EN facebook

Tigris a múzeumban #02 - Irodalom és múzeum

OLVASÁS és BESZÉLGETÉS

2019-04-11 19:50

Tigris a múzeumban #02 - Irodalom és múzeum címen indítanak beszélgetést a Néprajzi Múzeum MaDok-programjának munkatársai a LUMEN Kávézóban április 29-én 18 órától. 

 

Ehetünk-e szendvicset a kiállításban? Csak egy regényben? Vagy a valóságban is?

Nézhetünk-e hosszú percekig egyetlen képet egy regény lapjain? 

Válhat-e a múzeum a játszi képzelet helyszínévé?

Mi történik, ha múzeummal álmodunk?

Egy irodalmi szövegben szereplő tárgyak mennyiben fiktívek, válhatnak-e valóságossá? 

Lehet-e regényből gyűjtemény, gyűjteményből kiállítás, kiállításból múzeum?

 

A beszélgetés résztvevői:

BÁN ZSÓFIA író, irodalomtörténész
K. HORVÁTH ZSOLT társadalomtörténész

MÉLYI JÓZSEF művészettörténész

Kurátor: FRAZON ZSÓFIA etnográfus

Kötelező olvasmány itt!

 

 

A Tigris a múzeumban sorozat a Néprajzi Múzeum MaDok-program és a LUMEN kávézó közös programja. A sorozat formája a beszélgetés, apropója pedig könyvek, szövegek és a múzeum közötti izgalmas kapcsolatok felderítése, inspiráló gondolatok megfogalmazásával, az olvasás, a beszélgetés és a múzeumi kritikai műveltség kereteinek és fogalomtárának szélesítésével.  

 

A sorozatcím egy Kenneth Hudson (1916-1999) idézet: „A tiger in a museum is a tiger in a museum and not a tiger.” (Kenneth Hudson 1977 Museums for the 1980s. A survey of the world trends. Paris, UNESCO; 7. pp.) Hudson angol újságíró és muzeológus volt, az indusztriális archeológia fogalmának és módszerének megteremtője, átfogó múzeumnépszerűsítű könyvek és cikkek szerzője. Tigrises mondata izgalmas intellektuális mezőt teremt: a mindennapi valóság és a múzeumok világa között, és ebben a múzeumok felelősségére és missziójára tereli a figyelmet. „A tigris a múzeumban, az tigris a múzeum és nem a tigris” fordulat továbbá azokra a megközelítésekre is utal, amelyeket a művészettörténet „ez nem pipa” fordulata jelöl – amelynek nyomán a kép és a tárgy közötti összefüggések kerülnek az értelmezés célkeresztjébe. Múzeumi kontextusban viszont a tigris további tartományokat is megmozgathat: egyfelől utalhat koloniális, posztkoloniális megközelítésekre, az állatkertek és a múzeumok korai kapcsolataira, a kitömött állatok múzeumi prezentációjára, az élőhely és a múzeum közötti átjárás és feszültség lehetőségeire. Ez a gondolati mező eseményről eseményre tovább bővíthető.

 

Tigris a múzeumban #02 - Irodalom és múzeum

2019. április 29. hétfő, 18 óra

LUMEN Kávézó (1085 Budapest, Horánszky u. 5.)

 

A sorozat arculatát a de_form (Demeczy Nóra, Déri Enikő) tervezte.  

 

 

2018-11-14 11:15
kiadvány, könyvbemutató, muzeológia
2018-05-10 17:18