép és szépen tálalt leletanyag. Látható 2020. június 30-ig, www.jpm.hu

 

A kassai Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Márai Sándor Emlékkiállítást rendezett, evvel a város szülöttének állított emléket.

 

 

 

A helyszín, az enteriőrök és installáció igényesen, stílusosan idézi e polgári írónk személyiségét, gondolatvilágát. Valami új, kiemelkedő készült Kassán, és került az erős mezőnybe. Állandó kiállítás, www.maraisandor.eu

 

A debreceni Déri Múzeum A Kagán lovasa, avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című kiállításának már a készítési folyamata is rendkívül izgalmas élmény lehetett, ezt is bemutatja a tárlat.

 

 

A kivételes 2017-es (!) leletet, a férfi sírját in situ is megmutatják, és  tudományos rekonstrukciók formájában magát a harcost is „életre keltették”. Bezárt, www.derimuzeum.hu

 

 

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díj jelöltjei

 

A „2 millió forintnál többől készült” kategóriát azért hozta létre a Pulszky társaság, hogy a nagyon kis költségvetésű kiállításoknak ne kelljen a nagyon drága kiállításokkal versenmagyarmuzeumok.  E kiállítások esetében még mindig igen különböző költségvetésekkel készült az idei kilenc pályázó kiállítás, melyek közül hat jutott tovább.

 

Ragyogj! Divat és csillogás

Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum

 

 

A Kiscelli Múzeum templomtere Budapest egyik impozáns és egyben markán kiállítóhelye. Így magában hordozza annak a veszélyét, hogy az adott tárlatot indokolatlanul felmagasztalja, szakralitásával többlettartalmat adjon neki, vagy pedig elnyomja, rátelepedjen arra. Ezen a vékony jégen magabiztosan és kiválóan halad előre Szatmári Judit Anna kiállítási koncepciója, történetmesélése. A belépőtérben, az apszisban, a helyszínt és a benne kiállított anyagot remekül összefűzi a bevezető, amely megismerteti a fény, a ragyogás szakrális jelentőségét, s az ebből következő helyét és szerepét kultúránkban. Nagyon jól, közérthetően és látványosan tematizálja a divattörténet nagyobb állomásait, amelyek során a szakralitástól eljutunk napjaink olcsó tömegtermékeihez. Ezt segíti a bátran és látványosan megtervezett installáció, amely még szorosabbra fűzi a helyszín és a koncepció egységét. A teremtés fénye, a fény és a fényűzés fogalmaiból vezeti le, könnyen megjegyezhetően és jól áttekinthető térelrendezéssel, öt nagy témakörre bontva az anyagot. A jól átgondolt kurátori koncepció és a találó látványtervezés segít, hogy az ügyesen válogatott, látványos ruhákkal tartalmas kikapcsolódást és inspiráló élményt nyújtson széles közönségnek.

2020. szeptember 6-ig látogatható a tervek szerint, www.kiscellimuzeum.hu

 

Vízeum

Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum

 

 

A Vízeum című új állandó kiállítás civil együttműködéssel valósult meg. Az új muzeológia elveit követve jelenünk globális kihívására, a klímaváltozásra reflektál. A mindannyiunkat közvetlenül érintő környezeti problémát, az ivóvíz veszélyeztetettségét a múzeumi gyűjteményi tárgyak tág kontextusba helyezésével, átfogó szemlélettel és interdiszciplináris megközelítéssel mutatja be. Az interaktív kiállítás a korábbi bemutató „kedvenccé vált” eszközeit megőrizve-megújítva és számos új technikai megoldást is használva „meríti meg” a látogatót a témában.

A Vízeum jó példája annak, hogy a múzeumok, a maguk sajátos eszközeivel, milyen fontos szerepet játszhatnak a környezettudatos szemlélet formálásában.

Állandó kiállítás, www.dunamuzeum.hu 

 

”Ím, megtaláltam magamat!” Ady Endre és Nagyvárad

Körösvidéki Múzeum, Nagyvárad, Románia

 

 

A kiállítás a Körösvidéki Múzeum, illetve a Magyar Irodalmi Emlékházak programja keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum közös munkája, és egy régi adósságot törleszt. Szó szerint Ady Endre életének egyik legfontosabb, emblematikus helyszínén – a bíróság épülete és a Nagyváradi Napló között épült, pompás századfordulós kioszkban, a fiatal tudósító törzshelyén –  épült meg egy különleges tárlat. A város hajdani fényét, intellektuális légkörét, a Holnaposok indulását, a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének világát, az élénk társasági és sajtóéletet enteriőrökkel, játékosan asszociatív tárgyakkal,  megjelenítő tárlat nem Ady életének, életművének bemutatására vállalkozik. Gazdag anyaga mélyfúrás a fiatal, ambíciózus költő indulásának közegébe: a Léda-szerelem, a „botrányos” publicisztikák, a színházi szerelmek eddig nem látott dokumentumait, fotóit, képzőművészeti anyagát gyűjtötték össze az alkotók, és így Ady eddig ismeretlen arcéle rajzolódik ki. A kiállítás teljes anyaga magyarul, románul és angolul is olvasható. Számos mozgóképes és interaktív pont lazítja a sűrű műtárgyanyagot – megelőlegezve, hogy az idelátogató diákcsoportok élvezetes órákat töltenek majd ebben a természetes anyagokkal dolgozó, építészetileg is hangulatos, izgalmas térben.

