EN facebook

Egy sikeres Nemzetközi ICOM Szimpózium 2021-ben. A múzeumok jobbá tehetik a világot!

MŰHELY

2021-11-04 20:00

A 2021-es Nemzetközi ICOM Szimpózium keretében körvonalazódtak a szükséges előkészületek az ICOM 26. közgyűlésére, melyet 2022-ben Prágában tartanak meg. Emellett szó esett a konferencia fő témájáról is: A múzeumok erejéről.

 

A Nemzetközi ICOM Szimpóziumot, szokásokhoz híven, egy évvel korábban tartották meg az ICOM közgyűlésre való előkészület részeként. A szimpózium célja, hogy megismertesse az ICOM tagokkal az előkészítő feladatokat, a helyszínt, a témákat és az esemény lebonyolítását. Ez volt a helyzet idén is, hiszen augusztus 25. és 27. között került bemutatásra és megvitatására a jövő évi ICOM 26. közgyűlése, mely az esemény történetében először hibrid formában lesz megtartva (hasonlóan a 2021-es Nemzetközi Szimpóziumhoz).

 

A Nemzetközi Szimpóziumot egy gálaesttel nyitották meg a polgármester otthonában, hiszen Prága városa fontos partnernek számít az esemény előkészületeiben, emellett a fogadás az egyik legnagyobb tömegű rendezvény volt Prágában a világjárványt követően.

 

A figyelem középpontjában a konferencia nap volt, mely a cseh Nemzeti Múzeumban került megtartásra. Ekkor mutatták be a konferencia fő témáját: a múzeumok erejét. A múzeumok képesek jobbá tenni a világot és elengedhetetlen részei a társadalom fejlődésének. A konferencia altémáit személyesen és online jelenlévő előadók mutatták be:

Cél: Múzeumok és a civil társadalom,

Fenntarthatóság: Múzeumok és a válságkezelés,

Vízió: Múzeumok és a vezetőség, valamint

Ajánlás: Múzeumok és az új technológia.

 

Emellett bemutatták az új hibrid formát és a konferencia online platformját, mely a gCon néven fut (ahol a szimpózium online közvetítése is zajlott). Az előadások során szó esett a jelenlegi múzeumdefiníció kérdéséről Csehországban, és nemzetközi színtéren, előbbiről a Masaryk Egyetem munkatársai, utóbbiról pedig az ICOM Define munkacsoportja számolt be. Az ICOM Etikai kódexe, illetve munkája a fenntartható fejlődésért szintén figyelmet kapott, ennek jelenlegi állapotáról és revíziójáról egyaránt szó esett. A professzionális program végén bemutatásra került az ICOM 2022-2028 Stratégiai fejlesztési terve, de időt szántak az ünneplésre is, hiszen az ICOM alapításának 75. évfordulóját ünnepelte.

 

A 26. közgyűlés fő programja a prágai Kongresszusi Központban lesz megtartva, amit élőben is megtekinthettünk, az online résztvevők számára pedig közvetítettek. A helyszínen kívüli találkozók különböző intézményekben kapnak majd helyet, mint a Prágai Nemzeti Galéria vagy a Mezőgazdasági Múzeum.

 

Az idei szimpózium magas részvételi aránynak örvendett és pozitív visszajelzések érkeztek róla. Összesen 233 vendég vett részt személyesen és több, mint 800-an online. Az ICOM és a cseh ICOM Bizottság ezúttal is szeretné megköszönni mindazoknak, akik eljöttek az eseményre, illetve akik a 2022-es konferenciára is tervezik részvételüket.

 

Az érdeklődők számára a szimpóziumról készült felvételeket elérhetővé tettük (regisztrációt követően) a következő linken:

icomprague2021.gcon.me/page/home

 

További információ a közelgő eseményről: prague2022.icom.museum

 

Szeretettel várnak minden érdeklődőt az ICOM 26. közgyűlésén 2022-ben!

külföld, #muzeumokajovoert, műhely, örökségvédelem, természet
2021-04-20 20:00
állományvédelem, ICOM, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2021-10-14 20:00