EN facebook

Ökológiai példatár: „Action Please!” – A Német Múzeumi Szövetség klímavédelmi szabványai

MÚZEUMOK A JÖVŐÉRT

2023-05-28 19:30

A Német Múzeumi Szövetség mintegy 70 múzeumi szakemberből álló munkacsoporttal közösen „Klímavédelem a múzeumokban” címmel javaslatokat dolgozott ki múzeumok számára. A kiadvány áttekintést nyújt a klímavédelem igencsak összetett témájáról, de elsősorban gyakorlati útmutatóként szolgál, amivel a fenntarthatóság és klímavédelem terén cselekvésre ösztönöz.

 

Az útmutató kifejezetten az ökológiai fenntarthatóságra koncentrál és az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél (Sustainable Development Goals) közül ötöt emel ki, melyekhez a múzeumoknak hozzájárulhatnak. A minőségi oktatás (4. cél) azért fontos, mert a múzeumoknak kiemelt szerepe van az értékek közvetítésében, különösen abban, hogy az embereket fenntartható cselekvésre ösztönözze. A fenntartható városok és közösségek pont (11. cél) rámutat, hogy a múzeumok hatással lehetnek a társadalom fenntartható fejlődésére. A felelős fogyasztást és termelést (12. cél) a múzeumok azáltal tudják előmozdítani, hogy fenntarthatóan és hatékonyan használják az erőforrásokat és tevékenységüket a körforgásos gazdasághoz igazítják. A klímavédelmet szolgáló intézkedésekkel (13. cél) a múzeumoknak is hozzá kell járulniuk a globális felmelegedés csökkentéséhez, egyrészt saját működésük klímabaráttá tételével, másrészt azzal, hogy a látogatókat klímatudatos cselekvésre ösztönzik. A célok elérése érdekében széleskörű partnerségre van szükség (17. cél), egyrészt más múzeumokkal, kultúrintézményekkel, másrészt további társadalmi szereplőkkel. A múzeumoknak fontos szerepe kell, hogy legyen a szakmák közti párbeszéd és együttműködés kialakításában.


kiadvány nem csupán a klímavédelem melletti állásfoglalás akar lenni. „Action, Please!” – szólítja fel a múzeumi szakma résztvevőit és lépésről lépésre, hasznos információkkal és segítő kérdésekkel vezet végig a cselekvéshez vezető úton.


Az első rész ahhoz ad módszertani útmutatót, hogyan alakítsunk ki egy átfogó és rugalmas stratégiát a fenntartható múzeum megvalósítása érdekében. Plan – Do – Check – Act, így foglalható össze módszer. A stratégiának folyamatosan fejlődőnek kell lennie, ahol a megfogalmazott célokat újra és újra meg kell vizsgálni és szükség esetén korrigálni.


A második rész új folyamatok bevezetéséhez ad segítséget. Különféle működési folyamatokat és eszközöket mutat be, mint pl. környezetirányítási rendszerek, klímamérleg vagy humán erőforrás tervezés. Az ajánlások végrehajtásával lényeges szervezeti kiigazításokat hajthat végre a múzeum a klímavédelmi és fenntarthatósági intézkedések bevezetésének támogatása érdekében.


A harmadik rész az ökológiai cselekvésről szól. A múzeumi működés a klimatizálás, szállítás, világítás, építkezés, felújítás stb. miatt jelentős ökológiai lábnyomot hagy maga után, melynek csökkentésére konkrét lépéseket javasol az útmutató.


A következő fejezetet a múzeumok társadalomformáló hatásának szentelték a szerzők. Kiállításokkal és programokkal egy jobb jövő vízióját és új értékeket lehet közvetíteni, amihez ugyancsak hasznos tippeket nyújt a kiadvány.


A munkacsoport összegzésképpen olyan ökológiai minimum-szabályokat határozott meg, melyeket minden múzeum alkalmazni tud. A legfőbb cél az, hogy a múzeumi feladatok magas szintű ellátása mellett a működés mégis klímabarát legyen. Hiszen a múzeum, mint az oktatás és találkozás helye a fenntarthatóság terén is felelősséggel tartozik.

 

 

Borítókép forrása: museumsbund.de

múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet
2023-04-06 07:00
gyűjtemény, #muzeumokajovoert, téma, természet, természettudomány
2023-05-04 07:00
állományvédelem, külföld, #muzeumokajovoert, téma, természet
2023-05-17 07:00