EN facebook

Online ICOM tanfolyam befogadó múzeumi gyakorlatok kialakítására

MŰHELY

2021-11-19 20:00

2021. november 29-től elérhető az az online platformon, 4 héten át tartó tanfolyam, amely a Múzeumok Nemzetközi Szervezete (ICOM) által került megszervezésre “Értelmes és befogadó múzeumi gyakorlatok kialakítása” címmel.

 

A múzeumokat és múzeumi szakembereket tömörítő nemzetközi szervezet, amely elkötelezett a világörökség védelme és a múzeumok értékének kommunikálása mellett. A holnap múzeumának formálása érdekében az ICOM hálózatának támogatásával magas szintű programokat kínál. E programok célja a múzeumi gyakorlatok fejlesztése a világ különböző régióiban, valamint a hasonló kihívásokkal szembesülő intézmények szakmai együttműködésének elősegítése.

 

A tanfolyam célja rámutatni, hogyan  működjünk együtt a különféle közösségekkel, illetve, hogy érjük el hogy a múzeumokat a társadalmi befogadás és összetartozás tereivé változtassuk. Ez a kurzus kibővíti a kortárs múzeumok közösségi szerepvállalásban betöltött szerepével kapcsolatos perspektíváit.

 

A tanfolyam 4 héten át tart és november 29-én nyílik meg. A tanulás mindenki számára teljes mértékben testreszabott, minbenki a sajátmaga idejében és ritmusában végezheti. A kurzus minden lépésében találkozhat más tanulókkal, megoszthatja ötleteit.

 

Mit tanít nekünk ez a tanfolyam? Hogy a befogadó múzeumi tervezés miként erősítheti az összetartozás érzését, és hogyan alakíthatja át az intézményi struktúrákat a különböző közösségekkel együttműködésben létrejött projektek integrálásához.

 

Kinek szól? Ez a tanfolyam minden múzeumi szakember számára készült, akik szeretnék bővíteni ismereteiket és készségeiket az inkluzív és részvételen alapuló gyakorlatok terén, valamint a közösségi projektek kidolgozásában.


Mit fogsz elérni? A tanfolyam végére képes leszel...

 

Megérted el a történelmileg marginalizált csoportok fontosságát, amelyek meghatározzák önmagadat, helyzetedet és összetartozásod érzését;

 

Elemezni az intézményi struktúrákat és a vezetőket az együttműködési munka érdekében etikai szempontból;
Ismertetni az inkluzív tervezés módszertanát és annak fontosságát az összetartozás érzését elősegítő intézmények létrehozásában;

 

Alkalmazni a kiválasztott részvételi módszertanokat;

 

Megismersz számos olyan módszert amelyeket a saját környezetedhez igazíthatsz.

 

 

Kivel fogsz tanulni? Ezt a kurzust az ICOM, egy nemzetközi szervezet vezeti, amelyet a világ természeti és kulturális örökségének védelme iránt elkötelezett múzeumi szakemberek hoztak létre.

 

Deirdre Prins-Solani

Örökségvédő aktivista. Vizsgálja az élő örökség és a mindennapok közötti kapcsolatokat, hogy akciókutatáson keresztül életképes és fenntartható életmódot teremtsen.

 

Armando Perla

Tudós, tanácsadó, aktivista és kurátor. Együttműködik múzeumokkal, kulturális szervezetekkel és közösségekkel az emberi jogok és a társadalmi befogadás kérdéseiben Kanadában és külföldön.

 

Carlos Serrano Vásquez
Kapacitásépítési koordinátor az ICOM-nál. Tapasztalattal rendelkezik hatásos oktatási és képzési programok tervezésében és megvalósításában, és elkötelezett az együttműködésen alapuló munka és a társadalmi felelősségvállalás iránt.

 

 

Forrás: futurelearn.com

A regisztráció és a programterv a hivatalos weboldalon elérhető.