EN facebook

Külön világban, külön időkben - A bajai Türr István Múzeum jelentkezik „házi őrizetből”

MÚZEUMOK NON-STOP

2020-04-14 18:00

2020 márciusáig abban hittünk, hogy egy múzeum nem létezhet műtárgyak és a bennük őrzött újrahasznosítható tudás, a kiállítások, a múzeumi órák, a tudásmegosztó alkalmak, rendezvények, kiadványok nélkül. 2020 márciusáig abban hittünk, hogy a bajai múzeumba érkező látogatók igénylik, szeretik és elvárják a munkatársakkal történő személyes találkozások lehetőségét, a találkozások által született élményeket. Vendégkönyveink bejegyzései is erről mesélnek:

„Interneten is érdekes volt a múzeum, de nem gondoltuk, hogy élőben ennyire izgalmas és rengeteg a látnivaló érdekesség. A fiatalok is élvezték, megérte Kiskunhalasról ide utazni, mert a tárlatvezetés magas színvonalú.”

„Bárcsak közelebb lakhatnánk, akkor rendszeres látogató lennék, mert egazdag, csodálatosan rendezett anyagot és a múzeum kedves munkatársait nem elég egyszer látni.”
„Nagyszerű érzés volt visszatérni a múzeumba és látni, tapasztalni, hogy van élet benne. Remek és sokszínű kiállítást láttam. Ismét büszke bajai lettem.”

 

2020. március 11-től egy másik világban, egy másik időben élünk. A műemléki falak közül eltűntek a látogatók, a gyerekek, a munkatársak, a személyes kapcsolatok. Egy külön világban, egy külön időben azonban megszülettek: a bajai múzeum is átköltözött egy párhuzamos valóságba. A műemléki épület falai között a rég várt, újállandó kiállítás terei készülnek a műtárgyak befogadására, közben egy új restaurátor műhely, a Meseháló Népmesepont épül, szépül. A muzeológusok a kiállítások rendezésére készülnek további kutatásaikkal, a műtárgyak előkészítésével, restaurátoraink kezei alól folyamatosan kerülnek vissza a polcokra az újjászületett műtárgyak, nagy lendületet kapott a digitális adatbázis fejlesztése is.

 

 

Amíg látogatóinkkal a személyes találkozás lehetőségét, az új állandó kiállítás és a NépmesePont megnyitását várjuk, egy másik világban keressük és várjuk őket – reméljük mindenki ránk talál majd. A Türr István Múzeum honlapjánFacebook és Instagram oldalán az Örökségszálló virtuálisan továbbra is megtekinthető és bárki otthonról is ismerkedhet gyűjteményeinkkel.

 

A távoktatásban működő iskolák, pedagógusok, diákok számára a Türr István Múzeum több tematikus sorozatot indított a helytörténeti, néprajzi, irodalmi, művészeti tanórákon felhasználható tudástár megosztásával.

 

 

Virtuális oldalainkon elérhetők a Mesélő Baja c. dokumentumfilm-sorozat várostörténeti, múzeumtörténeti epizódjai:

 


A múzeum által az elmúlt években készített dokumentumfilm-sorozatunkban a rendezvényeink, múzeumi projektjeink, a kortárs bajai művészek jelentkeznek „házi őrizetükből”:

 

 

 

 

Ismered városod? címmel folytatásos helytörténeti, városismereti játékra invitáljuk az érdeklődőket: a képzőművészeti gyűjteményünkben őrzött 20. századi grafikai lapokat, a fotó- és médiatárban őrzött archív fényképeket, a város helyszíneit, műemlékeit, emlékműveit, épületeit megörökítő alkotásokat mutatunk be közös kutatásra, játékra hívva a látogatókat.

 

 

Minden este 20 órakor Múzeumi esti mesével jelentkezünk, a Meseháló NépmesePont 2019-ben rendezett élőszavas magyar népmesemondó versenyünk egy-egy mesemondójának előadásában hallgathatnak esti meséket.

 

 

 

Bízunk benne, hogy hamarosan mindenki kimerészkedhet majd külön világából, külön idejéből és ismét találkozhatunk személyesen a megújult Türr István Múzeumban.

állományvédelem, helytörténet, kiállítás
2017-10-28 14:19
film, látogató, #muzeumozzaszobadbol, műhely, régészet, történelem, virtuális
2020-03-24 07:00