EN facebook

Nárcisz Ünnep a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum szervezésében

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-03-30 18:00

2023. április 1-jén ismét megrendezésre kerül a nagysikerű Nárcisz Ünnep a kaposvári Rippl-Rónai Villában. A Rippl-Rónai Vármegyei Hatókörű Városi Múzeum különös gondot fordít arra, hogy az esemény vendégeit a Rippl-Rónai József Emlékház és Látogatóközpont területén megbúvó mintegy 20 000 nárcisz a legnagyobb pompájában virágozva fogadja. Ezért a ünnep időpontját az aranyló virágmező nyílása határozza meg.

 

A helyszín varázsát nem csak a tavaszi virágok éledésének kavalkádja adja. Itt élt és alkotott a méltán híres kaposvári festő Rippl-Rónai József. Az őspark fái között sétálva elevenednek meg a villában berendezett kiállítás képei. A kihelyezett padokon ülve, óhatatlanul is eszünkbe jut, hogy ugyanitt pihentek meg a magyar irodalom nagy alakjai, többek között Szabó Lőrinc és Ady Endre is miközben Rippl-Rónai vendégszeretetét élvezték.


Az 1900-as évek elején zajló pezsgő kulturális élet hagyományait vetíti a jelenkorra a Nárcisz Ünnep. Hiszen nem csak a természet megújulását, Rippl-Rónai József kedvenc virágainak nyílását, hanem a helyi kulturális események szezonnyitóját is megtestesíti.


A közel egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvény, évről-évre több ezer látogatónak nyújt egész napos kikapcsolódást. A szervezők számára is fontos szempont, hogy egy ilyen jelentőségű rendezvényen a családok minden tagja megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

 


A színpadi programok között megtalálható a Hangoló Zenés Gyermekszínház "Megy a vonat muzsikál a kereke" című előadása, melyet a délután folyamán több koncert is követ. Fellép a Somogy Zenekar, a Barackmag Együttes és napjaink nagy felfedezettje a Z-Generáció. A divat szerelmeseinek kora délután Lovász Márta bemutatója nyújt felejthetetlen élményt a pódiumon.


Az alkotó kedvű látogatókat a felállított kézműves asztaloknál vesszőfonással, nemezeléssel, agyagozással foglalkozó helyi népművészek várják a rendezvény teljes ideje alatt. A délután folyamán többször is lesz lehetőség irányított élményfestésre, mely során gyönyörű nárciszok kerülnek majd a vásznakra.


A gyerekek 20 darabos fajátékból álló népi játszótéren és fakörhintán próbálhatják ki ügyességüket és tudásukat, illetve a Rippl-Rónai Múzeum kézműves asztalánál "Nárcisz-Szélforgó" készítés közben kamatoztathatják alkotói tehetségüket.


Az idősebb korosztály számára könyvbemutatóval, bormustrával, helyi kézműves vásárral, palacsinta kóstolóval, és a nap folyamán többször is induló tárlatvezetésekkel kedveskednek a szervezők. Utóbbihoz előzetes regisztráció szükséges, melyet a létesítmény pénztáránál fogadnak a Rippl-Rónai Múzeum munkatársai.


A rendezvény ideje alatt folyamatosan igénybe vehető a kaposvári belváros és a Rippl-Rónai József Emlékház és Látogatóközpont között közlekedő kisvasút.


Érdemes tehát időt szakítanunk a rendezvény meglátogatására, hiszen egy igazi "kaposvaricum" részesei lehetünk általa.

 

 

Borítókép:

a kaposvári Rippl-Rónai Emlékház

helytörténet, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2021-04-15 20:00
iparművészet, képzőművészet, MúzeumTrip, művészettörténet
2021-04-27 20:00