EN facebook

Nem marad el a Közösségek Hete

2020-04-20 15:00

A bevezető fotó a Fortepan gyűjteményéből származik, egy 1930-as kép, Mészöly Leonórától. A képhez tartozó kulcsszaval között megtalálhatjuk a telefonhírmondó kifejezést. Azt láthatjuk, amint egy hölgy kézimunka közben híreket hallgat. Kilencven évvel ezelőtt is megtalálták az emberek annak a lehetőségét, hogy megtalálják a külvilággal való kapcsolatot. Jelenünkben pedig nem csak arra van lehetőségünk, hogy informálódjunk, de akár virtuális közösségben is megjelenhetünk, vagy akár mi magunk hívjunk életre virtuális közösséget. Erre hív bennünket az idei Közösségek Hete, egy országos rendezvénysorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében.

 

A szervezők arra hívnak minden intézményt, hogy megmutassák: ez a kényszerű karantén nem csupán elzár, hanem akár össze is kapcsolhat, megerősíthet bennünket. Az online tér adta lehetőségekkel élve külön-külön, de mégis együtt ünnepeljük idén ezt a különleges Közösségek Hetét!

 

 

A programsorozat felvezető eseményeként május elsejétől mindenkit arra hívnak a szervezők, hogy ki-ki a saját otthonában állítson májusfát (természetesen bármilyen növény, például vágott, vagy erkélyen nevelt cserepesvirág is megfelel a célnak). A májusfa a Közösségek Hete nyitónapjáig, május 11-ig szabadon díszíthető jókívánságokkal, szeretetüzenetekkel és egyéb díszekkel.

 

Emellett érdemes közösségünkkel is kapcsolódni a rendezvényhez, amit az alábbi módon tehetünk meg. 

 

Milyen programokkal lehet jelentkezni?

 

A rendezvénysorozat programszervezőitől olyan ötleteket, programokat várnak, melyek praktikus válaszokat tudnak adni a kialakult helyzetre, segítséget abban, hogy a hétköznapokat ne csak túlélni akarjuk, hanem sokkal inkább hasznosan megélni. 

Fontos! Ha időközben, azaz május 11-ig a kijárási korlátozás megszűnik, vagy részben feloldásra kerül, gondolkodjanak abban is a jelentkezők,  hogy az adott programot szabad térben, kevés személyes találkozással hogyan lehet megtartani.

 

Kik csatlakozhatnak programszervezőként?

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is közösségek, civil szervezetek, kulturális intézmények, települések jelentkezését várják. Érdemes felvenni a kapcsolatot a hozzájuk bármilyen formában kötődő közösségekkel és tagjaikkal (például baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, jótékonysági szervezetek, sportklubok vagy egyéb közösségek).

A programszervezők 5+1 programötletből meríthetnek ihletet, amelyet a program honlapján olvashatunk. 

 

Hogyan csatlakozhatnak a Közösségek Hetéhez?

 

A közösségek, szervezetek, intézmények a rendezvényre a megadott regisztrációs felületen jelentkezhetnek a Közösségek Hetéhez kapcsolódó programtervezetük benyújtásával. 

A regisztrációval egyúttal a jelentkezők elfogadják az együttműködés feltételeit, többek között vállalják a regisztrált program megszervezését, valamint azt, hogy az eseményt a letölthető Közösségek Hete logó elhelyezésével népszerűsítik. A csatlakozott programszervezők a rendezvénysorozat után kitöltik a rendezvény szervezéséhez kapcsolódó elégedettségi kérdőívet. 

A regisztráció elfogadása után a programszervezők maguk töltik fel a Közösségek Hete honlapjára a programjaikat. Ennek menetéről a szervezők részletes tájékoztatást küldenek. A rendezvény a regisztráció lezárását követően, és az adott program jóváhagyása után jelenik meg a Közösségek Hete honlapon.

 

Milyen központi kommunikációval támogatjuk a Közösségek Hete sikerét? 

 

A szervezők  online médiakampánnyal támogatják a rendezvényt, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az eseményekre. Két elsődleges kommunikációs csatornánk a Közösségek Hete hivatalos honlapja és a Közösségek Hete facebook oldal. A honlapon valamennyi program megtalálható és kereshető lesz. 

 

A vállalt program megvalósításához a közösségeknek, intézményeknek kell forrást biztosítaniuk.

 

Jelentkezési határidő: 2020. május 8. 24:00.

A közösségek, szervezetek, intézmények a rendezvényre a megadott regisztrációs felületen jelentkezhetnek

 

Bevezető fotó: Fortepan/Mészöly Leonóra/27412

irodalom, képzőművészet, kiállítás, kortárs
2018-07-05 12:00
design, felhívás, fénykép, tárgy, technika, természet
2020-04-18 07:00
kiállítás, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, pályázat, téma
2019-10-04 07:00