EN facebook

A pálosok vendégei voltak a Göcseji Múzeum munkatársai

ÉLMÉNY

2021-08-05 07:00

Július elején öt napon át a Pálosan szép az élet című vándorkiállítás Zalaegerszeg belvárosában, a Dísz téren állomásozott. Az érdeklődők betekinthettek a Rend mindennapjaiba, megismerhették a többszáz éves történelmüket és felismerhették, hogy szerzetesnek lenni valójában nem a bezárkózás, hanem éppen ellenkezőleg, a kiteljesedés életformája.


A Pálos Rend különösen fontos a szívünknek, hiszen ez az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Boldog Özséb, volt esztergomi kanonok alapította az 1200-as évek közepén. A történelmi Magyarország területén a Dráván túli területekkel együtt, több mint száz pálos kolostor volt. Az elmúlt évtizedekben mintegy negyven helyen folyt ásatás, napjainkban pedig tucatnyi pálos rommal, illetve hellyel foglalkoznak a régészek. A Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum munkatársai eddig Válluson, Óhídon és Zalacsány-Örvényeshegyen is kutatták a rend emlékeit.

 

 

E kitekintő után térjünk vissza a vándorkiállításhoz: az audiovizuális elemekkel és tárgyi emlékekkel berendezett autóbuszon a Göcseji Múzeum munkatársai és önkéntesei fogadták az érdeklődőket. Ezt a munkát szerették volna megköszönni a Magyar Pálos Rend tagjai azzal, hogy a csoportot július végén vendégül látták Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett Pálosok című kiállításon. A zalaiakat Puskás Antal tartományfőnök fogadta, és nemcsak a kiállításon való helytállást, hanem a több éve tartó sikeres régészeti együttműködést is megköszönte. Ezt követően a kiállítás egyik kurátora, Pető Zsuzsa régész-muzeológus vezette végig a csoportot a tárlaton, s óriási élmény volt az, hogy a szakmai vezetésen túl személyes történetekkel színesített kétórás időutazásban volt részünk. Ehhez mindenképpen hozzájárul az is, hogy csatlakozott hozzánk Dr. Szentirmay Tamás, a Pálos Rend hivatalvezetője, aki a rend legújabbkori történetébe is betekintést nyújtott.

 

 

 

 


A Magyar Nemzeti Múzeum másik kiállításának, a Premontreiek 900 tárlatnak, ami a Premontrei Rend 900 éves történelmét ismerteti meg a közönséggel, zalai vonatkozása is van. A Türjén feltárt Nolbek Rafael prépost stólája és birétuma is a kiállított tárgyak között szerepel. Orha Zoltán régész kollégánk, aki a tárgyakat megtalálta, egy rögtönzött előadást is tartott a tudnivalókról, amit örömmel fogadtunk. A budapesti tárlat amúgy áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. Bemutatja a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét, feldolgozza a kultúrához való viszonyukat.

 

Délután a Sziklatemplomban is látogatást tettünk, ahol sok érdekességet megtudhattunk a barlang történetéről. Például azt, hogy 1950-ban, a Pálos Rend betiltása után a Sziklatemplomot bezárták, majd a 60-as években két méter vastag betonfallal az ősi barlang száját elzárták. De látható a helyszínen fémikon kiállítás, fafaragványokból álló tárlat és egy Lourdes-ból származó Szűzanya szobor is.


A Magyar Pálos Rendnek jelenleg 18 tagja van Magyarországon. Négy kolostort tartanak fenn, ahol szerzetesek élnek: Pécsett, Pálosszentkúton, Budapesten és Márianosztrán. A budapesti kolostor és templom a Gellért-hegyen található Sziklatemplom, ami egyben látogatóközpont is. Ezt a helyet a misztikus hangulata és persze az onnan nyíló dunai panoráma miatt is egyszer mindenkinek látnia kell!

 

gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2021-06-16 07:00
építészet, képzőművészet, örökségvédelem, régészet, tárgy, történelem
2020-05-06 17:00
emlékezet, gyűjtemény, múzeumandragógia, téma
2021-05-09 07:00