EN facebook

100 éves a ZTE - Sporttörténet a múzeumban

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2020-02-11 07:00

A ZTE megalapításának százéves évfordulójára ünnepségsorozattal készül Zalaegerszeg apraja-nagyja. Az 1920-ban alapított Zalaegerszegi Torna Egylet számos emlékezetes pillanattal, örömmel, büszkeséggel és legendás sportolóval ajándékozta meg a várost és a nemzetet. A száz esztendő alatt a lokálpatrióta kötődés egyik szimbóluma lett a sportklub, melynek a kezdeti 18 szakosztálya idő közben önállósodott, vállalkozássá alakult vagy megszűnt. De a ZTE örökre Zalaegerszeghez kötődik, s ezért a város egész éves jubileumi programsorozattal készül.


Joggal teszi fel a kérdést az olvasó, erről a témáról miért közölnek cikket egy kulturális hírportálon? A titok nyitja a Göcseji Múzeum. Az intézmény gyűjteményében sporttörténeti emlékek, relikviák is szép számmal szerepelnek. Évekkel ezelőtt (2009-ben) olyan rendhagyó kiállítást is rendeztünk Testedzés és életöröm címmel, melynek keretében felvillantottuk a zalai sporttörténet néhány fejezetét. Az akkori tárlat a versenysport mellett kellő teret szentelt a falvak, iskolák, üzemek sportéletének is.


Mindezek ismeretében a város polgármestere felkérte a Göcseji Múzeum munkatársait, vállaljanak szerepet a ZTE-centenáriumi programsorozatában. Május 8-án a jubileumi rendezvény múzeumszakmai feladatait koordinálják, s két sporttörténeti előadással készülünk. Dr. Szabó Lajos, a Magyar Testnevelési és Sportmúzeum igazgatója az 1920-as évek magyar, de főként vidéki sportéletét mutatja be a hallgatóságnak, Megyeri Anna, a Göcseji Múzeum történésze pedig a zalaegerszegi sportélet indulásáról mesél érdekes történeteket.


Április végétől a belvárosban szabadtéri kiállításon mutatják be a ZTE szakosztályainak száz éves históriáját.

képzés, látogató, műhely
2019-10-02 18:00
beruházás, helytörténet, kiállítás
2018-09-05 12:40