Állandó kiállítás, www.mtariicrisurilor.ro 

 

Minden múlt a múltam#huszadikszázad#privátfotó#fortepan

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

 

 

Egy országos múzeum és egy civil kezdeményezés együttműködése révén a Fortepan digitális fotóarchívum gyűjteményének immár több, mint 110 ezer képéből tematikus válogatással született meg a tavalyi kiállítás. A tárlaton bemutatott 300-nál több fényképen az a közös emlékezet bontakozott ki, amely közelebb hozza egymáshoz a generációkat.

A kiállítás az emberi életút stációin vezette végig a látogatót. A négy szekció főhősei: gyerekek, fiatalok, felnőttek, idősek. Az 1990 előtt készült képek kronológia nélkül, az élethelyzetek azonossága-hasonlósága szerint sorakoztak. A másik megközelítés tematikus. Itt a kurátorok (Virágvölgyi István és Tamási Miklós) az ünnepek, a szórakozás, az autózás, a kirándulás köré rendezték a kiválogatott fényképeket. Mivel a képek többsége mögül hiányzik a történet, a rendezők kiválasztottak tizenhat olyan fotót, amelynek ismert a háttértörténete. Ezt installációval és fotótörténeti tárgyakkal is erősítve kiemelten mutatták be. A kiállítás fő üzenete a közösségi kezdeményezésekben rejlő értékmentés lehetőségének bemutatása volt.

Bezárt, www.mng.hu

 

Clara – Rotschild Klára divatkirálynő a vasfüggöny mögött

Magyar Nemzeti Múzeum

 

 

A múzeum különlegesen érdekes témát választott, amikor egy korszak olyan „szürke eminenciásának” életútját, sőt karrierjét mutatja be, aki a politikaidegennek tekintett divat nagyasszonya volt. A kiállítás széles körű érdeklődést váltott ki, népszerűségének bizonyítéka a kiemelkedően magas médiamegjelenés, kritika, ismertető. Beleilleszkedik a divat, a luxus fogalmát történetileg definiálni kívánó nemzetközi és hazai tárlatok sorába. Olyan „titkokról” rántja le a leplet, mint a Horty-korszak legreprezentatívabb eseményeinek intim háttere, vagy a köztudottan puritán Kádár Jánosné gardróbjának kialakítása – és természetesen dívák sorának húzónevei, ízlése vagy éppen ízlésének hiányosságai keltik fel a kíváncsiságot. Természetesen a társadalomtörténeti kérdés se marad háttérben: hogyan élnek túl minden „rendszerváltást” a személyes megjelenés előállítói, mit is jelent az elegancia, mi volt a konkrét jelentősége a 20. századi Magyarországon a reprezentációnak, az öltözködésnek. Legendák és rejtélyek övezte téma – meghökkentő ruhák. Igazi sikertörténet.

Az újranyitásával kapcsolatos információk: www.mnm.hu 

 

Mesetér – Látványtár

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen

 

 

A Szennai Skanzen pajtájából, amely korábban is múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne volt, interaktív mesés foglalkoztatótér és látványraktár készült. Kívülről, ha kapu-ablak becsukva, nem látszik rajta, hogy belül teljesen megújult. Modern, egyszerű, vonzóan ízléses, a gyerekeknek kedves élénkebb színvilágot is megcsillantó bútorzatban egyszerűen, szépen elrendezve eredeti tárgyegyüttes és mesés foglalkozások tartásához használható egyedi játékkészlet került belé. A vitrinekben látható műtárgyak a paraszti kultúra tárgyi világát képviselik, kiemelten a mesék történeteihez kapcsolódó tárgyak kerültek ide. Nem hiányzik a számítógép sem, amin mindez lekérdezhető. Megérinthető, intraktív tárgyak és anyagok vannak a fiókokban, ezek segítenek az eredeti tárgyak megtapasztalásában is, és – a kifejezetten a meséléshez készült tárgyakkal, játékokkal együtt – a mesék színesítésében is. Egy kis, télen is használható kuckót, afféle tantermet is kialakítottak. Az új kiállítás segít a Szennai Skanzen egészét, anyagát és mondanivalóját is közelebb hozni a látogatókhoz és persze a gyerekekhez.

