EN facebook

Fókuszban a fehér barát - Pálos év a Göcseji Múzeumban

TÉMA

2023-01-31 07:00

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően „Pálos évet” tartanak idén a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban. Egészen 2016-ig kell visszamennünk az időben, amikor közösségi kezdeményezésre megkezdődtek Zalában a Magyar Pálos Rend - az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend - egykori kolostorainak a kutatásai.

 

A Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum szakmai munkájával, civil partnerek és hobbirégészek közreműködésével négy pálos kolostor nyomaira bukkantak. Vállusszentmiklós, Örményes, Elek és Enyere került a kutatás központjába, a projekt szakmai vezetői akkor is Simmer Lívia és Havasi Bálint régész-főmuzeológusok voltak.

 

Havasi Bálint és Simmer Lívia régész-főmuzeológusok az éves program részleteit ismertetik


Az elnyert Magyar Géniusz Program közel 8 millió forintos támogatásának köszönhetően tovább folytatódhat a múlt kutatása. A korábban megkezdett feltárásokat a zalaegerszegi régészek és közösségi munkatársaik idén tovább szeretnék folytatni Válluson és Zalacsány-Örvényeshegyen. Az elnyert pénzösszeg arra is lehetőséget biztosít, hogy szeptemberben a „Pálosok nyomában” című kétnapos konferencián számoljanak be az eredményekről, és a tervek szerint egy kiadvány is napvilágot lát. A rendezvény a hazai pálos monostorok kutatásával foglalkozó szakemberek seregszemléje lesz, ugyanis az érdeklődők a régészet, a térinformatika, a rendtörténet, vallási- és kulturális turizmus és a pálos építészet témakörében hallhatnak majd előadásokat.


Minderről egy olyan sajtótájékoztatón számoltak be Zalaegerszegen, ahol jelen volt többek között Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, a Magyar Géniusz Program projektkoordinátora és Puskás R. Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke is. A résztvevők megegyeztek abban, hogy a cél az, hogy a közösség bevonásával megvalósuló kolostorkutatás eredményei minél szélesebb körben hasznosuljanak, és az is fontos, hogy e munka nemcsak nemzeti, hanem a helyi identitástudatot és a turizmust is erősíti. Zalacsány-Örményes példáján keresztül kitűnően látható, hogy egy emlékhely a kulturális és vallási turizmus fontos célpontjává válhat. Az is példaértékű, hogy az ásatások nyíltak, bárki nyomon követheti az eseményeket, bekapcsolódhat a munkálatokba, és a régészek titokzatos munkáját közelebbről is megismerheti.

 


A zalaegerszegi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy örömteli esemény az is, hogy a pálos települések már évente találkozókat szerveznek. Idén az összejövetelt Zalacsány tartja, amihez szervesen kapcsolódik egy méltán népszerű rendezvény, az Örvényesvölgy Fesztivál, aminek a programjáról a főszervezőtől kapott egy kis ízelítőt a hallgatóság.

 

A Magyar Pálos Rend címere

 

 

Borítóképen: Csapláros Andrea igazgatónő, Havasi Bálint és Simmer Lívia régész-főmuzeológusok, Puskás R. Antal atya tartományi főnök

emlékezet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, néprajz, téma
2022-08-06 07:00
beruházás, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, programajánló, téma
2022-10-23 16:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2021-08-05 07:00