EN facebook

Online képzés, online térben - Zala megyei szakmai nap

MŰHELY

2020-10-20 14:00

Nincs mit szépíteni, ez az esztendő más, mint az előzők: a pandémiás időszak még a konferenciaszervezést is átalakította. Habár sokak szerint a személyes kontaktusnál jobbat még nem találtak ki, egyre gyakoribbak az online térbe költöző szakmai fórumok és továbbképzések.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum–Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Göcseji Múzeum közös szervezésében muzeológusok gyűltek össze minap az „Online képzés, online térben” című Zala megyei szakmai napra. A rendezvényen - habár mindenki a saját városában, a saját irodájában, a saját számítógépe előtt foglalt helyet - részt vettek a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a keszthelyi múzeumi és könyvtári munkatársak.

 

 

Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatójának köszöntője után Havasi Bálint igazgató-helyettes mesélt "A mi városunk másképp!" című projektről, amelyet a keszthelyi Balatoni Múzeum és a nagykanizsai Thúry György Múzeum munkatársai a diákokkal közösen dolgoztak ki. A hároméves kísérleti program abból a tényből indult ki, hogy a múzeum egy termék. Olyan termék, amely kulturális szolgáltatást nyújt, s amit el kell juttatni a célközönséghez, vagyis a kultúra fogyasztóihoz. Ez a folyamat egy közös együttgondolkodás, közös tanulás volt, amelyben minden résztvevő aktívan részt vett. A kreativitásban nem szűkölködő projektben számos várostörténeti, ún. storytelling sétát dolgoztak ki, majd vezettek a középiskolások. A keszthelyi diákok olyan sétákra invitálták az érdeklődőket, mint "Ó Balaton, régi nyarakon" vagy "A Festeticsek és a szabadkőművesség". A nagykanizsaiak pedig "Egy eltűnt közösség nyomában" címmel felkutatták a város zsidóságának történetét, sőt "Az Inkeyek" nyomába is eredtek.


Mik lettek a tapasztalatok? Sokaknak életre szóló élményt és önismereti tréninget jelentett ez a program, hiszen az egyik diáklány a folyamat közben jött rá, hogy ő a szervezésben leli örömét, a másik tanuló eldöntötte, hogy élete hátralévő részében mindenképpen emberekkel szeretne foglalkozni. Más a múzeumi munka megismerése közben határozta el, hogy régésznek tanul, míg megint más a bölcsészettudományok mellett tette le a voksát.

 

Ezt az prezentációt Zádor Viktória MOKK oktatási csoportvezető előadása követte, aki a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében kidolgozott képzésekről beszélt, melyek majd 2021-ben indulnak.

 

 

Az online képzés résztvevői a rendezvény végén virtuálisan két szekcióra váltak, s külön csoportvezető irányításával megismerhették azokat az alkalmazásokat, amelyek az esetleg újra aktuálissá váló homeoffice-ra készítette fel a múzeumi és könyvtári munkatársakat.A "Dolgozz otthonról, dolgozz bárkivel" című program a munkahelyi hatékonyság növelése érdekében kínált megannyi nagyszerű alkalmazást.

régészet, tárgy, természet, történelem
2020-05-23 16:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2020-08-05 14:00
régészet, tárgy, természet
2020-07-23 19:00