Állandó kiállítás, www.szennai.skanzen.hu

 

 

A 2 millió forint alatt bekerülésű kategóriában három pályázó indult. A zsűri együntetű véleménye, hogy mindhárman megérdemlik AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020  díj jelöltje címet.

 

Kik a cipszerek? a szepesi szász identitás családi emlékei
Evangélikus Országos Múzeum

 

 

A történelmi Magyarország tele volt olyan kisrégiókkal, amelyek teljesen egyedi történelemmel, saját kultúrával, egyedi mikrovilággal rendelkeztek. A multietnikus, organikusan fejlődő, sokszínűségéből gyarapodó Magyar Királyság már a múlté, de Trianon évfordulóján fontos, hogy emlékezzünk más népekkel közös, gazdag múltunkra. Az Evangélikus Országos Múzeum a cipszerekről emlékezett meg 2019 decemberétől 2020 februárjáig. S hogy kik voltak a cipszerek? Szepes vármegye evangélikus vallású szászai. A németül Zipsnek nevezett területen a középkor óta éltek a szászok a huszadik századi elűzetésükig. A cipszerek tudást, kultúrát, civilizációt vittek a hegyvidéki erdőségektől ölelt területre, e kultúra emlékeit mutatta be az Evangélikus Múzeum kiállítása. A pincehelyiségek nyerseségükben is hangulatos téglafalai között berendezett kiállítás külcsínével és belbecsével is letisztult, áttekinthető összképet mutatott be a cipszerek elsüllyedt világáról. Ódon bútorok, régi ruhák, antik kötetek és festmények sora idézte meg a szepesi szász civilizációt. Kompaktságában is nagyszerű, tömör, átfogó kiállítás született tehát a cipszer múltról az Evangélikus Országos Múzeum falai között.

Bezárt, www.evangelikusmuzeum.hu

 

Volt egyszer egy színház…

Topolya Község Múzeuma

 

 

Tíz évig létezett, sem előtte, sem utána nem volt hivatásos színházi társulat Topolyán, a mai Szerbia területén található kisvárosban. Annak ellenére, hogy nagyon kevés tárgyi emlék maradt fent az 1949-1959-ig működő Járási Magyar Népszínházból, az alkotók egy interaktív, látványos kiállítást hoztak létre a rengeteg fotó, valamint a társulat tagjainak visszaemlékezései, rádiós hangfelvételek segítségével. Bár jelenleg zárva van, szerencsére a hét termen átívelő kiállítást otthonról is megnézhetjük. A március végén online módra váltott múzeum Facebook oldalát végigböngészve, akár még a kiállítás építéséből is kaphatunk videós kóstolót.

Állandó kiállítás, www.topmuz.rs

 

51 hónap

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

 

51 hónap kicsit több, mint 4 év. Az első világháború idejéről van szó. Ez van beszorítva egy lakószobányi térbe. Az első világháborúban harcoló katonák mentális, lelki állapotának változását mutatja be a „vizsgadolgozatként” is felfogható kiállítás. A Skanzen igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a MOKK kiállításrendezési képzésének résztvevői készítették az országból összegyűlt múzeumi kollégák.

Valami különös dolog történt ott, ezen a képzésen, mert a (mondhatjuk) véletlenszerűen összeverődött résztvevők hamar összeálltak egy rendkívül érzékeny munkacsoporttá. Szinte pénz nélkül, szinte eszköz nélkül tudják érzékeltetni azt a lelkesedést, és azt a zuhanást, amit a harcolók (és a hátország is) átélt ezek alatt az évek alatt. „Mire a levelek lehullanak, katonáink hazatérnek.” – szólt a világháború kezdeti lelkesítő szlogenje. A katonákat besorozták, tömegek vonultak háborúba a hazájukért, császárukért és királyukért, de a fronton a pokol borzalmait élték át. Több millió ember vesztette életét, milliók váltak nyomorékká és szereztek sebesülést a háborúban. Nagyapám is köztük volt. De enélkül is megragadott – mindenkit megfog ez a kiállítás.

Látogatható 2020. július 19-ig, www.skanzen.hu

 

 

A Múzeumok (szokásos) majálisa a járványveszély miatt elmaradt.  A jelenlegi prognózis szerint a két fődíj és az elismerések átadására 2020. szeptember 26-án a Nemzeti Múzeumban tervezett egynapos rendezvényen kerülhet sor. Kérjük, kísérjék figyelemmel az aktuális múzeumi információkat a www.pulszky.hu oldalon is.

 

Az év kiállítása, díj, kiállítás, látogató, Pulszky Társaság
2020-05-21 15:00