EN facebook

9 dolog, amiért szerethető a megújult Szépmű

LIGET

2018-11-02 08:25

Hosszú sor kígyózott szerdán nyitás előtt a Szépművészeti Múzeum előtt. A látogatók felfokozott hangulatban várták, hogy újra birtokba vehessék a több mint három évig tartó felújítási munkálatok miatt bezárt épületet és a megújult kiállításokat. Összegyűjtöttük, mi az, ami legjobban tetszett az első látogatóknak!

 

Első: még életükben elkészült a múzeum

Ha összehasonlítjuk más hasonló múzeumi beruházással (pl. a prágai vagy a belgrádi nemzeti múzeum) a Szépművészeti Múzeum felújításának időtartamát, mellettük eltörpül a budapesti építkezés több mint 3 esztendeje. Mégis, mivel ez a 2020-as években befejeződő Liget Projekt első megvalósult eleme, sokan úgy érezték, szinte hihetetlen, hogy elkészült. Hasonlóan reflektáltak több bezárt budapesti múzeum állapotára: örömmel konstatálták, van remény arra, hogy a Néprajzi és az Iparművészeti Múzeum is elkészülhet.

 

 

Második: megnőtt az épület

A felújításnak köszönhetően nemcsak olyan terek váltak látogathatóvá, amelyekbe egy átlagos látogató sosem juthatott be, hanem a belső terek egymáshoz való viszonya, átjárhatósága is átalakult. A palota átfogó felújítása összesen 14.000 négyzetmétert érintett, ami a múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A változások leglátványosabb eleme természetesen a Román Csarnok, amely több mint 70 évig várta a rekonstrukciót. De újdonság az a reneszánsz stílusú terem is, ahol jelenleg a Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kamara-kiállítás tekinthető meg. A Michelangelo-terem korábban irodának adott helyet. Amire viszont végképp nem ismerhetünk rá, az az egykori alsó szint, ahol korszerű kiállítótereket, ruhatárat, éttermet és kávézót is találhatunk.

 

 

Harmadik: a férfi mosdóban is van pelenkázó

Bármennyire is triviális, akárhány férfi kilépett a mosdóból, megemlítette, egyenjogúak lettek: náluk is van pelenkázó. A közösségi oldalakon megosztott fotók tanúsága szerint azonban a női látogatók komfortérzete is jelentősen javult.

 

Negyedik: tejérzékenyek előnyben!

És ha már a kimeneti oldallal kezdtük, a beviteli is szót érdemel. A múzeumi kávézóban a tejérzékeny látogatók szinte nem hittek a fülüknek, amikor kiderült, laktózmentes és kókusztej közül is választhatnak. Arról nem is beszélve, hogy az önkiszolgáló konyhában milyen meglepetések várták őket!

 

Ötödik: közel mehetünk a tárgyakhoz

És ha az alap és a szociális szükségleteinket kielégítettünk, a Maslow-piramis csúcsán érezhetjük magunkat, és megkezdhetjük a kiállítások felderítését. Különösen az Ókori Egyiptom és a Klasszikus ókor című kiállításokon érezhetjük azt, hogy közeli kapcsolatba kerülhetünk a műtárgyakkal. A gyűjtemények válogatott darabjai közül meglepően sokat vehetünk közelről szemügyre.

 

 

Hatodik: középpontban a kapcsolódási pontok

Az egyiptomi és az antik kiállítás egyaránt központi szerepet kapnak a kapcsolati hálók. Az Antik Gyűjtemény új állandó kiállítása a görög, az etruszk és a római kultúrát mutatja be, épp úgy, mint a Földközi-tenger medencéjét. Mindezt három részben, három különböző szempontból közelíti meg. Elsőként a klasszikus ókor három művészeti hagyománya folytat párbeszédet egymással, majd a Mediterráneum kultúrái, végül három istenhez – Erósz, Dionüszosz, Thanatosz – kapcsolódó fogalmak és a jelenkor emberének kapcsolata bontakozik ki. Az egyiptomi kiállításban pedig az emberek, az istenek és a halottak szféráinak bemutatása mellett a köztük lévő kommunikáció változatos lehetőségeire is fény derül.

 

 

Hetedik: interaktív játékok

Az egyiptomi kiállítás interaktív multimédiás alkalmazásainál kisebb sor alakult ki. Mindenki igyekezett kibogarászni, mi a napi amulettje, vagy a hieroglifa-írógépen beírni a nevét. Egy interaktív eszköz segítségével bárki megszólaltathatja a szisztrum nevű egyiptomi csörgőhangszert, de az új egyiptomi kiállításhoz kapcsolódik egy felfedezőszoba is, ahol mind a gyerekek, mind a felnőttek számos további érdekességet tudhatnak meg az egyiptomi szobrászatról, az ókori mezopotámiai ékírásról, valamint a gyűjtemény történetéről.

 

 

Nyolcadik: sok-sok pihenőhely a kiállításban

A múzeumban és a kiállításokban járva több helyen is lepihenhetünk. A Márvány Csarnokban designer bútorok hívogatnak, az állandó kiállításokban pihenőpadok, a Klasszikus ókor kiállításban pedig egy kortárs művészeti installáció nemcsak a tér meghatározó eleme, hanem a nyugodt szemlélődést ülőhelyként is segíti.

 

 

 

Kilencedik: nincs még kész az egész

Megoszlottak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy még nem nyílt meg valamennyi kiállítás. Volt, aki emiatt csalódott volt, mások pedig azt mondták, legalább lesz okuk újra eljönni. Ezzel mi is így jártunk, hiszen az európai és a magyar régi mesterekre már nem maradt erőnk. Legközelebb innen folytatjuk!

 

képzőművészet, kiállítás
2018-10-31 09:00
látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00