EN facebook

Tigris a múzeumban 05 – Nemzet és varázslás

2020-01-08 11:00

 A Tigris a múzeumban sorozat ötödik alkalmának kiindulópontja két kollázskönyv – a készítés (folyamat) és a könyv (mű) perspektíváiból. A NEMZETI TANKÖNYV (Keserue Zsolt) és a VARÁZSTÁRGYAK NYITOTT KÖNYVE (köz’kemp2018) két alkotás, amelyek a kollázs, a könyv mint mű, az archívum, a töredezettség, a rendszer és a szubjektivitás fogalmaira és praxisára épülnek. Az eseményen, január 20-án a két könyv is megtekinthető lesz. 


A beszélgetés résztvevői
CSEJDY BORKA kurátor
HITKA LILI kurátor
ISTVÁNKÓ BEA kurátor, ISBN könyv+galéria
KESERUE ZSOLT képzőművész

Moderál
FRAZON ZSÓFIA etnográfus (Néprajzi Múzeum)

Mi a kollázskönyv?
Kapcsolódik-e az archívum és a múzeum gondolatához?
Gyűjtés, kiemelés, kivágás, illesztés, szerkesztés – de hogyan?
K mint kollázs, K mint kollekció?
SZ mint szerző, SZ mint szerkesztő?
M mint műfaj, M mint metaforák?
A könyv mint tárgy.
A szubjektivitás mint rendezőelv.
Nyitottság, elevenség, archívum.
Készítés és techné.
Tapintás.

***


A Tigris a múzeumban sorozat a Néprajzi Múzeum MaDok-program és a LUMEN kávézó közös programja. A sorozat formája a beszélgetés, apropója pedig könyvek, szövegek és a múzeum közötti izgalmas kapcsolatok felderítése, inspiráló gondolatok megfogalmazásával, az olvasás, a beszélgetés és a múzeumi kritikai műveltség kereteinek és fogalomtárának szélesítésével.

A sorozatcím egy Kenneth Hudson (1916-1999) idézet: „A tiger in a museum is a tiger in a museum and not a tiger.” (Kenneth Hudson 1977 Museums for the 1980s. A survey of the world trends. Paris, UNESCO; 7. pp.) Hudson angol újságíró és muzeológus volt, az indusztriális archeológia fogalmának és módszerének megteremtője, átfogó múzeumnépszerűsítű könyvek és cikkek szerzője. Tigrises mondata izgalmas intellektuális mezőt teremt: a mindennapi valóság és a múzeumok világa között, és ebben a múzeumok felelősségére és missziójára tereli a figyelmet. Múzeumi kontextusban a tigris viszont további jelentésmezőket is megmozgathat: egyfelől utalhat koloniális, posztkoloniális megközelítésekre, az állatkertek és a múzeumok 19. századi kapcsolataira, a kitömött állatok múzeumi prezentációjára, az élőhely és a múzeum közötti átjárás és feszültség lehetőségeire. Ez a gondolati mező eseményről eseményre tovább bővül.

A sorozat arculatát a de_form (Demeczy Nóra, Déri Enikő) tervezte.
Kurátor: Frazon Zsófia

A MaDok-program a Néprajzi Múzeum honlapján
A MaDok-program Facebook oldala
Csatlakozz a TIGRISTÁR nyilvános Facebook csoportjához (NEM A TIGRIS MÚZEUMI GYŰJTŐKAMPÁNY) – olvasóként, rajongóként vagy gyűjtőként

muzeológia, programajánló
2019-04-11 19:50
felhívás, muzeológia, tárgy
2019-07-09 09:00