EN facebook

„Nem a tigris!” A kínai Tigris évében ér révbe a Néprajzi Múzeum közösségi projektje

GYŰJTÉS

2022-02-01 07:00

A Néprajzi Múzeum 2019 óta tartó tigrisgyűjtő kampánya záró felvonásához érkezett. A spontán múzeumi gyűjtőkampány finise a február elsején induló kínai holdújévvel, a Tigris évvel esik egybe. A kitűzött cél 999 múzeumi tigris begyűjtése. Szurkoljunk közösen, hogy a múzeum holdújévi fogadalmát mielőbb teljesítse!

 

A Néprajzi Múzeum a múlt és jelenkori tárgykultúra mellett a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának helyszíne is. A költözés időszaka alatt is igyekszik megőrizni szerepét a tudományos közéletben, s fenntartani egy inspiratív szellemi közeget. Ennek egyik különös eredménye a három éve zajló Nem a tigris! online múzeumi gyűjtőkampány, Frazon Zsófia etnográfus szervezésében.


2022. február 1-jén kezdődik a kínai újév, ami egészen 2023. január 31-ig tart majd - a 2022-es év a kínai állatövi jegyek szerint a Tigris éve lesz. A 2019-ben indult múzeumi gyűjtőkampány, a „Nem a tigris!” célja 999 tigris begyűjtése, melynek új és záró apropót ad a kínai újév indulása. Most mindenki szurkolhat, hogy a múzeum újévi fogadalmát teljesítse. A Nem a tigris! nyitott facebook csoporthoz csatlakozva bárki részese lehet e menő akciónak, ráadásul aktuálisan a nemzetközi múzeumok közösségi média felületeit is elárasztották a tigrisek.


A Néprajzi Múzeum társadalmi kezdeményezésre indított akciójának címe egy Kenneth Hudson idézetre utal: „A tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris.” Hudson, angol újságíró és muzeológus, a fordulatot a mindennapi valóság és a múzeumi világok közötti különbség érzékeltetésére használja. A múzeum terében ugyanis átalakul fikció és valóság, élő és élettelen viszonya, a reprezentáció és interpretáció átértelmezi a hétköznapi valóságot.


A Néprajzi Múzeum az akció keretében felépített tigrisgyűjteményében szépen kiegészítik egymást az intézmény műtárgyai és magán- és közgyűjtemények darabjai: a beküldők között van múzeum, archívum, cirkusz, cukrászda, könyvtár, piac, képtár, iskola, családi archívum, stb.

 

Érdekes gyűjtés például egy 19. századi perzsa táblakép (ld. a borítóképen), mely a Néprajzi Múzeum Ázsia-gyűjteményének műtárgya. A szereplőket körbevevő táj (a paradicsom) motívumvilágában található egy tigris – a párducok és a tigrisek egyaránt a perzsa táblaképfestő ábrázolási hagyomány részét képezik. A műtárgy a múzeum készülő gyűjteményi állandó kiállításának „Művészet és etnográfia” témájában fog szerepelni, de ebben az összefüggésben a tigris nem volt meghatározó szempont.

 

 

Az egy habán céhkorsó díszítményéről készített kiterített rajz szintén tigrist ábrázol. A céhkorsó, amiről készült, 1754-ből származik, a korsóról vízfestékkel készült kép pedig 1913-ból való. További izgalmas gyűjteményi tárgyak és lenyűgöző ismertetéseik a Nem a tigris! facebook-csoportban találhatók, ugyanide várják a szervezők az új tigriseket. 

 

Tigrises bot


A Néprajzi Múzeum nyitott akciójában a „múzeum” tehát láthatóan tágan értelmezhető, metaforává alakítható közeg. A tigrisekben pedig, ami azonos, hogy mindegyikük „nem a tigris”. Mert a tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban, és nem a tigris.

 


További információ:


www.neprajz.hu

facebook.com/neprajzimuzeum

felhívás, muzeológia, tárgy
2019-07-09 09:00
muzeológia, programajánló
2019-04-11 19:50
muzeológia, műhely, programajánló, téma
2020-01-08 11:00