EN facebook

Hét új kiállítás a Ludwig Múzeum idei programjában

AJÁNLÓ

2020-01-22 21:51

Hét új kiállítás - Konok Tamás és Waliczky Tamás munkái, valamint több csoportos és gyűjteményes tárlat - szerepel a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum idei programjában.

 

    Fabényi Julia igazgató a Ludwig Múzeum évnyitó sajtótájékoztatóján felidézte, hogy 2019-ben nyolc időszaki és nyolc pop-up kiállítást rendeztek, valamint három tárlatot külföldön: Rómában, illetve a Velencei Biennálén. A múzeum 106 ezer látogatót fogadott, 530 programot tartott összesen 13 500 résztvevővel, a gyűjtemény pedig 25 műtárggyal gyarapodott 2019-ben.

 

    A Ludwig Permanens forradalom című tárlata tavaly elnyerte a New York-i Global Fine Arts Awards legjobb kortárs kiállítás közönségdíját, Magyarországon pedig az intézmény Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott, továbbá jelölést az Év múzeuma díjra - emelte ki, hozzátéve: Art Transfer névvel saját múzeumszakmai elismerést is alapítottak.

    Az idei kiállítási programot bemutatva Fabényi Julia közölte: péntektől látható a The Dead Web - The End című kiállítás, amely az internet elképzelt összeomlásának társadalmi, gazdasági és kulturális hatásait vizsgálja a kanadai Molior médiaművészeti szervezettel együttműködésben.

 

     A Velencei Biennálén tavaly bemutatott magyar projekt, Waliczky Tamás Képzelt kamerák című tárlata február közepétől lesz látható a Ludwig Múzeumban. A kiállítás, amely Olaszországban nagy sikerrel szerepelt, huszonhárom, digitális technikával tervezett, de analóg módon működő fantáziakamerán keresztül gondolkodtat el a technikai fejlődés, a látás és a képrögzítés összefüggéseiről - mondta az igazgató.

 

    Slow life - Az élet lassú tempóban címmel egy nemzetközi csoportos kiállítás keresi a választ április közepétől napjaink égető globális kérdéseire a fenntarthatóság irányába mutató javaslatokkal. Időgép címen új válogatás nyílik a Ludwig saját gyűjteményéből, majd a Deutsche Telekom kortárs gyűjteménye mutatkozik be egy 35 művész 60 munkáját felvonultató válogatáson keresztül.

 

    Az idén 90 éves Konok Tamást a legújabb munkáiból összeállított válogatással ünnepli a múzeum szeptember 24-től, az idei kiállítási programot pedig egy rendhagyó tárlat, Barabási László projektje zárja, melyben a hálózatkutatás fizikus "atyja" síkban és térben megfogalmazott munkákkal, hálózattérképekkel, "adatszobrokkal" jeleníti meg a jelenségek és dolgok sokszor rejtett összefüggéseit.

 

    A május végén nyíló 17. Velencei Építészeti Biennáléra a Ludwig Múzeum Kovács Dániel kurátor és csapata Othernity című projektjét viszi, amely tizenkét emblematikus budapesti modern épületet dolgoz fel tizenkét fiatal közép- és kelet-európai építésziroda megközelítésében - tette hozzá Fabényi Julia.

 

Fotó: Wikipedia

képzőművészet, kiállítás, kortárs
2019-02-07 16:00