EN facebook

Oto Hudec: Nomádia Utazó Múzeum - a Ludwig Kiterjesztett jelen című kiállításának installációja külső helyszínen, a KÉK-ben

KIÁLLÍTÁS

2022-07-28 18:00

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című kiállításának egy része külső helyszínen tekinthető meg. Oto Hudec installációja a KÉK – Kortárs Építészeti Központban látható 2022. augusztus 14-ig.

Oto Hudec szlovák multimédia-művész festményei és grafikái személyes és társadalmi témákat egyaránt vizsgálnak; emellett videókat és köztéri munkákat is készít többek között a bevándorlásról, a menekültekről és a globalizáció környezetre gyakorolt hatásáról.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ együttműködésével Budapesten bemutatott Nomádia installáció a sátormodellt idézi meg, mint az ideiglenes építészet formai tipológiáit: van köztük nomád létformát élő népek sátra, menekültek, túrázók sátrai stb. Az installáció szimbolikusan teret kíván adni az államok és a vállalatok által elnyomott népességnek (eltűnőben lévő nomád kultúrák, migránsok stb.). Ezek a törékeny építmények a velük együtt kiállított dokumentumokban leírt történelmet közvetítik, az adott állomásokon a művész által készített festmények és képeslapok egészítik ki (Greetings from Nomadia).

Speciális helyzetekben az amúgy normálisan állandónak, stabilnak tekintett intézmények (pl. múzeumok) is átköltözésre, vándorlásra kényszerülhetnek. A helyhez kötöttség tehát viszonylagos, ahol történelmi életformák mellett modern kori társutasok keresik helyüket a megváltozott világban, a permanens átmenetiség állapotában.

A 2022. augusztus 14-ig megtekinthető installáció a szlovák Gandy gallery jóvoltából érkezett.

 

 

 

Borítókép:

Oto HUDEC: Nomádia Utazó Múzeum, 2012
helyspecifikus installáció
A Gandy Gallery jóvoltából. Collection Centre Pompidou, Párizs
© Oto Hudec

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, természet
2022-04-16 18:00
iparművészet, képzőművészet, kortárs, látogató, tárgy
2021-09-03 07:00
kiállítás, kortárs, művészet
2020-01-22 21:51