EN facebook

Ökológiai példatár: Az energiafelhasználás változása a múzeumokban - Klima-Standard Németországban

MÚZEUMOK A JÖVŐÉRT

2023-05-17 07:00

A klíma-és energiaválság súlyosbodására tekintettel az Észak-Rajna-Vesztfália Művészeti Gyűjtemény felülvizsgálja saját gyűjteményére vonatkozó klimatikus szabványokat.

 

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa Konzerválási Bizottsága (ICOM-CC) és a Nemzetközi Természetvédelmi Intézet (IIC) már 2014-ben megállapította „Környezetvédelmi irányelvekről szóló nyilatkozatában”, hogy a legtöbb anyag esetében egy kiterjesztett klímafolyosó műtárgyvédelmi szempontból elfogadható, mindaddig, amíg a hirtelen klímaváltozást minimalizálják.[1]

 

A nyilatkozat utalt a Bizot-csoportra, amely 2012-ben hasonló ajánlást fogalmazott meg.[2] Ezen kutatási eredmények hátterében az Észak-Rajna-Vesztfáliai Művészeti Gyűjtemény is felülvizsgálta klímagazdálkodását, különösen a múzeumi hőmérséklet és páratartalom "flat-line” gyakorlatát, vagyis a célérték szigorú betartását.

 

A 2019 júliusában megalakult az „Észak-Rajna-Vesztfália Művészeti Gyűjtemény klímafeltételei” munkacsoport egy külső energetikai mérnöki iroda bevonásával egy páratartalomsáv-szabályozás kísérleti projekt megvalósítását tűzte ki célul. A projekt azon az elképzelésen alapul, hogy a kontinentális éghajlaton vannak szezonális időszakok, amikor a hűvösebb körülmények és a mérsékelt páratartalom sokkal gazdaságosabban és fenntarthatóbban előállíthatók, és az új páratartalom-szabályozás lehetővé teszi a relatív páratartalom szezonális eltolódását. A páratartalom optimális fokát 45-58% közt határozták meg, legfeljebb 0,3% óránkénti változással (azaz maximum 3% 10 óra alatt). A projekt a 2010-ben épült 900 m²-es Henkel Galériában valósult meg, mivel itt a légkondicionálás külön vezérelhető, és többnyire a gyűjteményből származó műalkotásokat mutatnak be.

 

A tesztidőszakban 15%-os páratartalom-csökkenést értek el ebben a kiállítótérben, ami 1g/kg befújt levegő páratartalom után évi 1000 € körüli megtakarítást jelent. A Henkel Galériában bemutatott alkotásokat, mint például Imi Knoebel nagyméretű, fatáblákból álló "Genti szoba" (1979-80) című installációját, vagy Lynette Yiadom-Boakye brit képzőművész festményeit, rendszeres monitoring vizsgálatnak vetették alá, és gondosan ellenőrizték. A kísérletnek nem volt negatív következménye a műtárgyakra nézve. Ez arra enged következtetni, hogy az új páratartalomsáv-szabályozás hasonló anyagok esetén ugyanolyan kevés kockázattal jár.

 

A pozitív eredmények alapján az Észak-Rajna-Vesztfáliai Művészeti Gyűjtemény a saját gyűjteményeiben kiterjeszti az alábbi klímavédelmi intézkedéseket:

 

- A páratartalomsáv kiterjesztése 40-60%-ra (max. 0,5% óránként)

 

- A hőmérsékleti folyosó rugalmassága 19-25°C között (max. 0,5°C óránként)

 

- A légkondicionálás csökkentése a nem hasznos üzemidőben, vagyis a rendszerek leállítása (jelenleg 00:00 és 04:00 között)

 

- A rendszerek kikapcsolása, amikor a kiállítótermeket nem használják

 

- A teljes áramlási sebesség 30%-ig történő csökkentése, ami azt jelenti, hogy a kívánt feltételek elérésekor a teljes keringtetett levegő mennyisége akár 70%-kal is csökken a ventilátor teljesítményének csökkentésével

 

 

A Nordrhein-Westfalen Művészeti Gyűjtemény az új szabványait alkalmazni fogja a műtárgykölcsönzési szerződéseiben is annak érdekében, hogy a projektpartnerek hasonló intézkedéseket hajthassanak végre.

 

 

Lábjegyzet:

 

[1] https://www.icom-cc.org/en/environmental-guidelines-icom-cc-and-iic-declaration

[2] https://museumsbau.files.wordpress.com/2020/11/burmester_eibl_bizot_2013.pdf

 

 

Eredeti cikk és borítókép forrása: museumsbund.de

gyűjtemény, #muzeumokajovoert, téma, természet, természettudomány
2023-05-04 07:00
gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, téma, természet
2023-05-15 20:00