EN facebook

Pálosok - A látványos rendtörténeti kiállítás Zalaegerszegre érkezett

KIÁLLÍTÁS

2024-09-30 07:00

Korábban a Magyar Nemzeti Múzeum mutatta be azt a kiállítást, ami néhány napja nyílt meg Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum legújabb időszaki tárlataként. A fehér barátok múltját és jelenét bemutató vándorkiállítás kiegészült a 2016 óta zajló zalai régészeti eredményekkel, amelyek fő kutatója és szakmai vezetője Simmer Lívia régész-főmuzeológus és Havasi Bálint régész-igazgató.

 

Az ünnepélyes megnyitóra Zalaegerszegre látogatott Puskás Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, aki a kiállítást a közönség figyelmébe ajánlotta. Hite szerint a tárlat az igazságra világít rá, arra, hogy mi a pálos szerzetesség lényege. A kiállítás értelmezése közben feltárul egy mély tartalom, ami sokkal elgondolkodtatóbb, mint az elsőre látszik. Az atya nagyon bízik benne, hogy a látogatók ennek fényében megértik majd a pálos lelkületet.

 

Zalaegerszegen állomásozik a Pálosok című rendtörténeti kiállítás
 

Az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend 1250 körül alakult meg a Magyar Királyság területén. A Pálos Rend magyarországi provinciájában öt kolostor működik, ezek a kiállításban szerepet kapnak: egy terepasztalon megjelenített vasútmodell állomásai ezek a rendházak. A modellvasút szimbolikusan megjeleníti a Budapestről a rend lengyelországi központjába, Częstochowába évente induló Fekete Madonna zarándokvonatot, amely összeköti a magyarországi helyszíneket a Jasna Góra kolostorral.

 

A három kiállítóteremben a rend évszázados emlékei és relikviái elevenednek meg, bemutatva annak virágkorát, gazdasági tevékenységét, alkotó munkásságát, hanyatlását és újjáéledését, valamint a szentek kultuszát és a rend kapcsolatát a világgal. Különös figyelmet kap az anyagi és szellemi örökség, valamint a híres pesti pálos könyvtár egyik gazdagon díszített részlete is. A kiállított tárgyak között szerepelnek a Kárpát-medencei kolostorok jelentős régészeti leletei, valamint a pálos rendtörténet olyan emblematikus műtárgyai, mint Remete Szent Pál vörösmárvány sírköve.

 

 

 
Simmer Lívia a zalai régészeti eredményekről számol be az érdeklődőknek

 

A látogatók most először láthatják a helyi pálos kutatások figyelemreméltó eredményeit és tárgyi emlékeit.Zalában évek óta folynak közösségi régészeti kutatások, aminek a fókuszában e szerzetesek múltja áll. Tavaly egy tudományos konferenciát is tartottak a múzeum szakemberei ebben a témában, aminek az eredménye a néhány hete megjelent „Nyugat-dunántúli pálos kolostorok régészeti kutatása” című tanulmánykötet. Az elkövetkezendő hónapokban több alkalommal is invitálják majd a szervezők a közönséget, hogy a régészek részletesen elmondják az alapvető ismereteket, és érdekességeket is kínáljanak azoknak, akik meg szeretnék ismerni a Pálos Rend történetét.

 

Zalaegerszeg közel fél éven át ad otthont ennek az átfogó és látványos kiállításnak, ami 2025. március 1-jéig látogatható a Göcseji Múzeumban.

 

 

Borítókép:

Egy 1930-ból származó Szent Istvánt ábrázoló miseruha is helyet kapott az egyik vitrinben.

emlékezet, helytörténet, Magyar Géniusz Program, műhely, örökségvédelem, régészet, téma, természet
2023-01-31 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2021-08-05 07:00
helytörténet, régészet
2018-11-18 15:00