EN facebook

Öt helyre is ment Az Év Kiállítása 2022 díj!

EREDMÉNYHIRDETÉS

2022-11-03 11:00

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban 2022. november 3-án került sor AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2022 díjak átadására. A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A tavalyi év után immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre. Ahogyan legutóbb, idén is három kategóriában folyt a megmérettetés: 4 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások mellett a virtuális kiállítások is díjazásra kerültek.

 

A díjátadó ünnepségen köszöntőt mondott Fabényi Julia, a házigazda múzeum főigazgatója, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár és Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöke.  Ezeket követően az esemény moderátora, Tóth Arnold, a Társaság ügyvezető elnöke Vincze Mátét, Bereczki Ibolyát és Vásárhelyi Tamást, az AÉK bíráló bizottságának elnökét kérte fel a díjak átadására.

 

A cím elnyerésére 17 pályázat érkezett. A bíráló bizottság (tagjai: Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Mihalkov György, Rajcsányi Gellért, Vásárhelyi Tamás, valamint nem szavazó tagként Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság elnöke és Katona Júlia) döntése alapján 11 kiállítás mérkőzhetett meg a díjért. (A jelölteket bemutató összefoglaló itt!)

 

 

A 4 millió Ft bekerülési költség alatti kategóriában a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely) Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei címmel nyitott meglepő időszaki kiállítást és (első látásra retro kocsmának tűnő) közösségi teret. Azonban újszerű gondolkodásával, szemléletmódjával és páratlan közösségkovácsoló erejével kiérdemelte Az Év Kiállítása 2022 elismerést.

 

 

A 4 millió bekerülési költség feletti kategóriában idén - rendhagyó módon - 3 díj talált gazdára: a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttese, a Sümegi Püspöki Palota Mennyei ügyek című kiállítása, a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Regulyversum – mindent Regulyról című kiállítása egyaránt kiemelkedő alkotás. Mindhárom állandó kiállításban színvonalas tárgyi anyaggal, közérthető, befogadható szövegekkel, változatos szövegbeli és képi közlésekkel találkozhatunk; mindhárom gazdag megszokott és új infokommunikációs megoldásokban, a látogatót megérintő vagy egyenesen megszólító egységekben, mindháromnak van relevanciája a mai látogatók számára is számos más erényük mellett. Ezért mindegyik egyaránt elnyerte a kitüntető Az Év Kiállítása 2022 címet.

 

 

A virtuális kiállítás kategóriában egyetlen pályázat érkezett, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Lendület Családtörténeti Kutató Csoport közös interaktív virtuális családtörténeti kiállítása, a Sorsfordító. A rendhagyó virtuális kiállítás, amely a storytelling eszközével vonja be a látogatót (a felhasználót) a 17–18. századi polgári-nemesi férfi és női életutak lehetséges történeteibe, a zsűri elismerését váltotta ki, így megkapta Az Év Kiállítása 2022 kitüntetést.

 

A Pulszky Társaság internetes folyóirata, a Magyar Múzeumok Online a díjátadót megelőző időszakban cikksorozatban mutatja be egyenként a jelölt és a díjazott kiállításokat. (A képek szabadon letölthetők.)

 

A díjátadót követően a Pulszky Társaság Kiállítások mozgásban című szakmai konferenciájával folytatódott a program. A résztvevők három szekcióban, plenáris előadásokat követő kerekasztal-beszélgetések keretében vitatták meg a múzeumi mozgó kiállítások elméleti és gyakorlati lehetőségeit. A konferencia célja, hogy felkutassuk e változatos formában rejlő lehetőségeket, és az egyéni, sporadikusan megtapasztalt helyzetekből saját, hazai és ma érvényes narratívát hozzunk létre az állandó mozgásban lévő múzeumi tárlatokról.

 

 

Az év kiállítása, díj, felhívás, műhely, Pulszky Társaság, téma
2022-03-28 07:00
Az év kiállítása, díj, gyűjtemény, kiállítás, látogató, műhely, Pulszky Társaság, téma
2022-09-23 14:00
Az év kiállítása, emlékezet, kiállítás, látogató, Pulszky Társaság, téma, természet
2022-11-03 07:00