EN facebook

Ökológiai példatár: Hallgasd meg a víz üzenetét!

MÚZEUMOK A JÖVŐÉRT

2023-05-15 20:00

Wasser Botschaften/ Water Messages azaz „vízüzenetek” címmel nyitott kiállítást Museum am Rothenbaum. Kulturen und Künsteder Welt (MARKK) Hamburgban.

 

A víz mindannyiunk közös ügye, mindannyiunkat érint, életünk elementáris feltétele. Bolygónkon élet minden formája, így az ökoszisztéma, a társadalom és a gazdaság is a víztől függ. A tengeri és édesvízi ökoszisztéma egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, a tengereket és a különböző part menti, folyók és tavak által szabdalt területeket pedig jelentős mértékben megváltoztatták az emberi tevékenység évszázadai, amely szorosan összefügg az éghajlatváltozás, a klímaválság okaival. Egy kimutatás szerint egy átlag amerikai naponta 380 liter vizet használ el, addig Földünk legszegényebb vidékein napi 19 liter vízzel kell beérniük sok millió embernek. Tíz év múlva másfél milliárd ember él majd tartós aszály sújtotta vidéken. A vízhiány már ma is komoly problémákat okoz, főként a fejlődő országokban: 260 millió dollárra tehető az éves veszteség, amelyet a víz mennyiségi és minőségi hiánya, illetve a szennyvízkezelés problémái okoznak.


Az 1879-ben alapított, majd 2018-ban átkeresztelt hamburgi etnográfiai múzeum különleges módon foglalkozik a témával. Nemcsak azt vizsgálja, hogy az európaiakra, köztük a németekre milyen hatást gyakorol az éghajlat átalakulása, hanem az egykori gyarmati országok perspektíváját is beemeli a kiállításban, hiszen a legdrasztikusabb hatások egyenlőtlenül oszlanak meg bolygón. Ugyanakkor a leginkább érintett közösségek gyakran rendelkeznek olyan tapasztalati tudással és ősi bölcsességgel, amely a vízfelületek és a különböző ökoszisztémák védelmében hatékonynak bizonyult.

 


A "Vízüzenetek" című kiállítás a MARKK történelmi gyűjteményeiben őrzött ökológiai tudást és a vízzel kapcsolatos történeteket tárja fel, és hozza őket összefüggésbe a globális dél kortárs vízvédelmi és éghajlatváltozási mozgalmaival.


A kiállítás kortárs művészeti és formatervezési példák segítségével megvilágítja a helyi vízválságok gyarmati eredetét, és bemutatja a régóta ismert technikák és gyakorlatok alkalmazásainak lehetőségeit. A múzeum arra kér bennünket, hogy hallgassuk meg a víz üzenetét, és az emberi kivételezettség illúziójából felébredve gondoljuk újra kapcsolatainkat.


A kiállítás 2023. október 31-ig tekinthető meg.

 

 

Borítókép forrása: markk-hamburg.de/presse

állományvédelem, külföld, #muzeumokajovoert, téma, természet
2023-05-17 07:00
múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet
2023-04-06 07:00