EN facebook

Górcső alatt a Göcseji Múzeum

2019-02-13 09:00
A zalaegerszegi Göcseji Múzeum irodái és gyűjteményei tavaly novembertől új helyszínen, a volt Kummer Kávéházban lelték meg ideiglenes állomáshelyüket. Érdemes nyomon követni, hogyan zajlik a múzeum élete, milyen épületben lelt ideiglenesen otthonra, és milyen programtervekkel készülnek már most a munkatársak?
 
Az épület
Az intézményi külső-belső felújítás és átalakítás noha ősszel kezdődik, a bérleményt a kollégák már belakták, a restaurátor műhelyek is átköltöztek, a gyűjtemények külső raktárakban várják a szebb napokat. A bérelt ház egy a 19. században épült ingatlan, ami a kávézó mellett mozinak is helyet adott korábban, később Zala vendéglőként is funkcionált, majd irodaház és bank is helyet kapott a nem túl tágas épületben. Homlokzata helyi védelem alatt áll, az épületbelső jórészt egy légterű, jelenleg gipszkartonfalak választják el egymástól a tereket.
 
Fotó: A Göcseji Múzeum ideiglenes otthona
 
A színfalak mögötti munka
A napokban az intézmény munkatársai épületbejárásra invitálták a helyi újságírókat, hogy lássák és láttassák, a nem mindennapi körülmények között sem állt meg a szakmai munka. A kiállítások rendezésén kívül minden egyébre adottak a feltételek, a gyűjtőmunka, az állagmegóvás és a tudományos kutatás az eddigi mederben halad tovább. A múzeumépülethez képest itt jóval kisebb a rendelkezésre álló terület, de ezt a múzeum dolgozói igyekeznek maximálisan kihasználni. A földszinten a recepció fogadja a betérőket, de itt kapott helyet a fotó- és informatikai részleg, valamint a restaurátorműhely is, ahol a közelmúltban újították fel a múzeum gyűjteményének egyik régi darabját, a Schunda cimbalmot, ami majd a felújított múzeum új állandó kiállításának egyik impozáns darabja lesz. Az épület felső szintjén irodák, a dokumentumtár és a könyvtár lelte meg ideiglenes otthonát.
 
Fotó: Göcseji Múzeum
 
Programok és projektek
A múzeumpedagógiai foglalkozásokat ezentúl a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyén tudják megrendezni, de sok kirándulást is szerveznek a Dunántúlon a Kalandozások a múltba című programon belül. Több népszerű rendezvényük - mint a Múzeumi találkozások és a Tudományos Esték - helyszíne a szomszédos megyei könyvtár előadóterme lesz. Az idei Múzeumok Éjszakájára már most készülnek a szervezők, hiszen a tavalyi KREA-K-TÍV győzelem kötelezi őket. Programhelyszínként az évek óta közös és eredményes munka miatt a Zalaegerszegi Törvényszék környékére és belső tereire esett a választásuk. Emellett továbbra is szerveznek várostörténeti sétákat, gyerekeknek nyári táborokat és témanapokat. Folyamatban van több nagyobb projekt, amelyek egy része nemzetközi pályázat, a Fortepan fotógyűjteménnyel közreműködve pedig zajlik a múzeum régi üvegnegatívjainak digitalizálása is. 
 
Joggal teszi fel a kérdést az olvasó: de mikor költözik vissza a Göcseji Múzeum saját otthonába? Eredetileg két évre tervezték a bezárást, de valószínűleg számítani lehet időbeli csúszásra. A múzeumépület tényleges felújítási munkálatai ősszel indulnak meg, s várhatóan egy évig tartanak. Utána kerül csak sor az új állandó kiállítás elrendezésére és a visszaköltözésre.
beruházás, helytörténet, kiállítás
2018-09-05 12:40
díj, Múzeumok Éjszakája
2018-08-08 07:52