EN facebook

Négy év ajándéka az új állandó kiállítás Baján

KIÁLLÍTÁS

2021-07-19 17:00

Az ország 814 múzeumának rangsorán a bajai közepes méretű intézménynek számít, de egyike a legprosperálóbbaknak – hangzott el 2021. július 13-án, a bajai Türr István Múzeum új állandó kiállítása, az Örökségszálló megnyitóján. A rég várt alkalomra több mint száz vendég gyűlt egybe a főépületben.

 

Hétezer évre visszamenően egészen a kortárs valóságig: nem csekély az az időszak, amelyet a múzeum új, tíz éve tervezett és négy éven át megvalósított állandó kiállítása bemutat. A tárlat berendezését nagyszabású, átfogó felújítási munkálatok tették lehetővé, amelyek nyomán a patinás főépület jó néhány, mindeddig lezárt, használaton kívüli helyisége vált látogathatóvá, használhatóvá. Az ünnepélyes megnyitót két sajtótájékoztató is megelőzte, ezek keretében a bajai és szabadkai múzeum új közös projektjét, valamint az Örökségszálló megnyitásának előzményeit ismertették az érintettek.

 

Számos érdeklődő gyűlt össze a megnyitóra, hiszen már az előzetes híradások alapján is sejteni lehetett, hogy nem csak nagyszabású, de izgalmas új megoldásokat is rejtő tárlat készül a falak között. N. Kovács Zita múzeumigazgató köszöntőjében úgy értékelte, hogy csodát alkottak a város főterén.

 

Megnyílt a kincseket őrző raktár is. Az új kiállítás keretében újrafogalmazva adjuk át a falak között rejlő tudást, a változó idők és a technika lehetőségeihez igazodva. Bízunk benne, hogy mindez büszkévé teszi a várost, ahogyan minket is büszkévé tesz, a munka azonban nem ért véget van még tennivalónk az épületeinkben bőven. Nevezzük jelen megnyitót az első stációnak, az elmúlt négy évünk ajándékának – fogalmazott az intézményvezető, megköszönve mindazon múzeumi dolgozók – régészek, történészek, néprajzkutatók stb. – munkáját, akik az elmúlt évek során hittel és szívvel tették a dolgukat a kiállítás létrehozásáért.

 

 

A Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke, Vedelek Norbert köszöntőjében felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt alkalma nyílt látni az épület akkor még nem látogatható helyiségeit, amelyek rehabilitációjára már léteztek tervek és elképzelések.

 

A múzeum vezetése minden alkalmat és pályázatot megragadott, ennek köszönhetően az elmúlt négy év során több száz millió forint érkezett az intézménybe. Mindenkinek köszönet jár az elvégzett munkáért! – mondta az alelnök, aki egy általa nemrég megtalált régi dokumentumot is ajándékozott a múzeumnak.

 

Elérkezett az újranyitás ideje a magyar múzeumok életében – hívta fel a figyelmet Kassai Hajnal, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztályának vezetője, kiemelve, hogy az elmúlt évek rendkívüli körülményei közepette több vidéki múzeum is újraszervezte az állandó kiállítását, és úgy tűnik: manapság reneszánszukat élik a helytörténeti tárlatok.

 

A kiállítás történetei nem pusztán tárgyak: egyéni és közösségi sorsokat mutatnak be. Nemcsak a múltról mesélnek: napjaink aktuális kérdéseivel is foglalkoznak. Gratuláció és köszönet illeti a rendezőket – tette hozzá a főosztályvezető.

 

Az 1936-37-ben alapított múzeum mindig is fontos szerepet játszott a város életében, és a fenntartáshoz is kapott önkormányzati támogatást. Nyirati Klára polgármester elmondta, hogy először 1914-ben fogalmazódott meg annak a gondolata, hogy Bajának szüksége van múzeumra, ez végül csak évekkel később valósult meg, száz évvel később pedig már hatalmas gyűjtemény áll rendelkezésre. Önzetlenség, kitartás, szakértelem, lelkesedés, akarat: sorolta a városvezető mindazon címszavakat, amelyek szerinte jellemzik az új kiállítás összeállításnak folyamatát.

 

Közös célunk, hogy mindannyian jó bajaiak legyünk, a városért dolgozzunk, a közösség összetartó erejére támaszkodva, jövőbe vetett hitünket átadva a következő generációk számára is – összegezte a polgármester.

 

A kiállítás szakmai megnyitására Maruzsa Zoltán államtitkár (EMMI) kapott felkérést. Kiemelte, hogy az oktatás és a kultúra egymás szövetségese, a 21. században pedig átalakultak az oktatás feladatai és módszerei.

 

Alkalmazkodni kell a gyorsan változó világhoz. A múzeumpedagógia betekintést nyújt az adott kor ismereteibe, olyan komplex élményt kínálva, amely által még tartósabb tudás érhető el. A 29 települést felölelő bajai múzeum új kiállítása olyan technológiát is kínál, amely a nagyobb intézmények közül is csak néhányban érhető el – hangsúlyozta, utalva az Örökségszállóban megvalósított virtuális valóság térre, amelynek keretében 3D-ben mutatják be például a Duna medrében őshonos halfajokat, de VR tartalmakkal és animációkkal rekonstruálnak egy 3500 éves bronzkori temetkezési rítust is. A tárlat további síkjai nemcsak a város és a környék, hanem a múzeumi épület és az intézmény történetét is híven követve mutatják be.

 

 

Harmincegy nyertes pályázat: mintegy 570 millió forint. Csak néhány számadat az elmúlt évek történetéből. Az eredmény pedig bárki számára megtekinthető, hiszen a múzeum teljes nyitvatartással működik, és szeretettel várja látogatóit.

 

 

Forrás: baja.hu

film, kiállítás, látogató, néprajz, programajánló
2020-07-25 15:00
gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, néprajz, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-04-14 18:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, muzeológia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, múzeumtörténet, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-03 07:00