EN facebook

Nemcsak nagy, okos is

A világ legnagyobb múzeumi interaktív videófala a Szépművészetiben

2019-01-23 19:00

A Szépművészeti Múzeum Márványcsarnokában mostantól a világ legnagyobb LCD fala várja a látogatókat, amelyen egyszerre 30-40 ember ismerkedhet a múzeum gyűjteményének 300 kiemelkedő darabjával.

 

A közgyűjtemények, tudományos projektek ma már elképzelhetetlenek digitális adatbázis, vagy legalább digitális adatbázis építésének szándéka nélkül. A digitális „adatfelhalmozás” ugyanakkor forradalmasította a közgyűjtemény fogalmát: a virtuális tér és a technológiai fejlődés szinte végtelen számú variációs lehetőséget kínál arra, hogy a gyűjteményekben őrzött tudás minél többekhez, minél többféle módon eljusson. A kortárs múzeumi gyakorlat már nem elégszik meg azzal, hogy az interneten is kereshető elektronikus és online adatbázisokat hozzon létre. Olyan, specifikált megoldások kialakítására törekszik, amely egy-egy célcsoport tudását, készségeit, igényeit figyelembe véve segítséget nyújt a gyűjtemények, a tárgyak és az adott területek mélyebb és rétegzett megismerésében, megértéséhez, áttekintéséhez.

 

Ezek a virtuális, multimédiás megoldások ugyanakkor nemcsak a múzeumok számára jelentenek lehetőséget. A fejlesztők számára a múzeumi környezet sokszor az a terep, ahol innovatív elképzeléseiket megvalósíthatják, bemutathatják, hiszen a látogatókon keresztül egyszerre tesztelhetik és népszerűsíthetik fejlesztéseiket.

A Szépművészeti Múzeum reprezentatív fogadótermében felállított újdonság esetében is felfedezhetjük mindkét szándékot.

 

A múzeum régóta kiemelt jelentőséget tulajdonít a digitalizációnak, miközben egyre fontosabb számára, hogy az egyre jelentősebb mennyiségű és minőségű digitalizált tartalmak segítségével maximalizálja a látogatói élményt. A most felállított 15,5 méter széles, 21 LCD kijelzőből álló, látványos animációkat bemutató érintőképernyős fal csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza és segíti azok megismerését a legmodernebb technika segítségével.

 

 

Az eszközön akár egy egész busznyi ember (30-40 fő) képes egyszerre böngészni a bemutatott műtárgyakhoz, egyiptomi, ókori művekhez, festményekhez, grafikákhoz, szobrokhoz kapcsolódó tartalmak között. A nagy felbontású, nagyítható fotók mellett a művek legfontosabb adatait és rövid, gondolatébresztő ismertetőket is olvashatnak a látogatók, de az interaktív képernyőnek köszönhetően akár kedvenc műtárgyakat tartalmazó albumokat is létrehozhatnak a saját mobileszközeiken, a múzeumi térkép pedig megmutatja, hogy a kiválasztott műtárgy a múzeum melyik terében látható. Az egyes műtárgyakhoz kapcsolódó QR kód pedig az okostelefonokhoz való kapcsolódást, és ezáltal az ismeretek további bővítését teszi lehetővé a szintén megújult weboldal segítségével.

 

Külön élményt jelent, hogy a tárgyak között szabad szavas keresővel és címkékkel is válogathatunk. Azaz, ha nem elégszünk meg a főleg művészetelméleti jellegű kategóriákkal, kikereshetjük, hány kutya (sajnos egy sem), hány macska (1 db), hány ékszer (5 db) vagy épp hány szakállas férfi (4 db) található a háromszáz érdekesebbnél érdekesebb tárgy között.

 

 

Az alkalmazás a múzeum, a muzeológia, a közönségkapcsolat számára is fontos, hiszen a hozzá kapcsolódó adatbázis segítségével, pontosan láthatóvá válik, melyik műtárgy váltotta ki a legtöbb interakciót, mire kerestek rá a látogatók, mivel mennyi időt töltöttek. Azaz az óriási vidófal nemcsak mérete miatt óriási, hanem a benne rejlő lehetőségek révén is.

 

Hamarosan elkészül a jelenleg magyarul látható tartalom angol verziója, és persze ezzel nem fejeződik be a fejlesztések sora. A platform lehetőséget biztosít a bemutatandó műtárgyak számának további bővítésére és a múzeum digitális stratégiájába illeszkedő, újabb kommunikációs lehetőségek kiépítésére is.

 

A videófal ugyanis az azt megvalósító Back és Rosta Kft. számára is fontos lehetőség. Az általuk létrehozott Magic Wall bár magyar innováció, a fejlesztés jelentős része Sanghajban történik. A magyar közönség is ehhez a városhoz kapcsolódva hallgatott erről a lehetőségről. A Magyar Nemzeti Múzeum itt bemutatott Sisi és a magyar arisztokrácia című kiállításán csaknem fél millió látogató használta a Magic Wall 5 méteres verzióját. Kínában ugyanakkor egyre több helyen alkalmazzák: az ország 30 tartománya közül 22-ből már érkezett megrendelés, eddig 100 különböző intézmény kínálja fel ezt a multimédiás élményt a közönségének. Magyar fejlesztésű Magic Wall várja a látogatókat a pekingi Tiltott Városban elhelyezkedő Palotamúzeumban, az agyagkatonákat bemutató Shaanxi Történeti Múzeumban, a Shanghai Múzeumban, továbbá számos művészeti galériában, kulturális emlékhelyen.
A cég bízik abban, hogy a Szépművészeti Múzeum új attrakciójának köszönhetően Magyarországon és Európában is felfigyelnek az új lehetőségre.

 

 

Igaz a Magic Wall nem olcsó megoldás, azonban a látványos és méretes külső mögött olyan technika rejlik, amely révén a múzeum egyszerre mutathat meg többet magából és egyszerre tudhat meg többet a látogatójáról.

látogató, liget, művészettörténet
2018-11-02 08:25
digitalizáció, képzőművészet
2018-04-19 08:00
kiállítás, téma
2018-09-27 13:00